Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε επιπλέον στρατιωτικές δαπάνες ύψους 6,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια.
Ο Γάλλος πρόεδρος αναφερόμενος στη Ρωσία, είπε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει «πρωτοφανείς απειλές» όπως και από την τρομοκρατία, τις κυβερνοεπιθέσεις και την παραπληροφόρηση.
Παράλληλα, άφησε αιχμές και για τις ΗΠΑ τις οποίες χαρακτήρισε «παράγοντα αβεβαιότητας»
«Για να είμαστε ελεύθεροι, πρέπει να μας φοβούνται» πρόσθεσε.
Στόχος της Γαλλίας, όπως είπε, είναι να φτάσει τα 64 δισ. ευρώ ετησίως σε αμυντικές δαπάνες έως το 2027, το τελευταίο έτος της δεύτερης θητείας του. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει διπλάσιο προϋπολογισμό σε σχέση με τα 32 δισ. ευρώ που δαπανούσε η χώρα το 2017, όταν ανέλαβε την προεδρία.
«Από το 1945, η ελευθερία δεν έχει απειληθεί ποτέ τόσο σοβαρά», τόνισε ο Μακρόν στην καθιερωμένη ομιλία του προς τις ένοπλες δυνάμεις, παραμονή της εθνικής εορτής της Βαστίλης.
«Για να είμαστε ελεύθεροι σε αυτόν τον κόσμο, πρέπει να μας φοβούνται. Και για να μας φοβούνται, πρέπει να είμαστε ισχυροί», σημείωσε.
Ο Μακρόν έδωσε επίσης εντολή στους ανώτατους στρατιωτικούς και αμυντικούς αξιωματούχους της Γαλλίας να ξεκινήσουν έναν «στρατηγικό διάλογο» με τους Ευρωπαίους εταίρους για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το γαλλικό πυρηνικό οπλοστάσιο στην προστασία της Ευρώπης.
Η Γαλλία και η Βρετανία έχουν συμφωνήσει πρόσφατα να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε ζητήματα που αφορούν τα πυρηνικά όπλα.
Διαβάστε επίσης:
Γάζα: Νεκρά 6 παιδιά που περίμεναν στην ουρά για να προμηθευτούν νερό
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.