Τέμπη: Σήμερα στη Βουλή η τελευταία πράξη της προανακριτικής για Καραμανλή – Αναμένεται να αποχωρήσει η αντιπολίτευση
Με μια fast track διαδικασία που σύμφωνα με την αντιπολίτευση θύμισε περισσότερο σκηνικό συγκάλυψης και λιγότερο λογοδοσία η κυβερνητική πλειοψηφία, «προστατεύοντας» για άλλη μια φορά τα δικά της παιδιά βάζει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής τη σφραγίδα στη μη απόδοση ευθυνών και απορρίπτει την ουσιαστική λογοδοσία για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.
Αποχωρήσεις
Τον ίδιο δρόμο αναμένεται να «τραβήξουν» και στη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια, θέτοντας στην πολιτική απομόνωση τη ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ θα οριστικοποιήσει τη στάση του στη συνεδρίαση του συντονιστικού στη 1 το μεσημέρι με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το πιθανότερο είναι να μην συμμετάσχουν στην κάλπη, καταγγέλλοντας οργανωμένο σχέδιο αμνήστευσης του κ. Καραμανλή που ξεκινά από τη σύνταξη αυτής καθ’ αυτής της πρότασης της ΝΔ. Σε αποχή από τη μυστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί αργά το βράδυ προσανατολίζεται κι ο ΣΥΡΙΖΑ. Στα ίδια χνάρια θα βαδίσει και το ΚΚΕ που δεν προσήλθε καν στην τελευταία συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής, αλλά και η Νέα Αριστερά. Κλειστά κρατά τα χαρτιά της η Ελληνική Λύση η οποία εκτιμάται ότι θα κινηθεί όπως και στην περίπτωση Τριαντόπουλου, αποχωρώντας από τη συνεδρίαση, αλλά και η Νίκη που είχε επίσης, περάσει την πόρτα της εξόδου κατά την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής. Θα παραμείνει μέχρι τέλους στη συζήτηση η Πλεύση Ελευθερίας.
Στην αντιπολίτευση καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι έβαλε την ατζέντα αρνούμενη να προχωρήσει ουσιωδώς η διαδικασία, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Μιλούν για καταστρατήγηση της νομιμότητας, καθώς δεν εξετάστηκε σε βάθος η υπόθεση, δεν κλήθηκαν ουσιώδεις μάρτυρες που είχαν προειδοποιήσει για την κατάσταση του σιδηροδρόμου, ενώ ο εγκαλούμενος πρώην υπουργός υιοθετώντας, όπως έλεγαν βουλευτές στα πηγαδάκια, ρητορική θύματος, απέφυγε με την υποβολή ενός υπομνήματος λίγων γραμμών, τη βάσανο των ερωτήσεων και την ουσιαστική λογοδοσία. Τα κόμματα τονίζουν ότι η πολιτική ηγεσία είχε ευθύνες γιατί αδιαφόρησε στις καταγγελίες των εργαζομένων. Προς επίρρωση των ισχυρισμών τους επισημαίνουν ότι στη δικογραφία υπάρχουν έγγραφες προειδοποιήσεις από εργαζόμενους και υπηρεσιακούς παράγοντες για την ελλιπή σιδηροδρομική ασφάλεια, την καθυστέρηση έργων όπως η γραμμή 717, των συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης GSM‑R και τη συχνή αύξηση εκτροχιασμών και συμβάντων. Συν τοις άλλοις καταγγέλθηκε άρνηση χορήγησης δικογραφίας στα μέλη της επιτροπής – σε πλήρη αντίθεση με προηγούμενες εξεταστικές επιτροπές.
Πολιτικοί αρχηγοί
Στη συζήτηση αναμένεται να παρέμβει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος σε συνέντευξή του κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ξέπλυμα» ευθυνών στην τραγωδία των Τεμπών, όπως και σε αυτή με τις παράνομες επιδοτήσεις, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση επέλεξε την πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για να βγάλει από το κάδρο της έρευνας τον Κ. Καραμανλή σχετικά με τη μη εκτέλεση της σύμβασης 717».
Δεν θα μιλήσει ο Κώστας Καραμανλής
Ο εγκαλούμενος πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, σύμφωνα με συνεργάτες του, δεν θα τοποθετηθεί στη συζήτηση για την έγκριση του πορίσματος της πλειοψηφίας που τον παραπέμπει στο Δικαστικό Συμβούλιο. Στη μυστική ψηφοφορία που θα ρίξει και επίσημα την αυλαία στην προανακριτική επιτροπή «παρωδία», όπως χαρακτηρίστηκε, ο ίδιος δεν θα μπορεί να λάβει μέρος για να ψηφίσει τον εαυτό του.
Η αποψινή διαδικασία, εν αντιθέσει με τη μυστική ψηφοφορία του Ιουνίου με τις 14 κάλπες, έχει μόνον, για τον Κώστα Καραμανλή. Την πρόταση, τότε, της ΝΔ είχαν ψηφίσει οι 154 βουλευτές με την πλειοψηφία να καταγράφει δύο απώλειες, καθώς «ναι» κατά δήλωσή τους είχαν πει οι δύο ανεξάρτητοι Δημήτρης Κυριαζίδης και Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς.
Μετά και τη σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία, εναπόκειται στους ανώτατους δικαστές να κρίνουν για τη βασιμότητα ή μη της κατηγορίας που αποδίδεται στον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών. Το Δικαστικό Συμβούλιο θα συγκροτηθεί μέσω κλήρωσης σε δημόσια συνεδρίαση από τον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη.
Διαβάστε επίσης:
Νίκος Δένδιας: Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας το μπαλάκι για το πρόγραμμα «Safe»
Χαρίτσης: Η πίεση για τις χρεώσεις στα ΑΤΜ έφερε αποτελέσματα – Η μάχη συνεχίζεται