search
ΠΕΜΠΤΗ 17.07.2025 21:45
MENU CLOSE

«Καμπανάκι» για τα αποθέματα νερού: Υπό πίεση η Αττική – Μείον 200 εκατ. κυβικά μετρά κάθε χρόνο, τα μέτρα που εξετάζονται

17.07.2025 08:50
nero-new

Υπαρκτό παραμένει το πρόβλημα σχετικά με τα αποθέματα νερού στη χώρα μας, καθώς η παρατεταμένη ξηρασία, οι ελάχιστες βροχές και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τη λειψυδρία και τις επιπτώσεις της.

Την ίδια στιγμή, το υδροδοτικό σύστημα της Αττικής βρίσκεται πλέον υπό ασφυκτική πίεση, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για τις κρίσιμες προκλήσεις που φέρνει το φαινόμενο της ξηρασίας στη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Όπως ανέφερε και στο topontiki.gr, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πέτρος Βαρελίδης, «τα πράγματα είναι δύσκολα, μιας και είναι η 3η σερί χρόνια παρατεταμένης ξηρασίας στη χώρα μας. Κάτι που έχει να συμβεί από το 1991-93. Αυτή τη στιγμή χάνουμε 200 εκατομμύρια κυβικά μετρά νερού κάθε χρόνο κατά μέσο όρο, τη στιγμή που οι ανάγκες της Αττικής αγγίζουν τα 420 εκατ.».

«Έχουμε απόθεμα για το λεκανοπέδιο 533 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ σκεφτείτε ότι το 1993 είχαμε 100 εκατ. απόθεμα. Ποτέ στα χρονικά η ξηρασία δεν έχει συνεχιστεί πάνω από 3 χρόνια. Δυστυχώς δεν βρέχει εκεί που πρέπει. Δηλαδή εκεί που βρίσκονται τα αποθέματα», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια τόνισε ότι η εικόνα στη χώρα δεν είναι η ίδια, μιας και τα αποθέματα στον Μόρνο και στον Εύηνο είναι πολύ χαμηλά. Όπως είπε «το νερό στα φράγματα της ΔΕΗ σε σχέση με πέρυσι είναι περίπου 40% κάτω κατά μέσο όρο».

Όσο αφορά τα μέτρα που έχει πάρει η πολιτεία, αποκάλυψε πως «υπάρχουν γεωτρήσεις που για χρόνια δεν τις χρησιμοποιούσαμε, αλλά τώρα κοιτάμε να τις αξιοποιήσουμε. Μακάρι να μην χρειαστεί, καθώς μπορεί τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο να βρέξει αρκετά και να καλύψει τα κενά που έχουμε».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως το νερό από το βουνό είναι καλύτερο ποιοτικά και η διαδικασία είναι πιο φθηνή σε σχέση με τη γεώτρηση. Οι διαδικασίες όπως η γεώτρηση, η αφαλάτωση ή οι εκτροπές ποταμών είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Δεν μπορούν να γίνουν από τη μία μέρα στην άλλη.

«Καμία κυβέρνηση δεν θα αφήσει τη χώρα χωρίς νερό. Καταλαβαίνω την ανησυχία του κόσμου. Τα μέτρα που θα πάρουμε σήμερα, μπορεί να τα αξιοποιήσουμε σε 5 χρόνια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα παρθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες», κατέληξε.  

Διαβάστε επίσης:

Μαρινάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η εξεταστική είναι ο μόνος τρόπος να φωτιστούν πολλά σημεία, που αν δεν φωτιστούν θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό

Μήνυμα Ιμάμογλου στον Παπανδρέου με σφοδρή επίθεση στον Ερντογάν – «Η φίμωση δεν θα περάσει»

Κυρανάκης:«Δεν παραβιάζονται τα ωράρια εργασίας των οδηγών στα λεωφορείων» – «Καμία ένδειξη για 16ωρο ωράριο»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 17.07.2025 21:44