Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Η ΕΕ επέστρεψε στην προσφορά στις ΗΠΑ για δασμολογικές μειώσεις στα αυτοκίνητα, με τους διαπραγματευτές να εγκαταλείπουν την ιδέα ενός πολύπλοκου «μηχανισμού συμψηφισμού» που προτάθηκε για πρώτη φορά από τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.
Σύμφωνα με την τελευταία πρόταση των διαπραγματευτών της ΕΕ, το μπλοκ προτείνει να μειώσει τους δασμούς του 10% στις εξαγωγές αυτοκινήτων των ΗΠΑ εάν η κυβέρνηση Τραμπ αντίστοιχα μειώσει τους δικούς της δασμούς στον τομέα κάτω από το 20%.
Η κίνηση αυτή αποτελεί την τελευταία προσπάθεια των Βρυξελλών να αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο εμπόδιο σε μια συμφωνία-πλαίσιο ΕΕ-ΗΠΑ για τη σταθεροποίηση της διατλαντικής εμπορικής σχέσης μετά την δασμολογική επίθεση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Τραμπ επέβαλε δασμούς 25% σε οχήματα και ανταλλακτικά ξένης κατασκευής τον Μάρτιο και στη συνέχεια πρότεινε «αμοιβαίους» δασμούς σε σχεδόν όλο το εμπόριο. Αυτοί οι αμοιβαίοι δασμοί, οι οποίοι δεν προστίθενται στους τομεακούς δασμούς, θα αυξηθούν από 10% σε 30% στην ΕΕ, εκτός εάν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία έως την 1η Αυγούστου. Δύο άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες δήλωσαν ότι η μείωση των δασμών των ΗΠΑ στα αυτοκίνητα σε συνολικά 17,5% εξετάζεται ενεργά σε περίπτωση μηδενισμού των δασμών στην ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επιβλέπει την εμπορική πολιτική της ΕΕ, επιδιώκει επίσης χαμηλότερες δασμολογικές ποσοστώσεις για ορισμένους τύπους οχημάτων.
Η αλλαγή προσέγγισης έρχεται μετά από εβδομάδες βασανιστικών συνομιλιών με επικεφαλής τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία έχει επίσης ζητήσει έναν «μηχανισμό συμψηφισμού» που θα επιτρέπει στους κατασκευαστές να αντισταθμίζουν τους εισαγωγικούς δασμούς εάν εξάγουν επίσης οχήματα από τις ΗΠΑ.
Οι διαπραγματεύσεις έχουν πυροδοτήσει εντάσεις μεταξύ της Γερμανίας και άλλων χωρών της ΕΕ, αφότου ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς πίεσε για μια συμφωνία που θα προστάτευε τη βιομηχανία της χώρας από τους δασμούς του Τραμπ.
Αρκετά άτομα που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων δήλωσαν ότι οι συνομιλίες των τελευταίων εβδομάδων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ έχουν επικεντρωθεί σε κάποια μορφή εξαγωγικών πιστώσεων που θα εφαρμοστούν στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες που κατασκευάζουν αυτοκίνητα στην Αμερική.
Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες — BMW, Mercedes-Benz και Volkswagen — καθώς και ο σουηδικός όμιλος Volvo Cars είχαν νωρίτερα πιέσει για έναν μηχανισμό που θα τους επέτρεπε να εισάγουν ένα όχημα στις ΗΠΑ χωρίς δασμούς για κάθε όχημα που εξάγουν από την Αμερική. Αλλά αυτή η ιδέα έχει πλέον αντικατασταθεί από μια πρόταση για την προσφορά πίστωσης με βάση το αμερικανικό περιεχόμενο των εξαγωγών μιας εταιρείας από τις ΗΠΑ, η οποία μπορεί στη συνέχεια να εφαρμοστεί στο περιεχόμενο που εισάγει.
Ακόμα κι αν οι δασμοί μειωνόντουσαν κάτω από το 20%, ο Χόκαν Σάμουελσον, διευθύνων σύμβουλος της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volvo Cars, δήλωσε ότι η εταιρεία δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει χωρίς εξαγωγικές πιστώσεις. «Η Γερμανία και η Σουηδία είναι οι μεγάλοι εξαγωγείς αυτοκινήτων στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Σάμουελσον σε συνέντευξή του. «Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν το κάνει αυτό, επομένως είμαστε λίγο μόνοι στην ΕΕ».
Ο διευθύνων σύμβουλος της BMW, Όλιβερ Ζίπσε, πρόσθεσε: «Στις συζητήσεις μας, νομίζω ότι έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο για να καταστήσουμε σαφές: αν θέσετε σε κίνδυνο αυτό το [εξαγωγικό] μοντέλο… οι ΗΠΑ θα χάσουν».
Οι Financial Times ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι πολλά άλλα κράτη μέλη με κατασκευαστές αυτοκινήτων που δεν διαθέτουν εργοστάσια στις ΗΠΑ είχαν επικρίνει το προτεινόμενο σχέδιο. Φοβούνται ότι η βιομηχανία τους θα έχανε από τους Γερμανούς ανταγωνιστές με χαμηλότερους δασμούς. Ακόμη και η γερμανική κυβέρνηση έχει χαλαρώσει το σχέδιο. «Το μοντέλο αντιστάθμισης εφαρμόστηκε μέσω κάποιων προσομοιώσεων και συνειδητοποίησαν ότι δεν ήταν καλό για όλους τους», δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες.
«Και ούτε ο Τραμπ ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με αυτό». Δύο αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ήθελε κάτι απλό να ανακοινώσει και ότι οι μηδενικοί δασμοί ταίριαζαν καλύτερα στην κατάσταση από ένα περίπλοκο σχέδιο αντισταθμιστικών μέτρων. Τα εμπόδια στις εξαγωγές αυτοκινήτων των ΗΠΑ θα παρέμεναν. Τα πρότυπα ασφαλείας είναι διαφορετικά, ενώ τα επίπεδα φορολογίας είναι τιμωρητικά για τα αυτοκίνητα με μεγάλο κινητήρα στα οποία ειδικεύονται οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.
Η ΕΕ είναι ανοιχτή στο να διαπιστευτούν αμερικανικά εργαστήρια για να δοκιμάζουν αυτοκίνητα για εξαγωγή στο εσωτερικό της χώρας, αλλά θα πρέπει να πληρούν τις ίδιες απαιτήσεις που ορίζει η ΕΕ, δήλωσαν άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση. Άλλα σημαντικά ζητήματα παραμένουν ανεπίλυτα στις συνομιλίες.
Η ΕΕ επιθυμεί εξαίρεση από τους μελλοντικούς τομεακούς δασμούς που υποσχέθηκε ο Τραμπ σε φαρμακευτικά προϊόντα και ημιαγωγούς. Έχει επίσης απορρίψει έναν προτεινόμενο δασμό 17% στα αγροδιατροφικά προϊόντα της. Η επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει.
Διαβάστε επίσης:
Συρία: Οι Βεδουίνοι λένε ότι εξαπέλυσαν νέα επίθεση στη Σουέιντα
Γερμανικό «όχι» στην αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ – «Απαράδεκτο» το σχέδιο
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.