Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Εάν το κινητό είναι η φυσική προέκταση του χεριού σας και σπαταλάτε πολλές ώρες από τη ζωή σας στο tik tok, το facebook, το youtube, στο Χ και στα άλλα κοινωνικά δίκτυα, τότε ίσως να πάσχετε από μια σειρά ψυχικών διαταραχών όπως ο ναρκισσισμός και η ερωτομανία.
Με τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει μια καθημερινή μορφή ανθρώπινων κοινωνικών αλληλεπιδράσεων. Για πρώτη φορά στην εξελικτική ιστορία, οι άνθρωποι μπορούν πλέον να αλληλεπιδρούν σε εικονικούς χώρους όπου τα χρονικά, χωρικά και ενσωματωμένα ερεθίσματα είναι αποσυνδεδεμένα μεταξύ τους. Όμως ποιες επιπτώσεις έχουν αυτές οι αλλαγές για τους κοινωνικο-γνωστικούς φαινοτύπους και τις ψυχικές διαταραχές;
Την απάντηση τη δίνει μια νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Simon Fraser που εντοπίζει ισχυρή συσχέτιση των υψηλών επιπέδων χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με παραληρηματικές παραληρηματικές διαταραχές, όπως ο ναρκισσισμός και η δυσμορφική διαταραχή, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι σημερινοί εθισμένοι χρήστες στα social media, μπορεί να γίνουν οι αυριανοί ψυχιατρικοί ασθενείς.
Η πρόσφατη ανασκόπηση της διαθέσιμης επιστημονικής βιβλιογραφίας που δημοσιεύτηκε στο BMC Psychiatry, εξέτασε πάνω από 2.500 δημοσιεύσεις σχετικά με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τις ψυχιατρικές διαταραχές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το παραλήρημα είναι ο νούμερο ένα διαδεδομένος τύπος ψυχικών διαταραχών που συνδέονται με το εθισμό στα social media.
Στις διαταραχές που αναπτύσσονται μέσω της καθημερινής και πολύωρης χρήσης των μέσω κοινωνικής δικτύωσης, συγκαταλέγονται η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας (πλάνη ανωτερότητας), η ερωτομανία (ψευδαισθήσεις ότι κάποιος διάσημος μας αγαπάει), η δυσμορφική διαταραχή του σώματος (ανυπόστατες ιδέες σχετικά με την ύπαρξη ελαττωμάτων σε κάποιο μέρος του σώματός μας) και η ανορεξία (αυταπάτες σχετικά με το σωματικό βάρος).
«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούν συνθήκες όπου οι ψευδαισθήσεις μπορούν ευκολότερα να δημιουργηθούν και να διατηρηθούν λόγω της παρουσίας πλατφορμών και εφαρμογών που εξυπηρετούν τα αίτια της διαταραχής, καθώς και της απουσίας αποτελεσματικού ελέγχου της πραγματικότητας», λέει ο Bernard Crespi, καθηγητής βιολογικών επιστημών και κάτοχος της έδρας έρευνας του Καναδά στην εξελικτική γενετική και ψυχολογία στο SFU.
Οι ερευνητές απόδειξαν ότι τα ίδια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι εγγενώς προβληματικά, αλλά οι εικονικοί κόσμοι -σε συνδυασμό με την κοινωνική απομόνωση στην «πραγματική ζωή»- δημιουργούν περιβάλλοντα όπου οι άνθρωποι μπορούν να διατηρήσουν μια παραληρηματική αίσθηση της ταυτότητας του εαυτού τους χωρίς έλεγχο.
Η ουσιαστική διαφορά μεταξύ των ψηφιακών αλληλεπιδράσεων και των δια ζώσης επαφών- όπου οι άνθρωποι από τη μια είναι πιο πιθανό να αποτραβηχτούν από τις ψευδαισθήσεις τους και να αυτολογοκριθούν και από την άλλη να προωθήσουν μια εντελώς εξωπραγματική εικόνα τους στα social- εντείνει τη συναισθηματική απορρύθμιση, προσθέτουν οι ερευνητές.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι από μικρή ηλικία θα πρέπει να μπαίνουν αυστηρά όρια στη χρήση των κοινωνικών δικτυών καθώς όλοι συμφωνούν ότι η ζωή είναι… έξω!
Διαβάστε επίσης:
Η στρατιωτική τεχνική που σε… κοιμίζει σε 2 λεπτά αν έχεις αϋπνία (Video)
Μάριος Θεμιστοκλέους: «Απολογισμός στο ΕΣΥ – Οι μεταρρυθμίσεις και τα έργα»
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.