Συρία: Ο ηθικός αυτουργός, το άτυπο τελεσίγραφο του Ισραήλ και η «βρώμικη» δουλειά των Βεδουίνων
«Πονοκέφαλο» προκαλούν στη Δύση οι μάχες που μαίνονται για πέμπτη ημέρα γύρω από την πόλη Σουέιντα, στα νότια της Συρίας. Η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας υπό τον Αλ Σάρα φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στα σχέδιά της με τους Δρούζους, ανεξάρτητα από τα πλήγματα και τον σχεδιασμό για περαιτέρω ισραηλινή απάντηση.
Παρά το γεγονός ότι η Συρία επεδίωκε εδώ και καιρό τη συγκεκριμένη επικοινωνία, η χώρα αποφάσισε να προχωρήσει στην αποστολή του νέου εθνικού στρατού της χώρας στα νότια και να βάλει στο στόχαστρο των συριακών όπλων τους Δρούζους.
Το μήνυμα στον Σαράα
Τα ισραηλινά χτυπήματα στον συριακό νότο και την Δαμασκό, την εβδομάδα που πέρασε, ήταν άλλο ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Αλ Σάρα. Ο μεταβατικός Πρόεδρος της Συρίας το «έλαβε» και ζήτησε την άμεση αποχώρηση του στρατού από το σημείο. Ωστόσο δεν έβαλε καθόλου στην «άκρη» το σχέδιο εξόντωσης των Δρούζων…
Αμέσως μετά την υποχώρηση των στρατευμάτων της Συρίας από τα περίχωρα της Σουέιντα και από το κέντρο της πόλης, χιλιάδες άλλοι πήραν τη θέση τους με αξιομνημόνευτη ταχύτητα… Η αποχώρηση του συριακού στρατού συνοδεύτηκε από σχετική ανακοίνωση του υπουργείου άμυνας της χώρας και λίγα λεπτά αργότερα από ανακοίνωση του εκπροσώπου των Βεδουίνων της περιοχής, που κάλεσε χιλιάδες άνδρες να πάνε με όποιο μέσο διαθέτουν στο σημείο και να «ολοκληρώσουν το έργο του Θεού».
Το άτυπο τελεσίγραφο του Ισραήλ
Δεκάδες χιλιάδες βαριά οπλισμένοι βρίσκονται πλέον στην περιοχή και η αγριότητα με την οποία πολιορκούν τα σπίτια φανερώνουν πως δεν έχουν καμία πρόθεση να σταματήσουν αν δεν ολοκληρώσουν το …έργο τους. Ακόμη και το αποφασισμένο Ισραήλ έδειξε να αιφνιδιάζεται, με το Τελ Αβίβ να δίνει περιθώριο μερικών ορών στις εν λόγω ομάδες που χαρακτηρίζονται από δυτικά μέσα «άτακτοι» να αποχωρήσουν.
Μετά τη λήξη του άτυπου ισραηλινού τελεσίγραφου, τοπικά μέσα έκαναν λόγο για περισσότερους από 500 νεκρούς και 2.000 τραυματίες.
Ερώτημα πλέον αποτελεί η στάση που θα κρατήσει το Τελ Αβίβ: θα επιχειρήσει μόνο από τον αέρα με τα μαχητικά και τα drones του ή θα δώσει εντολές σε κάποιες από τις χιλιάδες στρατιωτών που έχει συγκεντρώσει στα σύνορά του με τη Συρία να προωθηθούν σε θέσεις κοντά στο συγκεκριμένο κομβικό προπύργιο των Δρούζων.
«Βλέπουν» σχέδιο πίσω από την αποχώρηση του στρατού
Ισραηλινές διπλωματικές πηγές σημείωναν πως μπορεί στο πεδίο να βρίσκονται και να επιχειρούν μονάδες που χαρακτηρίζονται ανεξάρτητες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αμέτοχος ο προεδρος της Συρίας. Το Τελ Αβίβ υποστηρίζει πως ο Πρόεδρος της Συρίας έστειλε μήνυμα αποχώρησης στον στρατό, έχοντας στα χέρια του σχέδιο προώθησης ομάδων που δεν μπορούν να του «χρεωθούν».
Αργά το βράδυ της Παρασκευής, το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας υπογράμμισε πως δεν για τη χώρα δεν έχει αξία μόνο ο ηθικός αυτουργός μίας εχθρικής ενέργειας, αλλά και ο εμπνευστής και εντολέας για τη «βρώμικη δουλειά», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του Αλ Σάρα.
Διαβάστε επίσης:
BBC: Επιβράβευση Ουκρανών στρατιωτών με χρηματικά μπόνους ανάλογα με τους πετυχημένους στόχους
ΗΠΑ κατά ΠΟΥ: H κυβέρνηση Τραμπ απορρίπτει τις τροποποιήσεις για την καταπολέμηση των πανδημιών
Ο ΙΣΑ προσφεύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια: Το clawback απειλεί τη βιωσιμότητα των εργαστηρίων