Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
«Στο πόδι» η Κρήτη λόγω των συνεχιζόμενων ροών προσφύγων και μεταναστών από τη Λιβύη, εν μέσω τουριστικής περιόδου.
Στις πρόχειρες δομές σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά, διαμένουν προσωρινά περίπου 1.000 άτομα, με την κυβέρνηση να επιμένει σε κλειστή δομή, παρά τις έντονες αντιδράσεις.
Υπενθυμίζεται παράλληλα ότι, η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της Τρίπολης προχώρησε σε μία προκλητική κίνηση, καταθέτοντας ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ, αμφισβητώντας την μέση γραμμή που έχει ορίσει η Ελλάδα.
Στον χάρτη που κατέθεσε χαράσσει εκείνη που έρχεται ως συνέχεια του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου, εξαφανίζοντας την ελληνική ΑΟΖ στα νότια της Κρήτης.
Ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μάνος Λογοθέτης, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το μεταναστευτικό και το νέο νομοσχέδιο.
«Δεν νομίζω ότι περιποιεί τιμή αυτή η εικόνα και γι΄αυτό λέμε ότι και η Κρήτη, που δέχεται κάποιες πιέσεις τελευταία, χρειάζεται μια υποδοχή που να είναι αντίστοιχη με τα ανθρωπιστικά μέτρα της χώρας μας. Η πρόθεσή μας είναι να υπάρξει δομή στην Κρήτη, που θα είναι κλειστή και οι άνθρωποι δεν θα επιτρέπεται να βγαίνουν από την δομή. Θα είναι για κάποιες λίγες μέρες να φιλοξενεί τους ανθρώπους αυτούς σε καλύτερες συνθήκες. Ένα είναι να ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία, γίνεται δικογραφία που πάει στον εισαγγελέα. Έχει μία διαδικασία, μία προανάκριση για την παράνομη είσοδο στην χώρα κτλ. το δεύτερο είναι τα εισιτήρια: Είναι περίοδοι που η Κρήτη δεν έχει διαθέσιμα εισιτήρια. Μπορεί να γίνει έκτακτο δρομολόγιο, το κοιτάμε αυτό αλλά αυτό γίνεται με την συναίνεση των εταιρειών δεν το κάνουμε μόνοι μας. κοιτάμε όλες τις λύσεις που υπάρχουν. Υπάρχει μία πορεία να εκκενωθούν οι 3 αυτές δομές που φιλοξενούν ανθρώπους στην Κρήτη. Αυτή την στιγμή βρίσκονται περί τα 1.000 άτομα στην Κρήτη, γίνονται πολλές μετακινήσεις την ενδοχώρα. Εδώ και 5-6 μέρες δεν έχουμε ροές», είπε αρχικά.
Και συνέχισε: «Χρειάζεται μια δομή που να έχει ανθρώπινες συνθήκες για το λίγο διάστημα που θα παραμένουν αυτοί οι άνθρωποι στην Κρήτη. Έχουμε προτάσεις και δεν έχουμε καταλήξει ακόμα. Πρέπει να ελέγξουμε τους διαθέσιμους χώρους, κάποιοι από αυτούς είναι τα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα, που έχουν νερό, ρεύμα και αποχέτευση. Υπήρξε μία παρεξήγηση στην Κρήτη σχετικά με το «φυλακή» και πού θα μένουν οι άνθρωποι. Στην Σάμο που υπάρχει δομή αντίστοιχα, με περισσότερα άτομα από αυτά που έχει η Κρήτη αυτή την στιγμή. Θα πρέπει να υπάρξει λύση που να περιποιεί τιμή και όχι όνειδο».
Από την πλευρά του, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, δήμαρχος Μίνωα Πεδιάδας. μίλησε επίσης στο MEGA για το μεταναστευτικό.
«Ο ακήρυχτος πόλεμος έχει να κάνει με την χώρα. Ως δήμος δεν παρεμβαίνουμε στην κεντρική πολιτική για το μεταναστευτικό. αν δεν αντιμετωπιστεί αυτός ο ακήρυχτος πόλεμος στην Λιβύη όσες δομές και αν φτιάξει η Κρήτη, δεν θα μπορέσει να ανακόψει και να διαχειριστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα, όχι μόνο η Κρήτη αλλά και η Ελλάδα», επεσήμανε.
Αναφερόμενος στο Καστέλι είπε ότι: «Το 90% των ροών είναι στα Χανιά και στο Ρέθυμνο. Στο Καστέλι έχουν πάρει μία ομόφωνη απόφαση ότι δεν ενδείκνυται για τους εξής λόγους: αν γίνει συνάντηση που η πρώτη θα είναι σήμερα, για το θέμα αυτό, με την ΠΕΔ θα τα δούμε συνολικά. Εμείς στον δήμο μας έχουμε 7 καταυλισμούς σεισμόπληκτων. Ικανότητα για μία 8η δομή δεν υπάρχει. Δεύτερον, έχουμε πλείστα προβλήματα από την κατασκευή του αεροδρομίου που συνδέονται και με την δομή. Η θέση του στρατοπέδου είναι απαγορευτική. Είναι εφαπτόμενο στο πολεμικό αεροδρόμιο που έχουμε τα F-16/ block 52 για την αναχαίτηση των Τούρκων. Θα ήθελα να ξέρω εάν το ΓΕΑ ή η 133 Μονάδα έχουν δώσει την συγκατάθεσή τους γιατί έχει σημασία αν έχουν δώσει συγκατάθεση για κάτι τέτοιο. Τρίτον είναι ανάμεσα σε 3 οικισμούς και 10 μέτρα από το συρματόπλεγμα είναι παιδική χαρά. Είναι δυνατόν μέσα στους οικισμούς να γίνει κάτι τέτοιο; Είναι λίγα μέτρα από την είσοδο του νέου διεθνούς αεροδρομίου με ό,τι αυτό σημαίνει για το μήνυμα που περνάμε και βέβαια δεν έχουμε κοντά νοσοκομεία ούτε λιμάνι εκτός και αν μας μπερδεύουν με το Καστέλι Κισσάμου. Το συγκεκριμένο στρατόπεδο έχει εγκαταλειφθεί εδώ και 60-70 χρόνια και δεν έχει ούτε νερό, ούτε αποχέτευση ούτε ρεύμα που είπε ο κ. Λογοθέτης», σημείωσε ο κ. Κεγκέρογλου.
Στην συνέχεια ο κ. Λογοθέτης υπογράμμισε: «Πάντα οι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν καλύτερα και γι΄αυτόν τον λόγο ζητούμε να μας προτείνουν αυτές μία τοποθεσία, φυσικά εφικτή».
Για τις 12 το μεσημέρι σήμερα έχει προγραμματιστεί να γίνει στο Ηράκλειο συνάντηση όλων των δημάρχων της Κρήτης. Στη σύσκεψη θα δώσει το παρών και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος βρίσκεται από χθες στο νησί. μετά το … ανεξήγητο «παρών» στην τροπολογία του Πλεύρη για το μεταναστευτικό.
Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, εξέφρασε χθες την αντίθεσή του στη δημιουργία δομής προσφύγων στο πρώην Στρατοπέδου Μπετεινάκη.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, εξέφρασε την απολύτως αρνητική του άποψη για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης μεταναστών στην περιοχή.
Στο μεταξύ, αύριο Τρίτη στις 7 το απόγευμα, στη βόρεια είσοδος του στρατοπέδου Ζωγραφάκη – Πλευράκη στο Καστέλι θα οργανωθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των προτάσεων για τη δημιουργία κλειστής δομής κράτησης μεταναστών.
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.