Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Μόνο οι μισοί νέοι στη Γαλλία και την Ισπανία πιστεύουν ότι η δημοκρατία είναι η καλύτερη μορφή διακυβέρνησης, με ακόμη χαμηλότερη υποστήριξη μεταξύ των Πολωνών ομολόγων τους, σύμφωνα με μια μελέτη.
Η πλειοψηφία της γενιάς Ζ της Ευρώπης – το 57% – προτιμά τη δημοκρατία από οποιαδήποτε άλλη μορφή διακυβέρνησης. Ωστόσο, τα ποσοστά υποστήριξης ποικίλλουν σημαντικά, φτάνοντας μόλις το 48% στην Πολωνία και μόνο περίπου το 51-52% στην Ισπανία και τη Γαλλία, με τη Γερμανία να καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό στο 71%.
Περισσότεροι από ένας στους πέντε – 21% – θα τάσσονταν υπέρ της αυταρχικής διακυβέρνησης υπό ορισμένες, απροσδιόριστες συνθήκες. Αυτό ήταν το υψηλότερο στην Ιταλία με 24% και το χαμηλότερο στη Γερμανία με 15%. Στη Γαλλία, την Ισπανία και την Πολωνία το ποσοστό ήταν 23%.
Σχεδόν ένας στους 10 σε όλες τις χώρες δήλωσε ότι δεν τον νοιάζει αν η κυβέρνησή του είναι δημοκρατική ή όχι, ενώ ένα άλλο 14% δεν γνώριζε ή δεν απάντησε.
Ο Thorsten Faas, πολιτικός επιστήμονας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, ο οποίος εργάστηκε στη μελέτη, δήλωσε: «Μεταξύ των ανθρώπων που θεωρούν τους εαυτούς τους πολιτικά δεξιούς και αισθάνονται οικονομικά μειονεκτούντες, η υποστήριξή τους στη δημοκρατία μειώνεται σε μόλις έναν στους τρεις. Η δημοκρατία βρίσκεται υπό πίεση, από μέσα και από έξω».
Η μελέτη διεξήχθη τον Απρίλιο και τον Μάιο. Περισσότεροι από 6.700 άνθρωποι ηλικίας 16 έως 26 ετών στη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Πολωνία απάντησαν στην ένατη ετήσια έρευνα του ινστιτούτου YouGov για το Ίδρυμα TUI, το οποίο χρηματοδοτεί έργα αφιερωμένα στους νέους στην Ευρώπη.
Το 48% των νέων ανησυχούν ότι το δημοκρατικό σύστημα στη χώρα τους κινδυνεύει, συμπεριλαμβανομένου του 61% στη Γερμανία, όπου η οικονομία – η μεγαλύτερη της Ευρώπης – ασθενεί και η ακροδεξιά έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, τροφοδοτούμενη εν μέρει από την αυξημένη υποστήριξη από τους νέους ψηφοφόρους.
Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η άνοδος της Κίνας και η πλήρης εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν μετατοπίσει την εξουσία μακριά από την Ευρώπη κατά την αντίληψη των ερωτηθέντων, με μόνο το 42% να συγκαταλέγει την ΕΕ μεταξύ των τριών κορυφαίων παγκόσμιων παραγόντων.
Παρά – ή ίσως λόγω – του Brexit, το ποσοστό ήταν υψηλότερο μεταξύ των Βρετανών, με 50%. Από τους ερωτηθέντες στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 73% ήθελε επιστροφή στην ΕΕ, ενώ σχεδόν οι μισοί νέοι Ευρωπαίοι (47%) επιδίωξαν ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ ΕΕ και Βρετανία.
Οι ΗΠΑ θεωρήθηκαν από το 83% ως μέρος της τριάδας των παγκόσμιων δυνάμεων, ακολουθούμενες από την Κίνα με 75% και τη Ρωσία με 57%.
Η αυξανόμενη πόλωση οδηγεί επίσης τους νέους Ευρωπαίους στο ιδεολογικό περιθώριο μαζί με τους μεγαλύτερους, αλλά έχει αναδυθεί ένα αξιοσημείωτο χάσμα μεταξύ των φύλων στη διαδικασία.
Σχεδόν ένας στους πέντε – 19% – περιέγραψε τον εαυτό του ως πολιτικά δεξιό, από 14% το 2021, ενώ το 33% αυτοαποκαλούνταν κεντρώοι, το 32% αριστεροί και το 16% χωρίς πολιτικό πρόσημο.
Οι γυναίκες στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία αυτοπροσδιορίστηκαν ως προοδευτικές σε μεγαλύτερους αριθμούς από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ οι νέοι άνδρες στην Πολωνία και την Ελλάδα έχουν γίνει πιο συντηρητικοί την ίδια περίοδο.
Η υποστήριξη για αυστηρότερους περιορισμούς στη μετανάστευση έχει αυξηθεί σε όλους τους τομείς από το 2021, σε 38% από 26%.
Οι περισσότεροι νέοι Ευρωπαίοι εξέφρασαν ελπίδα για τις δυνατότητες της ΕΕ, και δύο στους τρεις υποστήριξαν συντριπτικά την παραμονή της χώρας τους στο μπλοκ. Αλλά το 39% περιέγραψε την ΕΕ ως όχι ιδιαίτερα δημοκρατική και δίκαιη. Το 6% δήλωσε ότι οι εθνικές κυβερνήσεις τους λειτούργησαν καλά, χωρίς να χρειάζονται σημαντικές αλλαγές.
Περισσότεροι από τους μισούς – 53% – ένιωθαν ότι η ΕΕ επικεντρώνεται υπερβολικά σε λεπτομέρειες και ασήμαντα ζητήματα. Θα ήθελαν η Ένωση να αντιμετωπίσει το υψηλό κόστος ζωής, να ενισχύσει την άμυνα έναντι εξωτερικών απειλών και να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για τις εταιρείες ώστε να βελτιώσουν την οικονομία.
Η Elke Hlawatschek, επικεφαλής του Ιδρύματος TUI, δήλωσε: «Το ευρωπαϊκό εγχείρημα, το οποίο μας έχει φέρει ειρήνη, ελευθερία κινήσεων και οικονομική πρόοδο εδώ και δεκαετίες, θεωρείται δυσκίνητο».
Οι Έλληνες βλέπουν την μεγαλύτερη ανάγκη για θεμελιώδη αναθεώρηση του πολιτικού τους συστήματος και είναι πιο επιφυλακτικοί απέναντι στην ΕΕ, την οποία ο Faas περιέγραψε ως ριζωμένη στο διαρκές τραύμα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης που οδήγησε την οικονομία της χώρας τους στο χείλος του γκρεμού.
Παρά την ισχυρότερη υποστήριξη για την προστασία του κλίματος μεταξύ των νέων Ευρωπαίων, μόνο ένας στους τρεις δήλωσε ότι θα πρέπει να έχει προτεραιότητα έναντι της οικονομικής ανάπτυξης. Το ποσοστό έχει μειωθεί από το 44% το 2021.
Διαβάστε επίσης:
Μετωπική ΠΑΣΟΚ με Φλωρίδη – Τον κατηγορεί για «εργολαβία κατασυκοφάντησης» (video)
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.