Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Τη σύσταση ειδικής ομάδας ελέγχου, με τη συνδρομή της οικονομικής αστυνομίας, έτσι ώστε να αναζητηθούν και να επιστραφούν τα χρήματα που καρπώθηκαν από παράνομες επιδοτήσεις οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, με την αντιπολίτευση να ζητά προανακριτική και καταλογίζει ευθύνες προσωπικά στον πρωθυπουργό, ενώ συνεδριάζει την Τρίτη, με φόντο τις εξελίξεις, το Συντονιστικό Πολιτικό Κέντρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης, ξεκίνησε την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, με την παραδοχή ότι το κράτος δεν κατάφερε να διορθώσει τις χρόνιες παθογένειες στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ ταυτόχρονα εξήγγειλε τη σύσταση ειδικής ομάδας ελέγχου με την οικονομική αστυνομία και την ΑΑΔΕ.
Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα μηδενικής ανοχής στις πελατειακές συμπεριφορές στον κρατικό μηχανισμό και τόνισε ότι δεν θα διστάσει να αναλάβει την ευθύνη και στο όνομα όσων κυβέρνησαν και δεν άλλαξαν ένα κράτος που πρέπει να αλλάξει. Στο μικροσκόπιο «όσοι επιτήδειοι καταχράστηκαν τις αγροτικές επιδοτήσεις, μέσα από τη δημιουργία ενός μιας ειδικής ομάδας ελέγχου, η οποία θα διερευνήσει, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, με όλα τα μέσα που διαθέτει το κράτος, τις περιπτώσεις παράνομης καταβολής ενισχύσεων».
Θα διερευνηθούν όλες οι περιπτώσεις παράνομης καταβολής ενισχύσεων, θα καταλογιστούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά στους αποδέκτες τους, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αναλαμβάνω το βάρος της ευθύνης στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν και δεν άλλαξαν ένα κράτος που έπρεπε να αλλάξει. Οι πελατειακές σχέσεις καταργούνται και η επαφή πολίτη και πολιτικού ξαναχτίζεται πάνω στο gov.gr».
Οι παλαιοκομματικές συμπεριφορές και εντός της παράταξής μας δε θα γίνουν ανεκτές, υπογράμμισε και τόνισε ότι «δεν πρέπει να υιοθετήσουμε τη λογική του συμψηφισμού. Ήδη γυρίζουμε σελίδα σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές, ώστε το σύστημα των αγροτικών ενισχύσεων να εξυγιανθεί».
Στη συνέχεια εξήγγειλε τη σύσταση ειδικής ομάδας ελέγχου με τη συμμετοχή εκπροσώπων και της Οικονομικής Αστυνομίας και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων: «Αναμένω αποτελέσματα γρήγορα. Θα ερευνήσουμε άμεσα και εξαντλητικά τις περιπτώσεις σύμφωνα με την εσωτερική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αφού ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν κατάφερε να επιτελέσει το έργο αυτό θα το κάνει το κράτος κεντρικά» ανέφερε.
«Γυρίζουμε σελίδα ώστε να εξυγιανθούν οι αγροτικές ενισχύσεις και τα κονδύλια που ενθυλακώθηκαν από απατεώνες να ανακτηθούν».
Τόνισε ότι «δεν θα διστάσω να αναλάβω την ευθύνη και στο όνομα όσων κυβέρνησαν και δεν άλλαξαν ένα κράτος που πρέπει να αλλάξει. Πελατειακές σχέσεις δεν μπορούν να διέπουν τον τρόπο με τον οποίο πολιτευόμαστε. Αυτή η φιλοσοφία πρέπει να διαπνέει τη λειτουργία κάθε κρατικού φορέα και κάθε κρατικού αξιωματούχου».
Η επαφή πολίτη και πολιτικού ξαναχτίζεται πάνω στο gov.gr, συμπλήρωσε στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός, ενώ έκανε λόγο και για ανεπάρκεια του κράτους να αντιμετωπίσει τις παθογένειες του Οργανισμού.
«Το πρόβλημα υπάρχει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όμως εδώ το πρόβλημα ήταν μεγαλύτερο. Ήταν προφανής η ανεπάρκεια του κράτους, προσπαθήσαμε να τη διορθώσουμε αλλά δεν καταφέραμε να την ανατάξουμε». Υπενθύμισε ότι «οι διάλογοι που είδαν το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν ότι παλαιοκομματικές συμπεριφορές και από την παράταξή μας δεν μπορούν να γίνουν άλλο ανεκτές».
Αναλυτικά είπε:
«Και νομίζω ότι είναι αρκετά προφανής η ανεπάρκεια του κράτους αλλά είναι μία ανεπάρκεια την οποία προσπαθήσαμε να διορθώσουμε αλλά η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε μπορέσει να την ανατάξουμε. Νομίζω ότι σε αυτή τη χρόνια παθογένεια η κυβέρνηση απάντησε και απάντησε πριν αυτή η υπόθεση δει το φως της δημοσιότητας θέτοντας τον ΟΠΕΚΕΠΕ ουσιαστικά υπό την πλήρη ευθύνη της ΑΑΔΕ. Είχα πει μάλιστα τότε ότι όποιος δεσμός δεν λύνεται, κόβεται και πράγματι οι διάλογοι οι οποίοι ήρθαν στο φως της δημοσιότητας νομίζω ότι δικαιώνουν αυτή την απόφαση. Αποκαλύπτουν όμως ότι παλαιοκομματικές συμπεριφορές και εκ μέρους της παράταξής μας δεν μπορούν άλλο να γίνουν ανεκτές. Το είπα και χθες και νομίζω ότι πρέπει να το υπηρετήσουμε και στο δημόσιο λόγο μας, δεν πρέπει να υιοθετήσουμε τη λογική του συμψηφισμού. Ούτε αρκεί να λέμε ότι αυτές οι ψηφοθηρικές τακτικές ήταν διαχρονικές γινόντουσαν και από άλλες παρατάξεις. Το έγραψα και χθες οι πολίτες μας ψήφισαν για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα όχι για να τα διαιωνίσουμε. Προφανώς κάθε περίπτωση είναι διαφορετική αλλά νομίζω ότι το μήνυμα πρέπει να είναι ένα απ’ όλους μας κυρίως από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου οι πολίτες απαιτούν ένα άλλο υπόδειγμα πολιτικής δράσης. Τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν όταν, όπως και όπου πρέπει. Εμείς ήδη γυρίζουμε σελίδα. Το κάνουμε σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές ώστε το σύστημα των αγροτικών ενισχύσεων να εξυγιανθεί. Τα κονδύλια τα οποία χάθηκαν, τα οποία ενθυλακώθηκαν από τον κάθε απατεώνα να επιστραφούν. Και γι’ αυτό το λόγο θα προχωρήσουμε άμεσα στη σύσταση μιας ειδικής ομάδας ελέγχου με τη συμμετοχή προσώπων και της οικονομικής αστυνομίας και της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων και όλων των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων. Και η αποστολή της είναι πολύ σαφής και αναμένω αποτελέσματα πολύ γρήγορα. Θα διερευνήσουμε άμεσα και εξαντλητικά με όλα τα ελεγκτικά μέσα τα οποία διαθέτει το κράτος τις περιπτώσεις παράνομης καταβολής ενισχύσεων προκειμένου να καταστεί δυνατός ο καταλογισμός όλων όσων αχρεωστίτως κατεβλήθησαν στους αποδέκτες τους και σύμφωνα πάντα με την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία. Αφού ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν μπόρεσε να εκπληρώσει αυτή την αποστολή θα την αναλάβει το κράτος κεντρικά. Δεν διστάζω να αναλάβω το βάρος της ευθύνης και στο όνομα όσων κυβέρνησαν και δεν άλλαξαν ένα κράτος που έπρεπε να αλλάξει. Όμως οι δομές του χρειάζονται κάποτε να μεταρρυθμιστούν έστω κι αν αυτό σημαίνει κόστος. Οι πελατειακές σχέσεις δεν μπορούν να διέπουν πια τον τρόπο με τον οποίο πολιτευόμαστε και η επαφή του πολίτη και του κράτους να ξαναχτιστεί σε σωστά θεμέλια. Οδηγός μας είναι η σύγχρονη ψηφιακή πολιτεία που εκφράζει το gov.gr. Το gov δε ρωτάει τους πολίτες τι ψηφίζουν. Ούτε ζητάει και οποιοδήποτε αντάλλαγμα για να μπορέσει να τους εξυπηρετήσει και νομίζω ότι αυτή η φιλοσοφία πρέπει από δω και στο εξής να διαπνέει τη λειτουργία κάθε κρατικού φορέα και την κουλτούρα κάθε κρατικού αξιωματούχου».
Ουσιαστικά οι άξονες πάνω στους οποίους κινήθηκε στην παρέμβασή του στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι:
Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση εστιάζει στις ευθύνες του πρωθυπουργού και εξετάζει τα επόμενα βήματα στην κοινοβουλευτική διαδικασία, επισημαίνοντας ότι από τη δικογραφία των 3.000 σελίδων δημιουργούνται ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις.
Στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι ο τοπος χρειάζεται πολιτική αλλαγη, αναμένουν και νέες δικογραφίες στην Βουλή και τονιζουν ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνει παραγραφή.
«Δεν υπάρχει δυστυχώς αποτύχαμε, υπάρχει δυστυχώς μας πιάσανε» σχολίασε ο Νίκος Ανδρουάκης μιλώντας στο Mega και ξεκαθάρισε πως το Κίνημα θα προχωρήσει σε προανακριτική για τα πολιτικά πρόσωπα.
«Με μεγάλη ευθύνη θα κρίνει αξιολογώντας τα πραγματικά στοιχεία για τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται. Θα είμαστε σοβαροί, υπεύθυνοι και θεσμικοί και θα προχωρήσουμε σε προανακριτική», είπε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.
«Δεν υπάρχει δυστυχώς αποτύχαμε, υπάρχει δυστυχώς μας πιάσανε. Ίδια εικόνα είδα είδαμε να κάνει και με τις εκλογές. Με ανάλογη συμπεριφορά ήρθε και σήμερα. Η δικογραφία μιλάει για μία κυβέρνηση. Για ένα σύστημα. Είχε κεντρική καθοδήγηση. Δεν τον ενημέρωσε ο κ. Βάρρας που ήταν στο Μαξίμου; Δεν έδειξε το ενδιαφέρον να μάθει τι συνέβη;» αναρωτήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Μάλιστα, ο Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «οικογενειακρατικό σύστημα της Νέας Δημοκρατίας. Τα πελατειακά δίκτυα τα οργάνωσαν. Τα στήριξαν. Υπήρχαν από την εποχή πατέρα Μητσοτάκη». Απαντώντας σε ερώτηση για τον βουλευτή Μανώλη Χνάρη και το εάν συμπεριλαμβάνετε στη δικογραφία ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι δεν συμπεριλαμβάνετε ενώ υπογράμμισε ότι ο συγκεκριμένος βουλευτής ήταν δίπλα του όταν στην Κρήτη μίλησε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
«Σήμερα ζητούν τα ρέστα από το κόμμα που σήκωσε το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Έθετα το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ και μου έλεγαν ότι έχω εμμονή», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης φέρνοντας στο προσκήνιο τις επιθέσεις που είχε δεχθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον οποίο είπε πως «έχουμε πρωθυπουργό που είναι υπεύθυνος, ανεύθυνος ή μειωμένης ευθύνης». Καταλόγισε προσωπική ευθύνη στον Πρωθυπουργό λέγοντας πως άλλαξαν έξι διοικητές και δεν αναρωτήθηκε γιατί έφυγαν όλοι αυτοί.
«Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή, πρέπει να προχωρήσουμε σε εκλογές όπου δε θα υπάρχει ο κίνδυνος σε χρόνο που θα παραγραφούν τα αδικήματα», είπε για τις εκλογές. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι πρέπει να γίνουν όλες οι θεσμικές πρωτοβουλίες στη Βουλή για να μην παραγραφούν τα αδικήματα. Παράλληλα αναρωτήθηκε: «ποιος θα πληρώσει τελικά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ;». «Ό,τι χειρότερο είναι στο χθες η ΝΔ το επαναλαμβάνει σήμερα μετά από Μνημόνια και δυσκολίες που έζησε ο λαός», τόνισε.
«Ο κ. Μητσοτάκης δεν γνώριζε τι έκαναν οι συνεργάτες του στην ΕΥΠ και πως λάμβαναν αποφάσεις για μια σειρά υποθέσεων στο Μέγαρο Μαξίμου. Σήμερα δεν γνωρίζει τι έκαναν οι κομματάρχες του στην Κρήτη. Η χώρα πρέπει να απαλλαγεί το ταχύτερο δυνατό από την υποκρισία του, την ανικανότητα του και την επικίνδυνη άγνοια του», τόνισε νωρίτερα σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.
Πυρά κατά του πρωθυπουργού για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ εξαπέλυσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς.
«Ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να εμφανιστεί ως “αἴρων τὰς ἁμαρτίας” του πολιτικού συστήματος -ως Δον Κιχώτης που μάχεται με τους ανεμόμυλους της διαφθοράς- ενώ στην πραγματικότητα ανέλαβε την ευθύνη για έναν μηχανισμό που η ίδια η Νέα Δημοκρατία έστησε από το 2019 με σκοπό να κάνει πολιτικές εξυπηρετήσεις, διασπάθιση ευρωπαϊκών πόρων και ρουσφέτια», σχολίασε ο κ. Τσουκαλάς, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤnews.
Εκλογές ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Σωκράτης Φάμελλος με δήλωσή του λέει ότι πρέπει να γίνει προανακριτική επιτροπή.
Ειδικότερα, η Κουμουνδούρου ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για το σκάνδαλο σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας πως «κάνει τον ανήξερο. Δεν πείθει κανέναν πια. Γνώριζε τι συνέβαινε και έχει την απόλυτη ευθύνη».
«Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε σήμερα να αποποιηθεί των ευθυνών του για το τεράστιο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο φέρει τη σφραγίδα του κόμματος της ΝΔ και της κυβέρνησής του», υπογραμμίζει αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Μετά από έξι χρόνια διακυβέρνησης, ο πρωθυπουργός επιμένει να αναφέρεται στο μακρινό παρελθόν για να εντοπίσει ευθύνες και φταίχτες. Αναφέρεται, επίσης, σε πρωτοβουλίες ελέγχων και επιστροφές χρημάτων. Τον πληροφορούμε ότι δεν μας κάνει χάρη, είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση», σημειώνει, τονίζοντας ότι «τα στοιχεία της δικογραφίας εμφανίζουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και στενούς συνεργάτες υπουργών και βουλευτών να εμπλέκονται ποικιλοτρόπως στη διαδικασία διασπάθισης των επιδοτήσεων σε βάρος των τίμιων αγροτών, στα ρουσφέτια και τις εξυπηρετήσεις, με άμεσο πολιτικό όφελος για τη ΝΔ και την κυβέρνηση Μητσοτάκη».
«Ο ίδιος κάνει τον ανήξερο. Δεν πείθει κανέναν πια. Γνώριζε τι συνέβαινε και έχει την απόλυτη ευθύνη. Το ελάχιστο που οφείλει να κάνει είναι να παραιτηθεί», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Σε δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής ο Σωκράτης Φάμελλος, σχολιάζοντας το υπουργικό συμβούλιο, καλεί σε παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές, αφού όμως προηγουμένως υπάρξει διενέργεια Προκαταρκτικής Επιτροπής.
Με δεδομένο το ότι, όπως αναφέρει, «το μισό σχεδόν υπουργικό συμβούλιο αναφέρεται ονομαστικά στη δικογραφία της Ευρωπαίας Εισαγγελέα», τονίζει ότι «η Προκαταρκτική Επιτροπή για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών είναι αναγκαία». Κατά τα λοιπά τονίζει ότι δεν αρκούν οι παραιτήσεις λίγων υπουργών αλλά απαιτείται παραίτηση της κυβέρνησης κι εκλογές.
Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μια «παραφωνία» αλλά η ίδια η λειτουργία ενός σάπιου και διεφθαρμένου κράτους» αναφέρει το ΚΚΕ στο πλαίσιο του σχολιασμού του για τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.
Επιπλέον, σε συνέχεια της χθεσινής δήλωσης Κουτσούμπα, δηλώνει ότι «επιμένει στην ανάγκη για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών τόσο των υπουργών όσο και άλλων υπεύθυνων και να εξασφαλιστεί ότι θα επιστραφούν όσες επιδοτήσεις έχουν εισπραχθεί παράνομα».
«Ο πρωθυπουργός είναι ένας πρωθυπουργός που δεν γνώριζε τίποτα, δεν άκουγε τίποτα, δεν έβλεπε τίποτα, δεν του είπαν τίποτα. Ένας πρωθυπουργός του τίποτα. Στην υπόθεση όμως των τελωνείων δεσμεύτηκαν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των εμπλεκομένων. Εδώ γιατί δεν κάνουν το ίδιο;» δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης τόνισε: «Προειδοποιούμε: Όχι εκλογές για να παραγραφούν τα αδικήματα. Πρώτα προανακριτική ή εξεταστική και μετά εκλογές, για να μην υπάρχει καμία παραγραφή. Ο πρωθυπουργός και άκουγε και ήξερε και έκρυβε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί έπρεπε όλη η Κρήτη να γίνει μπλε. Δήμευση λοιπόν και πίσω τα κλεμμένα».
Παραίτηση της κυβέρνησης ζητά και ο Αλέξης Χαρίτσης σε δήλωσή του.
Κατηγορεί τα μέλη της κυβέρνησης ότι είναι «υποκριτές» και τονίζει ότι «αυτή είναι η Δεξιά στη χώρα μας και δεν αλλάζει», δηλαδή σκάνδαλα, συγκάλυψη και διασπάθιση χρήματος, επομένως «πρέπει να φύγει άμεσα».
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς επιτίθεται και στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι προκειμένου να ξεφύγει από το σκάνδαλο ανακαλύπτει κονδύλια και ενεργεοποιεί νέα Ταμεία για να μοιράσει χρήμα.
«Η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε εκβιαστικό ψηφοθηρικό μηχανισμό. Ειχε στηθεί μια κανονική εγκληματική οργάνωση που λειτουργούσε σε βάρος των έντιμων και προκομένων αγροτών», αναφέρει ο Δημήτρης Νατσιός.
«Ο κ. Μητσοτάκης ειναι θρασύτατος να λέει οτι δεν θα ανεχθεί τις πρακτικές που ο ίδιος εχει εγκαταστησει και που το κόμμα του εφάρμοσε για πολλά χρόνια», σημείωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Διαβάστε επίσης:
ΣΥΡΙΖΑ για σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ο πρωθυπουργός έχει την απόλυτη ευθύνη – Οφείλει να παραιτηθεί»
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.