ΔΕΥΤΕΡΑ 21.07.2025 05:25
MENU CLOSE

Με Σεφέρη σχολίασε τα 51 χρόνια της τούρκικης εισβολής στην Κύπρο ο Δένδιας - Η ανάρτηση του ΥΠΕΞ

20.07.2025 11:23

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε σημερινή ανάρτησή του στο κοινωνικό δίκτυο Χ, σχετικά με τη θλιβερή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, σημειώνει: «51 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, 20 Ιουλίου 1974. Κύπρος. Δεν ξεχνώ».

«Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί,

ο ουρανός είναι λίγος, θάλασσα δεν υπάρχει,

ό,τι σκοτώνουν τη μέρα τ΄ αδειάζουν με κάρα

πίσω από τη ράχη…

Θα γίνει η Ανάσταση μιάν αυγή. Πώς λάμπουν

την ‘Ανοιξη τα δέντρα θα ροδαμίσει του όρθρου

η μαρμαρυγή. Θα ξαναγίνει το πέλαγος και πάλι

κύμα θα τινάξει την Αφροδίτη.

Είμαστε ο σπόρος που πεθαίνει».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Η επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των παραμέτρων που έχει θέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η επανένωση της Μεγαλονήσου και η άρση της κατοχής σε έδαφος μιας χώρας μέλους της ΕΕ, παραμένει ύψιστη εθνική προτεραιότητα» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του για την συμπλήρωση 51 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Το ΥΠΕΞ σημειώνει ότι το Κυπριακό παραμένει έως και σήμερα ένα διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής, αλλά και μία διαρκής, καθημερινή, παραβίαση του Χάρτη των Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι η διαιώνιση του σημερινού status quo, όπως επίσης και η δημιουργία «δύο κρατών», δεν αποτελούν αποδεκτές λύσεις.

«Συμπληρώνονται σήμερα 51 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο που οδήγησε στην κατοχή ενός τρίτου του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου.

Η Ελλάδα στέκεται με σεβασμό στη μνήμη των πεσόντων, συμμερίζεται το δράμα των αγνοουμένων και των εκτοπισμένων και εκφράζει την αιώνια ευγνωμοσύνη της προς όλους όσοι με γενναιότητα και αυταπάρνηση υπερασπίστηκαν τη Μεγαλόνησο» τονίζει συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ. Και προσθέτει: «Το Κυπριακό παραμένει έως και σήμερα ένα διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής και μία διαρκής, καθημερινή, παραβίαση του Χάρτη των Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η διαιώνιση του σημερινού status quo, όπως επίσης και η δημιουργία “δύο κρατών”, δεν αποτελούν αποδεκτές λύσεις.

Η Ελλάδα, σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει δεσμευμένη στην αναζήτηση μιας συνολικής, αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια, στο πλαίσιο που έχουν καθορίσει τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Χάρη στην ισχυρή προσήλωση του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών που του έχει αναθέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, το Κυπριακό βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ελλάδα στέκεται αρωγός στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επανέναρξη των συνομιλιών. Οι άτυπες συναντήσεις σε διευρυμένο σχήμα, οι οποίες έλαβαν χώρα εφέτος στην Γενεύη και στη Νέα Υόρκη, δείχνουν ότι μπορούν να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα οδηγήσουν στον στόχο αυτό».

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: Μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αντίθετος στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης από το Υπουργικό Συμβούλιο – Κάτι ξέρει

Μητσοτάκης για τη μαύρη επέτειο της εισβολής στην Κύπρο: Η διεθνής κοινότητα απαιτεί τη δίκαιη λύση του Κυπριακού

Το μεταναστευτικό αλλάζει και γίνεται ακόμη πιο εκρηκτικό με την κλιματική κρίση

ΔΕΥΤΕΡΑ 21.07.2025 02:31
Exit mobile version