Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Οι σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η φαρμακευτική βιομηχανία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αναδείχθηκαν σε ειδική ενότητα στο 29ο Ετήσιο Συνέδριο Economist Government Roundtable.
Στόχος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας είναι να βελτιώσει την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες και ταυτόχρονα να συμβάλλει στην αναβάθμιση της δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης.
Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) διοργάνωσε χθες, ειδική θεματική ενότητα με τίτλο «Η ελληνική και ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία: Επενδύσεις – Ανταγωνιστικότητα – Καινοτομία», με τη συμμετοχή κορυφαίων εκπροσώπων του υπουργείου Υγείας και της φαρμακευτικής βιομηχανίας.
Αναλυτικά ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, στην ομιλία του χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «ευρωπαϊκή υπερδύναμη» στον τομέα της φαρμακευτικής παραγωγής, επισημαίνοντας ότι το 12% του παραγωγικού δυναμικού της Ευρώπης βρίσκεται ήδη στη χώρα μας. Μάλιστα τόνισε με έμφαση ότι το επενδυτικό clawback είναι το πιο επιτυχημένο μέτρο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), που ενίσχυσε την εγχώρια παραγωγή και προσέλκυσε επενδύσεις.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, επεσήμανε την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής, σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικής αστάθειας και δημοσιονομικών πιέσεων.
Τόνισε το επενδυτικό κενό και τη χαμηλή συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ, επισημαίνοντας ότι η φαρμακοβιομηχανία συγκαταλέγεται στους τρεις κορυφαίους κλάδους σε προστιθέμενη αξία μέσω του RRF. Ο κ. Τρύφων ανέφερε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να καλύψει πάνω από το 70% των φαρμακευτικών αναγκών της χώρας με ποιοτικές και οικονομικές θεραπείες, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει το εξαγωγικό της αποτύπωμα.
Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, Δημήτρης Δέμος, εστίασε στο κοινωνικό και περιφερειακό αποτύπωμα των επενδύσεων, τονίζοντας ότι δεν περιορίζονται στη δημιουργία υποδομών, αλλά διαμορφώνουν οικοσυστήματα έρευνας και καινοτομίας στις τοπικές κοινωνίες.
Υπογράμμισε την ανάγκη για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με αιχμή την εξωστρέφεια και την υψηλή προστιθέμενη αξία. Επίσης αναφέρθηκε και στις διεθνείς εξελίξεις, επισημαίνοντας «την ανάγκη για ένα κοινό ευρωπαϊκό στρατηγικό πλαίσιο που θα ενισχύει την αυτάρκεια στην παραγωγή φαρμάκων και τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε.».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η τοποθέτηση του Βασίλη Κοντοζαμάνη, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA).
Ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας τονίζοντας την ανάγκη για:
– στρατηγική υγειονομική θωράκιση,
-αντιμετώπιση της αντιμικροβιακής αντοχής,
-ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας
– δημιουργία ευρωπαϊκής βιοτράπεζας για την αξιοποίηση της γονιδιωματικής στην εξατομικευμένη ιατρική.
Διαβάστε επίσης:
«Βραχιολάκι» από σήμερα και στο ΚΑΤ
Χυμός λεμονιού: Πλούσια τα οφέλη του στην υγεία
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.