YouTube: Αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού στην τηλεοπτική ψυχαγωγία - Αναδύονται νέες προκλήσεις για την παραδοσιακή τηλεόραση
Οι δημιουργοί οπτικοακουστικού περιεχομένου το οποίο «ανεβάζουν» στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το YouTube, εξελίσσουν και αναπτύσσουν το δικό τους υπερμεγέθες δίκτυο στούντιο και κάνουν παραγωγές ενώ το Χόλιγουντ κάνει περικοπές.
Όχι μακριά από τις επιβλητικές εγκαταστάσεις της Disney και της Warner Bros, ένα τμήμα ατράκτου αεροσκάφους επαναχρησιμοποιείται μέσα σε ένα βιομηχανικό πάρκο κοντά στο αεροδρόμιο του Μπέρμπανκ, στο Λος Άντζελες.
Το τμήμα του αεροπλάνου είναι πλέον ένα κινηματογραφικό σκηνικό, όπου ο δημοφιλής δημιουργός βίντεο Νταρ Μαν χρησιμοποιεί για να γυρίσει πρωτότυπα σενάρια, τα οποία αγκαλιάζουν τη φιλοσοφία του να προσπαθεί να «εμπνεύσει, να αναπτερώσει και να φέρει λίγη περισσότερη θετικότητα στον κόσμο». Η Dhar Mann Studios που δίνει έμφαση σε προσεγμένο περιεχόμενο για παιδιά, όπως τονίζεται στην επίσημη ιστοσελίδα της, είναι μια περίπτωση νέου «παίκτη» που θέλει -όπως διατείνεται- να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού.
Στα σχεδόν τουλάχιστον εννέα τετραγωνικά χιλιόμετρα των εγκαταστάσεων της, αναπτύσσεται μια πόλη-σκηνικό που αποτελείται από σχολεία, εστιατόρια, ένα εμπορικό κέντρο, έναν κεντρικό δρόμο, ένα δικαστήριο, μια φυλακή και σπίτια «πλουσίων» και «φτωχών». Ανα πάσα στιγμή πραγματοποιούνται ταυτοχρόνως γυρίσματα για περίπου οκτώ βίντεο, κρατώντας απασχολημένο το προσωπικό του που αποτελείται από σχεδόν 200 άτομα.
Αυτό δεν είναι το βασικό στούντιο του. Στις κύριες στουντιακές εγκαταστάσεις συναντά κάποιος ως και στόλο αυτοκινήτων (με πολλά αστυνομικά οχήματα) συν την άτρακτο του αεροπλάνου.
«Αυτά είναι πραγματικά σκηνικά επιπέδου ταινίας. Χρησιμοποιούμε τον ίδιο εξοπλισμό, έχουμε τους ίδιους τύπους πόρων που κάνουν οι ίδιες εταιρείες παραγωγής στην τηλεόραση, λοιπόν, τώρα το βλέπετε και στο YouTube», έχει πει στο Hollywood Reporter, προσθέτοντας ότι η εταιρεία του παράγει περιεχόμενο με κόστος που εκτιμά ότι είναι «στο 1/100 του κόστους μιας παραδοσιακής παραγωγής». Αν είναι έτσι το στοιχείο αυτό μπορεί να προκαλέσει «σεισμό» πολλών Ρίχτερ στην συστημική οπτικοακουστική βιομηχανία των ΗΠΑ – ίσως όχι μόνον εκείνης.
Κανα δυό μίλια μακρύτερα δραστηριοποιείται, αναλόγως, στις παραγωγές περιεχομένου -εμπνευσμένες από την K-pop κουλτούρα- ο κορυφαίος δημιουργός βίντεο του YouTube, Άλαν Τσικιν Τσόου (με πάνω από 94 εκατ. συνδρομητές) στις δικές του εγκαταστάσεις.
Οι δύο YouTubers παραγωγοί έχουν κεντρίσει την προσοχή της Wall Street και της Madison Avenue, και αμφότεροι μιλούν για έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στις επιχειρήσεις τους. Και δεν είναι μόνον αυτοί οι δύο. Άλλοι YouTubers-Game changers με ισχυρή διείσδυση και δημιουργία περιεχομένου λογίζονται οι Dude Perfect -μια παρέα πέντε μουσικών που έχει στήσει ένα από τα πιο επιδραστικά κανάλια στο You Tube- και ο MrBeast (με πάνω από 100 εκατ. συνδρομητές στο κανάλι του στην πλατφόρμα).
Στο μεταξύ το YouTube, το οποίο για πρώτη φορά τον περασμένο Απρίλιο ήταν πρώτο σε τηλεθέαση στις ΗΠΑ σύμφωνα με τη Nielsen, στα τέσσερα χρόνια που η εταιρεία τηλεμετρήσεων σφιγμομετρά τις ιντερνετικές πλατφόρμες και συνέχισε με πρωτοπορία τον Ιούνιο (12,8% έναντι 8,3% του Netflix που ήταν -ξανά- δεύτερο), ετοιμάζεται να κάνει «απόβαση» στο MIPCOM – το περίφημο τηλεοπτικό παζάρι των Καννών, τον ερχόμενο Οκτώβριο (13-16).
Η MIPCOM περιμένει να υποδεχθεί «με ανοιχτές αγκάλες» την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και διαμοιρασμού οπτικοακουστικού περιεχομένου διότι, όπως αναφέρεται σε διεθνή ΜΜΕ, η παγκόσμια τηλεοπτική πιάτσα εκδήλωσε ενθουσιασμό για την Οικονομία δημιουργών περιεχομένου.
Η πλατφόρμα, η οποία ανήκει στην Google, θα έχει έντονη παρουσία στο φετινό MIPCOM. Ο Πέδρο Πίνα, αντιπρόεδρος του YouTube για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, θα πραγματοποιήσει μια κεντρική ομιλία και η πλατφόρμα θα τύχει ιδιαίτερης μεταχείρισης καθώς θα έχει τον δικό της χώρο -με τον διακριτό τίτλο YouTube Space-, στο περίφημο συνεδριακό κέντρο Palais des Festivals (et des Congres) πάνω στην Κρουαζέτ των Καννών.
Οι εξελίξεις υπαγορεύονται από την στάση του τηλεοπτικού κοινού. Οι ιντερνετικές πλατφόρμες απέσπασαν στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα το 46% της τηλεθέασης και τα καθιερωμένα δίκτυα είδαν το μερίδιο του κλάδου τους να διαμορφώνεται στο 18,5%.
Τα δολάρια της διαφήμισης ακολουθούν την ίδια τάση, με τον γίγαντα WPP Media να προβλέπει ότι φέτος, περισσότερα από τα μισά από διαφημιστικά κονδύλια, με βάση το περιεχόμενο, θα πάνε σε πλατφόρμες που βασίζονται σε δημιουργούς, όπως το YouTube, το TikTok και το Instagram.
O Πίνα δήλωσε ότι η συνεργασία με την MIPCOM αποτελεί «μια στρατηγική κίνηση για την ενίσχυση των διεθνών τηλεοπτικών συνεργασιών μας και την επίδειξη του ρόλου του YouTube στην υποστήριξη των εταιρειών μέσων ενημέρωσης εν μέσω της αυξανόμενης κατανάλωσης περιεχομένου».
Η MIPCOM διευρύνει τον «ορίζοντα» της για να αγκαλιάσει την «οικονομία του δημιουργού» του YouTube, σε μια προσπάθεια να αποτελέσει κόμβο όπου συναντιούνται το διαδικτυακό βίντεο και η παραδοσιακή τηλεόραση.
Στο πλαίσιο αυτό, η αγορά φέτος θα φιλοξενήσει την πρώτη παγκόσμιας κλίμακας εκδοχή του Brand Storytelling, μια σύνοδο κορυφής του κλάδου, μετεξέλιξη της αντίστοιχης διοργάνωσης που διεξάγεται στο ανεξάρτητο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Sundance. Κάπως έτσι η MIPCOM μετονομάζει τον κόμβο παραγωγών της, το κέντρο συμπαραγωγής και συγχρηματοδότησης, σε δημιουργικό κόμβο MIP.
«Εδώ βρίσκεται η βιομηχανία», δήλωσε η διευθύντρια της MIPCOM Cannes, Λούσι Σμίθ, «και ως η μεγαλύτερη παγκόσμια αγορά τηλεοπτικού και streaming περιεχομένου, η MIPCOM Cannes βρίσκεται στην εξαιρετική θέση να καθιερώσει την παγκόσμια πλατφόρμα κάθε Οκτώβριο στις Κάννες, η οποία φέρνει σε επαφή τους δημιουργούς περιεχομένου, τα ψηφιακά στούντιο, τις πλατφόρμες και τα εμπορικά σήματα με τα μεγαλύτερα ονόματα της τηλεοπτικής και streaming ψυχαγωγίας από όλο τον κόσμο».
Διαβάστε επίσης:
Open: Ο Μάνος Νιφλής ξαναπιάνει δουλειά στο κανάλι από φθινόπωρο στην πρωινή «Ώρα Ελλάδος»
ΣΚΑΪ: Εκπομπή διαλόγου και αντιπαράθεσης πολιτών το «Power Talk» της Τατιάνας Στεφανίδου
Αντάλλαξαν θέσεις στην λίστα τηλεθέασης της Τετάρτης (16/7) «Στο παρα 5» και «Το σόι σου»