ΔΕΥΤΕΡΑ 01.09.2025 15:35
MENU CLOSE

Όλη η χώρα… αμερικανικές βάσεις: Τροπολογία από Ελληνοαμερικανούς βουλευτές, ποια 3 νησιά συζητείται να γίνουν ορμητήρια

16.07.2025 14:27

Τέσσερις ελληνοαμερικανοί βουλευτές στις ΗΠΑ, κατέθεσαν υποβολή τροπολογίας με απώτερο σκοπό την δημιουργία 4 νέων αμερικανικών βάσεων σε ελληνικά νησιά.

Προφανώς οι εππιχειρησιακές ανάγκες των Ηνωμένων Πολιτειών στην ευρύτερη περιοχή, οδηγεί την Ουάσιγκτον να εξετάζει τέτοια σενάρια, παρότι οι βάσεις στη Σούδα και την Αλεξανδρούπολη έχουν ήδη αναβαθμιστεί. Όπως σημαντικό ρόλο πλέον παίζει και εκείνο στο Στεφανοβίκειο.

Με μία τέτοια κίνηση πάντως, η εμπλοκή της Ελλάδας σε διάφορα μέτωπα τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμφέροντα και στοχεύσεις, γίνεται όλο και πιο προβληματική.

Με την Μέση Ανατολή να παραμένει σε εμπόλεμη κατάσταση, για τις ΗΠΑ θα ήταν μία σημαντική εξέλιξη, αλλά το ερώτημα είναι γιατί η χώρα να γίνεται αναπόσπαστο μέρος των σχεδιασμών τηςς Ουάσιγκτον.

Κάθε σύνδεση δε της αμερικανικής παρουσίας με δήθεν προστασίας των ελληνικών συνόρων, εδαφών και συμφερόντων από τουρκικές επιβουλές είναι από ουτοπία έως υποκρισία, καθώς οι ΗΠΑ βλέπουν και την Άγκυρα ως κρίσιμο σύμμαχό τους. Άρα η αύξηση της στρατιωτικής τους παρουσίας στη χώρα έχει να κάνει μόνο και αποκλειστικά με τις δικές τους κινήσεις και την ισχυροποίηση της παρουσίας και των δυνατοτήτων τους σε επιχειρήσεις.

Ωστόσο έχει ενδιαφέρον και το ποια νησιά φέρονται, κατά το δημοσίευμα, να είναι τα επικρατέστερα για να δημιουργηθούν αυτές οι τέσσερις στρατιωτικές βάσεις.

  • Η μία περίπτωση είναι το νησί της Σκύρου, που έχει συζητηθεί ξανά στο παρελθόν.
  • Η δεύτερη είναι η Λήμνος, νησί που η Τουρκία ζητά… διακαώς να αποστρατικοποιηθεί.
  • Το τρίτο νησί στη λίστα είναι η Κάρπαθος στα νότια της χώρας, που -κατά πηγές που αναφέρει το δημοσίευμα- θα ήταν κάτι που θα εξυπηρετούσε και την Αθήνα, λόγω… Γαλάζιας Πατρίδας.
  • Η τέταρτη πιθανή επιλογή δεν είναι γνωστή.

Να σημειωθεί πως πριν δύο ημέρες ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Χέγκσεθ, όπου σε μια… λιτή ενημέρωση, το ΥΠΕΞ ανέφερε πως οι δύο υπουργοί Αμυνας συζήτησαν «για την περαιτέρω εμβάθυνση των στρατηγικών αμυντικών σχέσεων» Ελλάδας και ΗΠΑ… 

Διαβάστε επίσης:

Υπό 24ωρη επιτήρηση η Μουρτζούκου – Προαυλίζεται με Πισπιρίγκου και μητέρα του 3χρονου Αγγελου (video)

Έντεκα συλλήψεις για ναρκωτικά και όπλα στις φυλακές Κορυδαλλού

Θεσσαλονίκη: Έδειρε την εν διαστάσει σύζυγό του κι έβαλε φωτιά στο σπίτι της

ΔΕΥΤΕΡΑ 01.09.2025 15:34
Exit mobile version