Βουλή: Η ακραία ένταση, οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για άγχος της αντιπολίτευσης και οι αλλαγες στο χρόνο ομιλίας των βουλευτών
Η χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση της Βουλής για την παραπομπή του Κώστα Καραμανλή στο δικαστικό συμβούλιο είχε το δικό της πολιτικό ενδιαφέρον, όχι όμως αυτό για το οποίο αρχικά είχε γίνει πολύ συζήτηση, το αν δηλαδή θα υπάρξουν διαρροές από γαλάζιους βουλευτές στην μυστική ψηφοφορία για την παραπομπή του πρώην υπουργού.
Το χθεσινό πολιτικό ενδιαφέρον την συζήτηση στη Βουλή ήταν η πόλωση που χτύπησε κόκκινο, οι ακραίες εκφράσεις, οι χαρακτηρισμοί και κυρίως η προσπάθεια κομμάτων της αντιπολίτευσης να ξεπεράσουν σε ένταση και έκρηξη τον εαυτό τους.
Η εκτίμηση που υπάρχει από κυβερνητικά στελέχη είναι ότι αυτό συνέβη λόγω του άγχους των δημοσκοπήσεων που δείχνει χαμηλές πτήσεις για τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ειδικά για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου που πρωταγωνίστησε χθές στις περισσότερες στιγμές έντασης της βουλής, η απώλεια της δεύτερης θέσης και η συνεχής μείωση των ποσοστών του κόμματος της εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι ήταν ο βασικός λόγος προκειμένου η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας να επιτεθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρόεδρο της Βουλής, σε τρεις αντιπρόεδρους αλλά και στο ΚΚΕ που για ακόμη μια φορά το χαρακτήρισε συστημικό κόμμα και «βοηθό» της Νέας Δημοκρατίας.
Αίσθηση όμως προκάλεσαν σε πολλά κυβερνητικά στελέχη και οι ακραίες εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν τόσο από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ όσο και από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης. Μάλιστα και οι δύο χρησιμοποίησαν την ίδια λέξη – «Καμόρα» – για να κατηγορήσουν τον πρωθυπουργό και την κυβερνητική παράταξη.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι τόσο ασυνήθιστα ακραίες εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν και από τα δύο κόμματα έχουν να κάνουν με το πολιτικό άγχος για την πιθανή επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα με νέο κόμμα, επανεμφάνιση που θα προκαλέσει ανακατατάξεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης και αλλαγές στα ποσοστά τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος που στο παρελθόν έχει συγκρουστεί με άγριο τρόπο με τον πρώην πρωθυπουργό για την υπόθεση Novartis εκτίμησε χθές σε συνέντευξή του στο Action24 ότι «μια πιθανή έλευση Τσίπρα θα βάλει θέμα σε όλη την αντιπολίτευση και θα την σαρώσει». Μάλιστα ο πρώην υπουργός προσέθεσε ότι «ο κ. Τσίπρας έχει ταλέντα, έχει πλεονεκτήματα, έχει κυβερνήσει και θα αξιοποιήσει προς όφελος του την αδυναμία των άλλων να εμφανιστούν ως εναλλακτική λύση. Αν σκέφτεται ότι μπορεί να είναι ο πρωθυπουργός μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπορεί να έχει τύχη η προσπάθεια του».
Ο κ. Λοβέρδος όμως αναφέρθηκε με επικριτικό τρόπο και στους χαρακτηρισμούς της κυβέρνησης με τη λέξη Καμόρα από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς λέγοντας «η Καμόρα είναι μαφιόζικη οργάνωση στο νότο της Ιταλίας, θα σου κόψει τα χέρια, θα σου κόψει τα δάχτυλα, θα σκοτώσει τα παιδιά σου, θα βιάσει την κόρη σου, θα πουλήσει κοκαΐνη. Είναι αυτά η κυβέρνηση; Mπορούν να λέγονται τέτοια χαρακτηρισμοί; Με αυτά δεν προκόβεις πολιτικά, σου δίνεται λίγη δημοσιότητα για λίγες ώρες και μετά χάνεσαι θα έρθει η ώρα που θα μετανιώσουν για αυτά τα λόγια όχι τόσο πολιτικά όσο ανθρώπινα».
Πάντως η χθεσινή εικόνα της Βουλής που προκάλεσε αρκετές συζητήσεις και οδήγησε τον Νικήτα Κακλαμάνη να παραπέμψει ακόμα και την πρόεδρο της Πλεύση Ελευθερίας στην επιτροπή δεοντολογίας του κοινοβουλίου φαίνεται ότι θα σταματήσει να υπάρχει από τον επόμενο Οκτώβριο καθώς ο κ. Κακλαμάνης έχει αναθέσει στο επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής να επεξεργαστεί σημαντικές αλλαγές του κανονισμού που θα βελτιώνουν την λειτουργία της Βουλής .
Ανάμεσα σε αυτά που θα εφαρμοστούν από την επόμενη κοινοβουλευτική σύνοδο και φαίνεται ότι συμφωνούν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι η δραστική μείωση του χρόνου σε ομιλητές, αρχηγούς κομμάτων και υπουργούς αλλά και τα μέτρα που θα ληφθούν στην περίπτωση που αυτή η μείωση δεν τηρείται.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής σε συνέντευξή του στο Action24 «δεν θα μπορεί κανείς πλέον να μιλάει ατελείωτα στη βουλή, θα προσαρμοστούν οι χρόνοι όπως γίνεται σε όλα τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Τέλος στους ατελείωτους μονολόγους, θα χτυπάει το κουδουνάκι 5 λεπτά πριν το τέλος της ομιλίας και μετά τα 5 λεπτά θα κλείνει το μικρόφωνο και το κύκλωμα της τηλεόρασης της Βουλής για όλους μας». Μάλιστα ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι έχει και τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού για αυτές τις αλλαγές, ο οποίος του είπε «κάντο και θα είμαι ο πρώτος που θα το εφαρμόσω».
Διαβάστε επίσης:
Δύσκολες ώρες για τη Νίκη Κεραμέως: Πέθανε η μητέρα της – Η ανάρτηση για τη δωρεά των οργάνων της
Σύγκρουση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Τα «σκονισμένα συρτάρια» της ΝΔ και τα περί «πράσινων Φραπέδων»