Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Μια εξαιρετικά δυσοίωνη εκτίμηση για το οικονομικό κόστος που θα έχει το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ για τη χώρα κάνει ο διδάκτορας στο πανεπιστήμιο Μόνας στην Αυστραλία, Χρήστος Ρόδοπουλος.
Σε ανάρτησή του στο Facebook, την οποία, μάλιστα, αναπαρήγαγε και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Ξενοφών Κοντιάδης, ο Χ. Ροδόπουλος εκτιμά ότι τα συνολικά πρόστιμα από την ΕΕ θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ, οι μειώσεις στις επιδοτήσεις θα αρχίσουν από 5% και θα φθάσουν το 12-17%, χώρες τις ΕΕ πιέζουν για μείωση κατά 50% των επιδοτήσεων στην Ελλάδα λόγω υπερβάσεων στις ποσοστώσεις, ενώ επικαλούμενος έρευνα της διαΝΕΟσις που θα δημοσιοποιηθεί σύντομα, εκτιμά ότι περίπου 112.000 αγρότες θα πληγούν σοβαρά από τις συνέπειες του σκανδάλου.
Αναλυτικά, ο Χ. Ροδόπουλος έγραψε:
Σε άλλη ανάρτησή του, ο Χ. Ροδόπουλος της δίνει τον εύγλωττο τίτλο: «ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕΣΩ ΟΠΕΚΕΠΕ ΚΑΙ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΝΑ ΤΟ ΡΩΤΗΣΕΙΣ» και γράφει:
Για αρχική επεξεργασία στο σύστημα ετήσιων επιδοτήσεων της ΚΑΠ μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, το 2024 εντάχθηκαν 581.743 ΑΦΜ με δικαιώματα, που αντιστοιχούν σε επιδοτήσεις ύψους 811.648.691,23 ευρώ.
Από αυτές τις αιτήσεις όμως μόνο 165.000 περίπου αφορούν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Στα χαρτιά εμφανίζονται γύρω στους 13.000-15.000 επιδοτούμενοι κτηνοτρόφοι. Οι πραγματικοί παραγωγοί κτηνοτρόφοι (όσοι παραδίδουν γάλα ή κρέας) είναι σήμερα λιγότεροι απο 2500!
Συγκεντρώνονται κυρίως στην Ήπειρο, Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία και στη Θράκη, όπου λειτουργούν και οι ελάχιστοι αξιόλογοι συνεταιρισμοί τους ή άλλες ιδιωτικές μονάδες επεξεργασίας γάλατος ή κρέατος. Κυρίως φέτας και γιαουρτιού, που είναι ακόμη σοβαρά εξαγωγικά μας προϊόντα.
Πολύ μικρό ποσοστό της κτηνοτροφία μας είναι σταυλισμένη. Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι ταΐζουν τα ζώα τους σε κοπάδια σε διαθέσιμα λιβάδια, για να αποφύγουν το πάρα πολύ ψηλό κόστος των εισαγόμενων, κυρίως, ζωοτροφών.
Το σύστημα επιδοτήσεων όμως της ΚΑΠ, που στηρίζει ένα μεγάλο μέρος του κόστους παραγωγής και συντήρησης του ζωικού κεφαλαίου, δεν επιδοτεί το πραγματικά παραγόμενο προϊόν αλλά τα στρέμματα που αντιστοιχούν για την εκτροφή των ζώων. Αποδέχεται μόνο λιβάδια, ιδιωτικά ή κοινοτικά που ενοικιάζονται, με εγκεκριμένα σχέδια διαχείρισης και περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Ελλείψει όμως κτηματολόγιου και δασολόγιου, που καρκινοβατοϋν αδικαιολόγητα για 5-6 δεκαετίες τουλάχιστον, είναι ακόμη αδύνατη η χωροθέτηση λιβαδιών προς βόσκηση για να γίνουν τα σχετικά για τα σχέδια διαχείρισης τους!
Έτσι, δεν υπάρχουν αρκετά επίσημα λιβάδια εκεί που είναι τα ζώα ενώ υπάρχουν γύρω στα 9.000.000 στρέμματα λιβαδιών εκεί που δεν υπάρχουν ζωα! Αυτό οδήγησε στην αποδοχή από την ΕΕ από το 2012 της λεγόμενης “τεχνικής λύσης”, δηλαδή στην εικονική αντιστοίχιση κοπαδιών με διαθέσιμα επίσημα λιβάδια άλλων περιοχών, για να μη χάνονται οι επιδοτήσεις.
Από το 2019 και μετά όμως το πράγμα ξεχείλωσε. Άρχισαν να δηλώνουν ως δικαιούχοι κτηνοτρόφοι άσχετοι ημέτεροι με ΑΦΜ στον ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς καθόλου ζώα, με εικονικά συμβόλαια ενοικίασης σε περιοχές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Και από νησιά, κυρίως απο την Κρήτη, που απαγορευόταν στους κανόνες της Τεχνικής Λύσης.
Και έγινε πάνω σε αυτές τις ελλείψεις και το σύστημα, το πάρτι μοιράσματος εκατοντάδων εκατομμυρίων σε μπλε ημετέρους για ψηφοθηρικούς λόγους. Αλλά και για την παραγωγή μαύρου πολιτικού χρήματος, αφού οι “δικαιούχοι” επέστρεφαν στην Μαφία που στήθηκε μέσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ ποσοστά έως και στο 30% των επιδοτήσεων που εισέπραξαν παράνομα. Για τις ανάγκες του κόμματος, έλεγε παλιότερα και εκείνος ο Γκρούεζας…
Μέχρι που το κόλπο το πήρε χαμπάρι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελεία, που άρχισε να ξεπλέκει το πουλόβερ αυτού του τύπου της διαπλοκής, που λειτουργούσε για 6 χρόνια άψογα. Με την ημετέρα εκτελεστική και δικαστική εξουσία να κάνουν τα στραβά μάτια.
Πάνω από μισό δισ είναι ο τζίρος αυτής της φάμπρικας στα τελευταία 6 χρόνια! (400εκ θα τα επιστρέψουμε πίσω μέσω του προστίμου, που όμως θα το πληρώσουμε όλοι μας). Φυσικά, κανείς δεν κόπιασε στο Υπουργείο ή στο Μαξίμου να δώσει μια άλλη λύση στο πρόβλημα ελλείψεις λιβαδιών πέραν της διατρητης “τεχνικής λύσης”.
Όπως πχ με την δημιουργία τεχνητών λιμώνων εκεί που πραγματικά χρειάζονται. Δηλαδή με την σπορά λούπινου, αρωματικών φυτών ή μιδικής σε εγκαταλειμενα χωράφια (σήμερα μόνο το 16-17% της καλλιεργίσημης γης καλλιέργειται), την διάθεση προς βόσκηση αυτών των εκτάσεων σε πραγματικούς κτηνοτρόφους της περιοχής και στην δημιουργία μεικτών ομάδων γεωργών και κτηνοτρόφων για την εκμετάλλευση γης που αργεί.
Και όπου δεν υπάρχουν αρκετά χέρια, και με την αξιοποίηση/ένταξη τους στην οικονομία και των παρατυπων μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί εδώ. Λύση που στηρίζει και την ποιότητα του τελικού προϊόντος αντί της υποβάθμισης του με την μεταλλαγμένη πανάκριβη σόγια 5-6 μεγαλοεισαγωγέων της.
Αλλά τέτοιες λύσεις είναι, λέει, πολύπλοκες. Απαιτούν σκέψη και δεν φέρνουν ούτε ψηφουλάκια, ούτε μαύρο χρήμα για να κινηθεί η αγορά. Έτσι απορρίφθηκαν και το 2016, όταν τόλμησε να προτείνει τους τεχνητούς λιμιώνες ο τότε ΑνΥπ Γεωργιας Γιάννης Τσιρώνης, αφήνοντας έτσι ελεύθερο τον δρόμο για το μπλε πλιάτσικο που ακολούθησε μετά.
Όλα τα υπόλοιπα είναι δουλειά της Εισαγγελίας. Κατάλαβες τώρα γιατί δεν έχουμε και πλήρες Κτηματολόγιο και δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο σύστημα LPIS – land parcel identification system a.k.a. identification system for agricultural parcels;
Διαβάστε επίσης
Παιανία: Σοβαρό τροχαίο με ανατροπή ΙΧ σε διασταύρωση – Απεγκλωβίστηκε τραυματισμένη γυναίκα
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.