ΔΕΥΤΕΡΑ 06.10.2025 13:49
MENU CLOSE

Η κτηματαγορά σε φάση κόπωσης – οι συναλλαγές μειώνονται, αλλά οι τιμές παραμένουν υψηλές

06.10.2025 09:45

Η ελληνική κτηματαγορά εισέρχεται σε φάση αναπροσαρμογής, με σαφή σημάδια κόπωσης στις αγοραπωλησίες και σημαντική μείωση στις άμεσες ξένες επενδύσεις, ενώ παράλληλα οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν ανοδικά και οι γονικές παροχές ενισχύονται.

Η εγχώρια αγορά εμφανίζει σημαντική επιβράδυνση. Το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου τα έσοδα από φόρους μεταβίβασης ακινήτων ανήλθαν σε 367,43 εκατ. ευρώ, μειωμένα από 385,23 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η ανάκαμψη που καταγράφηκε στο τρίμηνο Μαΐου – Ιουλίου (+12%) δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει τη βαριά πτώση του πρώτου τετραμήνου, δημιουργώντας μια εικόνα στασιμότητας.

Οι άμεσες ξένες εισροές, που αποτέλεσαν κινητήρια δύναμη για την αγορά τα προηγούμενα χρόνια, υποχώρησαν σημαντικά. Το πρώτο εξάμηνο του 2025 ανήλθαν σε 938,3 εκατ. ευρώ από 1,142 δισ. ευρώ το 2024, με το πρώτο τρίμηνο να καταγράφει πτώση 31,4% και το δεύτερο τρίμηνο 581,5 εκατ. ευρώ έναντι 622,1 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η μείωση αυτή υποδηλώνει ότι η ελληνική αγορά γίνεται λιγότερο ελκυστική για ξένους επενδυτές, ενώ η διεθνής συγκυρία και το υψηλό κόστος κατασκευής περιορίζουν περαιτέρω την εισροή κεφαλαίων.

Γονικές παροχές και φορολογικά κίνητρα

Στην αντίπερα όχθη, οι γονικές παροχές και οι δωρεές συνεχίζουν ανοδικά. Το επτάμηνο του 2025 τα έσοδα από αυτές ανήλθαν σε 152,02 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 11% σε σχέση με πέρυσι. Το υψηλό αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ καθιστά τις παροχές ιδιαίτερα ελκυστικές, διατηρώντας τη ρευστότητα της αγοράς κυρίως μέσω οικογενειακών μεταβιβάσεων, αλλά περιορίζοντας την πραγματική κινητικότητα και τη διεύρυνση της βάσης αγοραστών.

Παρά τη συρρίκνωση συναλλαγών και επενδύσεων, οι τιμές κατοικιών παραμένουν ανοδικές. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το δεύτερο τρίμηνο του 2025 οι τιμές αυξήθηκαν κατά 7,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024. Οι νέες κατοικίες ενισχύθηκαν κατά 6,8% και τα παλαιότερα διαμερίσματα κατά 7,6%, γεγονός που δείχνει ότι η ζήτηση παραμένει ισχυρή και η προσφορά ανεπαρκής, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να αντιμετωπίζουν συνεχή πίεση στις τιμές ενοικίων και αγοράς.

Η αντίφαση της αγοράς και οι προκλήσεις

Η σημερινή εικόνα συνθέτει μια αντίφαση: οι αγοραπωλησίες και οι ξένες επενδύσεις μειώνονται, ενώ οι γονικές παροχές και οι τιμές ανεβαίνουν. Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις, όπως το «πάγωμα» του ΦΠΑ 24% στις νεόδμητες οικοδομές και η αναστολή του φόρου υπεραξίας 15%, λειτουργούν ως προσωρινά εργαλεία στήριξης αλλά δεν αντιμετωπίζουν τα διαρθρωτικά προβλήματα, όπως η έλλειψη προσιτής κατοικίας και η δυσκολία πρόσβασης των νέων αγοραστών στην αγορά.

Η ελληνική κτηματαγορά εισέρχεται σε περίοδο προσαρμογής: μειωμένη κινητικότητα, περιορισμένες ξένες επενδύσεις, αλλά συνεχής αύξηση τιμών και γονικών παροχών. Το μίγμα αυτό δημιουργεί κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις, περιορίζοντας την πρόσβαση νέων νοικοκυριών στη στέγη και εντείνοντας τις ανισότητες στην αγορά ακινήτων.

Διαβάστε επίσης:

Αυστηρός «κόφτης» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις – Τι άλλαξε από 1η Οκτωβρίου το νέο νομοθετικό πλαίσιο

Φοροκίνητρα σε ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων – Στόχος η αύξηση της προσφοράς για τρίτεκνους και πολύτεκνους

Σχεδόν το 76% των χρεών προς την εφορία προέρχεται από ελάχιστους φορολογούμενους με μεγάλα ποσά

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.10.2025 13:47
Exit mobile version