Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Καθώς η Ευρώπη μαστίζεται από ένα ακόμη κύμα καύσωνα, ο κλιματισμός παραμένει απαραίτητος σύντροφος στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, με περισσότερους ανθρώπους να τον θεωρούν αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια.
Η Ιταλία, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό έθνος, δεν μπορεί να τον στερηθεί.
Η χώρα από μόνη της αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τρίτο της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για κλιματισμό και στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την Eurostat, η οποία ανέρχεται σε σχεδόν 23.000 τερατζάουλ από ένα σύνολο λίγο πάνω από 60.000.
Αυτό παρά το γεγονός ότι έχει μερικές από τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.
Τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει πληγεί από άγρια κύματα καύσωνα, με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 48 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές όπως η Σικελία ή η Σαρδηνία. Επιπλέον, η Ιταλία φιλοξενεί τον γηραιότερο πληθυσμό στην Ευρώπη, γεγονός που καθιστά τους κατοίκους της πολύ ευαίσθητους στην ακραία ζέστη.
Στην Ελλάδα ισχύει μια παρόμοια κατάσταση. Παρά το μικρότερο μέγεθός της, κατατάσσεται δεύτερη στην κατανάλωση κλιματιστικών στην ΕΕ. Καταναλώνει λίγο πάνω από 8.000 τερατζάουλ για τον σκοπό αυτό, ακολουθούμενη από τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία.
Ο κλιματισμός, ωστόσο, αποτελεί μόνο ένα μικρό κομμάτι της οικιακής χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας μόνο το 0,6%.
Η μερίδα του λέοντος (62,5%) πηγαίνει στη θέρμανση, ακολουθούμενη από τη θέρμανση νερού με 15% και τον φωτισμό με 14,5%.
Αυτό το καλοκαίρι, η Ευρώπη και οι γειτονικές χώρες έχουν ήδη αντιμετωπίσει υψηλές θερμοκρασίες.
Τα δυτικά Βαλκάνια αντιμετωπίζουν σοβαρή ξηρασία, ενώ οι πυρκαγιές προκάλεσαν την εκκένωση χιλιάδων τουριστών στην Ελλάδα και προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων στην Τουρκία.
Αντιμέτωπη με τις αυξανόμενες ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή, στις αρχές Ιουλίου, η Άγκυρα υιοθέτησε έναν ορόσημο για το κλίμα που στοχεύει σε μηδενικές καθαρές εκπομπές έως το 2053.
Η Πορτογαλία έχει αναφέρει την υψηλότερη θερμοκρασία στην ήπειρο μέχρι στιγμής: 46,6°C μετρήθηκαν στη Μόρα, 100 χλμ. από τη Λισαβόνα.
Το τελευταίο κύμα καύσωνα πιστεύεται ότι προκάλεσε σχεδόν 300 επιπλέον θανάτους.
Η γειτονική Ισπανία επλήγη από πυρκαγιές, οι οποίες σκότωσαν δύο ανθρώπους και κατέστρεψαν τη βορειοανατολική επαρχία της Ταραγόνα, όπου περίπου 18.000 κάτοικοι τέθηκαν σε καραντίνα για λόγους ασφαλείας.
Η Ισπανία ανέφερε τη δεύτερη υψηλότερη θερμοκρασία στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2025. Θερμοκρασίες 46°C καταγράφηκαν στο Ελ Γρανάδο, κοντά στα νότια σύνορα της χώρας με την Πορτογαλία.
Η ηπειρωτική Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη με 43,2°C στη Σκάλα, μια πόλη στη νότια περιοχή της Πελοποννήσου.
Διαβάστε επίσης:
Politico: O Τραμπ εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα νικήσει η Ρωσία – «Είναι θέμα χρόνου»
«Μπλόκο» της Σλοβακίας σε νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.