Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν την αποχή διαρκείας από τη λήψη δειγμάτων DNA ζώων συντροφιάς, και μετά την 1η Νοεμβρίου του 2025, δηλώνουν οι κτηνίατροι μέλη του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά τους λόγους της απόφασής τους.
Απαντώντας στην 4μηνη παράταση που δόθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, διαμηνύουν πως «δεν κάνουν ούτε βήμα πίσω» και επισημαίνουν πως ο αγώνας τους «δεν αφορά συντεχνιακά ζητήματα», όπως σκόπιμα κάποιοι σχυρίζονται, αλλά την «επιστημονική τους υπόσταση, τη δεοντολογική και ηθική τους ακεραιότητα».
«Χρέος μας είναι η υπεράσπιση της υγείας και ευζωίας των ζώων, η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και πίσω από αυτό δεν πάμε», ξεκαθαρίζουν, χαρακτηρίζοντας την οριζόντια υποχρεωτικότητα της στείρωσης ή της λήψης βιολογικού υλικού (DNA) χωρίς συγκεκριμένες προϋποθέσεις, «αναποτελεσματικά ημίμετρα που δεν αφορούν την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων».
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, τα μέλη του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου επισημαίνουν πως δεν είναι δυνατόν να καθορίζεται ως υποχρεωτική μια κτηνιατρική πράξη (σ.σ. στείρωση) χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ζώου, όπως η κλινική του εικόνα. «Υπάρχουν ζώα στα οποία αντενδείκνυται απόλυτα η στείρωση (υπερήλικα, με καρδιακές παθήσεις, αναπνευστικά προβλήματα, ζητήματα στο ήπαρ, στα νεφρά κ.λπ.). Υπάρχουν σοβαρές περιπτώσεις που η γοναδεκτομή σχετίζεται με νεοπλασματικές ασθένειες, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συμβαίνει πριν από την εφηβεία», επισημαίνουν, καλώντας το ΥΠ.ΕΣ. να αντικρούσει με στοιχεία διακεκριμένους επιστήμονες της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Αναφορικά με τη λήψη DNA, οι κτηνίατροι διερωτώνται «τι συμβαίνει σε εκείνες τις περιπτώσεις που η συμπεριφορά του ζώου –επιθετικότητα, μη συνεργασία- δεν επιτρέπει την ορθή λήψη δείγματος;».
«Το γενετικό υλικό είναι βιολογικό υλικό, η ορθή διακίνηση του οποίου προϋποθέτει την τήρηση αυστηρών προδιαγραφών καθώς εμπίπτει στην κατηγορία των δυνητικά μολυσματικών.- UΝ 3373Β. Για τη μεταφορά του απαιτείται η χρήση πιστοποιημένων υλικών συσκευασίας, σύμφωνα πάντα με τον Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας, WHO, τις Εθνικές οδηγίες μεταφοράς οι οποίες είναι εναρμονισμένες με τα Διεθνή πρωτόκολλα IATA (Αεροπορικές μεταφορές), RID (Σιδηροδρομικές μεταφορές), IMDG (Θαλάσσιες μεταφορές) και ADR (Οδικές μεταφορές). Ως εκ τούτου, η μεταφορά του γενετικού υλικού από το κέντρο λήψης του, έως το Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ) θα πρέπει να γίνεται από πιστοποιημένες μεταφορικές εταιρίες ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του από επιμολύνσεις και να ελαχιστοποιούνται οι όποιοι πιθανοί κίνδυνοι για τη Δημόσια Υγεία και για το Περιβάλλον. Υπάρχουν εταιρίες στην Ελλάδα που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις;», ρωτούν, τονίζοντας πως υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την αξιοπιστία του δείγματος όπως:
«Η ύπαρξη εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων μη στειρωμένων και με μη καταγεγραμμένο το γενετικό τους υλικό είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας στην ανεύρεση του γεννήτορα. Τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει απαντηθεί επιστημονικά και επίσημα», τονίζουν.
«Αναφέρουμε τα παραπάνω ως δείγμα των επιστημονικών, ισχυρών μας ενδοιασμών για την εφαρμογή των συγκεκριμένων άρθρων του ν. 4830/21. Σε αρκετές χώρες της Ευρώπης πλέον η στείρωση στα ζώα συντροφιάς επιβάλλεται μόνο στα αδέσποτα ζώα, ενώ στα ιδιόκτητα απλώς ενθαρρύνεται. Η πρόταση για στείρωση εξατομικεύεται και πάντα ελέγχεται αν ταιριάζει στις ανάγκες υγείας του ζώου (φυλής, προδιάθεσης νοσημάτων). Μάλιστα, σε κάποιες χώρες, όπως η Σουηδία και η Νορβηγία, η στείρωση ιδιόκτητων ζώων απαγορεύεται (δια νόμου). Εκεί, η στείρωση επιτρέπεται μόνο όταν υπάρχει κτηνιατρική ένδειξη δηλ. σχετική πάθηση. Με αυτό τον τρόπο οι χώρες αυτές δείχνουν ότι σέβονται τα ζώα και την ευζωία τους και παράλληλα αναγνωρίζουν την ελευθερία και το δικαίωμα του ιδιοκτήτη να αποφασίζει, με την καθοδήγηση του κτηνιάτρου, αν ταιριάζει η στείρωση στο ζώο του.
Στην Ελλάδα έχουμε οξυμένο πρόβλημα υπερπληθυσμού αδέσποτων και ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής ζώων συντροφιάς. Η πολιτεία, ούσα υπεύθυνη για τα αδέσποτα, οφείλει να προχωρήσει σε άμεση εφαρμογή των μέτρων που αφορούν τα συστηματικά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων ανά δήμο, την ίδρυση δημοτικών και διαδημοτικών κτηνιατρείων και καταφυγίων για τα αδέσποτα ζώα, καθώς επίσης και τον έλεγχο στις ηλεκτρονικές σημάνσεις.
Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν αναποτελεσματικά ημίμετρα που δεν αφορούν την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων. Για αυτό και ως Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος συνεχίζουμε την αποχή διαρκείας από τη λήψη και δήλωση δειγμάτων DNA ζώων συντροφιάς», καταλήγουν.
Διαβάστε επίσης
Πέθανε η 62χρονη που νοσηλευόταν στο Τζάνειο μετά από λάθος μετάγγιση αίματος
Στα… κόκκινα (και πορτοκαλί) η χώρα την Τετάρτη για κίνδυνο πυρκαγιάς – Πού υπάρχει ακραίος κίνδυνος
Χαλκιδική: Δυστύχημα σε λούνα παρκ – Στο εδώλιο τέσσερις κατηγορούμενοι για τον θάνατο του 19χρονου
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.