Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Θα μπορούσε μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά και φτωχή σε υδατάνθρακες, η γνωστή κετογονική δίαιτα, να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου από ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και η πολλαπλή σκλήρυνση;
Αυτό το απρόσμενο ερώτημα ερευνά μια νέα ανασκόπηση. Αρχικά η κετογονική δίαιτα, χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της επιληψίας, αλλά τώρα θεωρείται πιθανή μέθοδος για την επιβράδυνση ή τη διαχείριση νευροεκφυλιστικών ασθενειών.
«Πώς λειτουργεί; Όταν ακολουθείτε την κετογονική δίαιτα, το σώμα σας σταματά να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη (σάκχαρο) και αρχίζει να καίει λίπος. Αυτό παράγει ουσίες που ονομάζονται κετονικά σώματα (ketone bodies), όπως το β-υδροξυβουτυρικό (beta-hydroxybutyrate, τα οποία γίνονται νέα πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο. Και τα οφέλη δεν περιορίζονται μόνο στην παροχή ενέργειας: τα κετονικά σώματα φαίνεται να προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και να μειώνουν τη φλεγμονή» εξηγεί η Δήμητρα Ευθυμιοπούλου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και συνεχίζει:
Ας δούμε τι βρήκε η ανασκόπηση:
Η κετογονική δίαιτα αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος λαμβάνει ενέργεια—χρησιμοποιεί λίπος αντί για σάκχαρο. Αυτό βοηθά με διάφορους τρόπους:
Αυτά τα αποτελέσματα είναι σημαντικά για καταστάσεις όπου τα ενεργειακά συστήματα του εγκεφάλου αποτυγχάνουν ή φλεγμαίνουν.
Η νόσος Αλτσχάιμερ συχνά αποκαλείται «διαβήτης τύπου 3» επειδή ο εγκέφαλος γίνεται ανθεκτικός στην ινσουλίνη. Η κετογονική δίαιτα βοηθά παρέχοντας μια εναλλακτική πηγή ενέργειας στον εγκέφαλο—τα κετονικά σώματα.
Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι:
Η νόσος Πάρκινσον χαρακτηρίζεται από απώλεια συγκεκριμένων εγκεφαλικών κυττάρων που παράγουν ντοπαμίνη. Επηρεάζονται επίσης τα μιτοχόνδρια—οι «γεννήτριες» ενέργειας των κυττάρων.
Η κετογονική δίαιτα μπορεί να βοηθήσει μέσω:
Η νόσος του Χάντινγκτον είναι μια γενετική πάθηση που επηρεάζει την κίνηση και τη σκέψη. Αν και πιο σπάνια, έχει κοινά στοιχεία με την επιληψία και το Πάρκινσον.
Η κετογονική δίαιτα μπορεί να βοηθήσει:
Μελέτες σε παιδιά με επιληψία δείχνουν ότι η κετογονική δίαιτα είναι ασφαλής και μπορεί να είναι ωφέλιμη σε παρόμοιες διαταραχές, όπως η νόσος Χάντινγκτον.
Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι αυτοάνοση νόσος κατά την οποία το σώμα επιτίθεται στα δικά του νευρικά κύτταρα. Η κετογονική δίαιτα δείχνει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα:
Μια παραλλαγή της δίαιτας που περιλαμβάνει μεσογειακά συστατικά και φυτικές ενώσεις μπορεί να είναι ακόμη πιο αποτελεσματική για την πολλαπλή σκλήρυνση.
«Η ανασκόπηση δείχνει ότι η κετογονική δίαιτα δεν αφορά μόνο την απώλεια βάρους. Μπορεί να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο για τη θεραπεία εγκεφαλικών ασθενειών που έχουν σήμερα περιορισμένες επιλογές. Βελτιώνοντας τη χρήση ενέργειας από τον εγκέφαλο, μειώνοντας τη φλεγμονή και προστατεύοντας τα κύτταρα, η κετογονική δίαιτα θα μπορούσε να ενταχθεί σε μελλοντικά θεραπευτικά πρωτόκολλα.
Ωστόσο, δεν είναι όλα ξεκάθαρα. Πολλές μελέτες είναι ακόμα μικρής κλίμακας και μικρής διάρκειας. Επίσης, η αυστηρή κετογονική δίαιτα δεν είναι εύκολο να διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα, ειδικά σε ηλικιωμένους ή άτομα με άλλες παθήσεις. Τροποποιημένες μορφές της δίαιτας—όπως αυτές με τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας ή μεσογειακές τροφές—ίσως είναι πιο εύκολο να ακολουθηθούν.
Χρειάζεται περισσότερη και καλύτερης ποιότητας έρευνα. Προς το παρόν όμως, η κετογονική δίαιτα είναι ένας πολλά υποσχόμενος και συναρπαστικός τομέας της επιστήμης για την υγεία του εγκεφάλου που προσελκύει το ενδιαφέρον γιατρών και ερευνητών παγκοσμίως» καταλήγει η κ. Ευθυμιοπούλου.
Διαβάστε επίσης:
Στο Τορίνο ο 15χρονος που υπέστη θερμοπληξία – Θα υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.