Ο Λεκορνί εξήγησε γιατί οδηγήθηκε σε παραίτηση - Η αντιπολίτευση ζητά εκλογές, «βουτιά» για ευρώ και γαλλικές τράπεζες
Ο Σεμπαστιάν Λεκορνί κατά την διάρκεια ομιλίας του σήμερα το πρωί από το πρωθυπουργικό μέγαρο εξήγησε ότι αποφάσισε να παραιτηθεί από τη στιγμή που διαπίστωσε ότι «δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης».
Η διαβούλευση με Μακρόν και η αντιπολίτευση
Ο Λεκορνί ανακοίνωσε την σημερινή απόφαση του να παραιτηθεί μετά από διαβούλευση μιας ώρας που είχε το πρωί με τον πρόεδρο της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρουν εξάλλου γαλλικά μέσα ενημέρωσης.
Σε ό,τι αφορά τις πρώτες πολιτικές αντιδράσεις ο ηγέτης του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς, «Ανυπότακτη Γαλλία», Λυκ Μελανσόν ζήτησε την παραίτηση του Μακρόν.
Στην αντίθετη περίπτωση, θεωρεί ότι θα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες για την έκπτωση του Εμανουέλ Μακρόν από την προεδρία της Δημοκρατίας, οι οποίες ωστόσο θεωρούνται μακροχρόνιες και δεν αναμένεται να δώσουν το προσδοκώμενο από τον Μελανσόν αποτέλεσμα. Από το χώρο της ακροδεξιάς ο πρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης Τζόρνταν Μπαρντελά κάλεσε τον πρόεδρο Μακρόν να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές. Από τη άλλη τόσο το Σοσιαλιστικό όσο και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, οι ηγεσίες των οποίων συνεδριάζουν σήμερα εκτάκτως, έχουν αφήσει τις τελευταίες ημέρες να εννοηθεί ότι προετοιμάζονται για πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Τον τελευταίο λόγο επί των θεμάτων αυτών, τον έχει βεβαίως ο Γάλλος πρόεδρος οποίου η τοποθέτηση αναμένεται όπως είναι φυσικό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Υποχωρεί το ευρώ μετά την παραίτηση Λεκορνί
Το ευρώ υποχώρησε μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του πρωθυπουργού Σεμπαστιέν Λεκορνί που οξύνει την πολιτική κρίση στη Γαλλία και ενισχύει τον κίνδυνο υποβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας στην αγορά ομολόγων. Περί τις 11.05 τοπική ώρα, το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,63% έναντι του δολαρίου στο 1,1688 δολάριο.
Η παραίτηση αυτή «δείχνει ξεκάθαρα σε ποιο σημείο ο κατακερματισμός του κοινοβουλίου καθιστά σχεδόν αδύνατη την υιοθέτηση προϋπολογισμού με στόχο την μείωση του ελλείμματος», τονίζει ο Jack Allen-Reynolds, αναλυτής της Capital Economics.
«Αν είχαμε ακόμη αμφιβολίες για την υποβάθμιση της γαλλικής βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγησης, πλέον δεν έχουμε αμφιβολία», δήλωσε ο John Plassard, αναλυτής της Cité Gestion Private Bank.
Παράλληλα, η ανακοίνωση της παραίτησης Λεκορνί προκάλεσε την αύξηση των γαλλικών επιτοκίων δανεισμού και μηχανικά αύξησε το spread. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της παραίτησης το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου ανέβηκε στο 3,61% για να υποχωρήσει στη συνέχεια στο 3,57%, αυξημένο κατά επτά μονάδες βάσης σε σχέση με το τελευταίο κλείσιμο.
«Αν το όριο του 3,60% ξεπερασθεί, το γαλλικό χρέος μπορεί να εκτεθεί σε μαζικές επιθέσεις, γεγονός που θα αυξήσει την νευρικότητα των αγορών», προειδοποιεί ο Antoine Andreani διευθυντής έρευνας στην XTB France.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της παραίτησης Λεκορνί, ο δείκτης του χρηματιστηρίου του Παρισιού υποχώρησε κατά 2% (στις 09.00 τοπική ώρα) για να ανακάμψει κατά τι στη συνέχεια.
Οι μετοχές των μεγάλων γαλλικών τραπεζών υποχώρησαν αμέσως μετά την ανακοίνωση της παραίτησης κατά το άνοιγμα: BNP Paribas (-4,35%), Société Générale (-5,91%) και Crédit Agricole (-4,35%)
Στις 11.10 τοπική ώρα, ο δείκτης CAC 40 υποχωρούσε κατά 1,49%, μετά την πτώση του κατά 2% αμέσως μετά την ανακοίνωση της παραίτησης.
Η πτώση των τραπεζών αποδίδεται «100% σε αυτή την πολιτική απόφαση», δήλωσε ο Alexandre Baradez, υπεύθυνος αναλύσεων στην IG France.
Οι μετοχές των τραπεζών δεν άντεξαν στην αιφνίδια αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της Γαλλίας που πέρασαν από το 3,51% χθες στο 3,61% λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση.
«Οι γαλλικές, αλλά επίσης και η ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται στο κόκκινο, διότι διακρατούν γαλλικό χρέος. Με την αύξηση των επιτοκίων των δεκαετών ομολόγων, οι επενδυτές επαναπροσδιορίζουν το ρίσκο τους», εξηγεί ο Baradez.
«Αν το όριο του 3,60% ξεπερασθεί, το γαλλικό χρέος μπορεί να εκτεθεί σε μαζικές επιθέσεις, γεγονός που θα αυξήσει την νευρικότητα των αγορών», προειδοποιεί ο Antoine Andreani, διευθυντής έρευνας στην XTB France.
Το spread (διαφορά μεταξύ γερμανικών και γαλλικών επιτοκίων δανεισμού στις αγορές) έφθασε τις 89 μονάδες βάσης αμέσως μετά την ανακοίνωση της παραίτησης Λεκορνί, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, έναντι 81 μονάδων βάσης χθες.
«Η παραίτηση του Λεκορνί βυθίζει την πολιτική σκηνή στην αβεβαιότητα. Οι επενδυτές φοβούνται την εκδήλωση ενός φαινομένου ντόμινο στην οικονομική και τη δημοσιονομική πολιτική», σχολιάζει ο Antoine Andreani.
Διαβάστε επίσης:
Ο Λεκορνί όπως ήρθε… έφυγε – Οι ηγέτες που δεν άντεξαν πάνω από 2 μήνες στην ηγεσία ενός κράτους