Πιστοποιημένα Κέντρα Μαστού σε έξι νοσοκομεία στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη
Τη δημιουργία ενός δικτύου πιστοποιημένων Κέντρων Μαστού με υψηλές προδιαγραφές και διεπιστημονικές ομάδες, σε πέντε νοσοκομεία της Αττικής και ένα της Θεσσαλονίκης προγραμματίζει το υπουργείο Υγείας και η 1η Υγειονομική Περιφέρεια.
Η δράση αφορά έξι δημόσια νοσοκομεία με πολυετή εμπειρία στην ογκολογική φροντίδα:
- Θεαγένειο (Θεσσαλονίκη),
- Άγιος Σάββας (Αθήνα),
- Μεταξά (Πειραιά),
- Αλεξάνδρα (Αθήνα),
- Έλενα Βενιζέλου (Αθήνα),
- Άγιοι Ανάργυροι (Κηφισιά).
Τα παραπάνω νοσοκομεία με την πολύτιμη εμπειρία τους στον καρκίνο, θα αναβαθμιστούν με βάση τις προδιαγραφές της EUSOMA και θα πιστοποιηθούν ως Κέντρα Μαστού.
Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει:
- Εκσυγχρονισμό ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
- Αναβάθμιση υποδομών.
- Ανάπτυξη ενιαίων θεραπευτικών διαδρομών.
- Δημιουργία διεπιστημονικών ομάδων (ιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι κ.ά.).
- Επιμόρφωση προσωπικού σε βέλτιστες πρακτικές.
- Υποστήριξη για επίσημη πιστοποίηση των δομών.
Η δημόσια δαπάνη (ΕΠΑ) που διατίθεται με την παρούσα πρόσκληση/ανακοίνωση πρόθεσης χρηματοδότησης ανέρχεται σε 5.000.000 ευρώ και κατανέμεται ανά άξονα προτεραιότητας: Υγεία-Υποδομές-Εξοπλισμός.
Όπως αναφέρει στην πρόταση το Υπουργείο Υγείας ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές καρκίνου και η αντιμετώπιση του συνιστά ένα πολύπλοκο εγχείρημα εξαιτίας τόσο της φύσης της νόσου όσο και της έλλειψης εξειδικευμένων δομών υγείας για την παροχή ολιστικής φροντίδας.
«Στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν αξιόλογες μονάδες με εμπειρία στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του μαστού, ωστόσο δεν υφίστανται πιστοποιημένα Κέντρα Μαστού που να λειτουργούν βάσει ενιαίων προτύπων, με διεπιστημονική προσέγγιση και συντονισμό σε όλα τα στάδια της φροντίδας του ασθενούς. Η απουσία ενιαίου θεραπευτικού πλαισίου και η πολυδιάσπαση των υπηρεσιών δημιουργούν καθυστερήσεις, επαναλήψεις και ανασφάλεια για τις ασθενείς, ενώ παράλληλα, η μη πιστοποίηση περιορίζει τις δυνατότητες των δομών για οργανωμένη ανάπτυξη, διακρατική συνεργασία και αξιοποίησηχρηματοδοτικών ή ερευνητικών ευκαιριών».
Ποια είναι η διαδικασία
Κάθε πρόταση που θα υποβληθεί θα πρέπει να εμπίπτει σε έναν Άξονα Προτεραιότητας. Οι υποψήφιοι Δικαιούχοι / φορείς υλοποίησης υποβάλλουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά την πρόταση τους μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος – ΕΠΑ 2021-2025 (εφεξής ΠΣ ΕΠΑ).
Για το σκοπό αυτό, απαιτείται να διαθέτουν ατομικό λογαριασμό χρήστη (αναγνωριστικό και συνθηματικό) για την πρόσβαση στο ΠΣ ΕΠΑ:
- τα στελέχη του Δικαιούχου για τη συμπλήρωση δελτίων και ο νόμιμος/η εκπρόσωπος του Δικαιούχου ή του κύριου Δικαιούχου (στην περίπτωση υλοποίησης της πρότασης έργου (πράξης) από πολλαπλούς Δικαιούχους, αυτός που έχει το συντονισμό και τη γενική ευθύνη για το σύνολο της πράξης (π.χ. συντονιστής εταίρος) για υποβολή προτάσεων, ο οποίος μπορεί να εξουσιοδοτήσει χρήστη του συστήματος για το σκοπό αυτό.
Οι οδηγίες για απόκτηση λογαριασμού χρήστη στο ΠΣ ΕΠΑ βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση epa.gov.gr.
Εάν ο Φορέας υλοποίησης δεν διαθέτει ήδη «κωδικό Φορέα» στο ΠΣ, θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για κωδικό φορέα πριν την υποβολή της πρότασης.
Οι προτάσεις υποβάλλονται μόνο μέσω του ΠΣ ΕΠΑ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://logon.ops.gr/ από την 31η Ιουλίου 08:00:00 (ημερομηνία έναρξης υποβολής πρότασης) έως, αποκλειστικά, την 31η Οκτωβρίου 2025 14:00:00 (ημερομηνία λήξης υποβολής πρότασης).
Επισημαίνεται ότι η πρόταση υποβάλλεται στο ΠΣ ΕΠΑ από το/ην νόμιμο/η εκπρόσωπο του Δικαιούχου ή του κύριου Δικαιούχου (στην περίπτωση υλοποίησης της πρότασης έργου (πράξης) από πολλαπλούς Δικαιούχους).
Ο Δικαιούχος, μετά την επιτυχή υποβολή πρότασης, ενημερώνεται σχετικά μέσω του ΠΣ ΕΠΑ.
Διαβάστε επίσης: