search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21.11.2025 08:55
MENU CLOSE

Φονικές κατολισθήσεις στην Ινδονησία – Τουλάχιστον 30 νεκροί

21.11.2025 08:03
indonesia new

Με τις έρευνες να συνεχίζονται στη νήσο Ιάβα που επλήγη από κατολισθήσεις λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων, ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων, αυξήθηκε και έφτασε τους 30 νεκρούς, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας διάσωσης.

Η πρώτη κατολίσθηση, την περασμένη Πέμπτη, έπληξε τρία χωριά στην παραθαλάσσια περιοχή Τσίλατσαπ, κάπου 400 χιλιόμετρα ανατολικά από την πρωτεύουσα Τζακάρτα.

Άλλες δυο κατολισθήσεις έπληξαν χωριό στην περιοχή Μπαντζαρνεγκαρά, στην ίδια επαρχία, το Σάββατο και την Κυριακή.

«Η κοινή ομάδα έρευνας και διάσωσης εντόπισε επτά θύματα που είχαν αποβιώσει στην κατολίσθηση» στην Μπαντζαρνεγκαρά, ανέφερε ο Άμπντουλ Μουχάρι, εκπρόσωπος της ινδονησιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, αργά χθες βράδυ, προσθέτοντας ότι ο απολογισμός εκεί ανέρχεται πλέον σε 10 νεκρούς και 18 αγνοούμενους.

Στην Τσίλατσαπ, 20 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο όταν κατολίσθηση έπληξε τρία χωριά, ενώ άλλοι τρεις συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται αγνοούμενοι.

Προηγούμενος απολογισμός, που είχε δημοσιοποιηθεί προχθές Τετάρτη, έκανε λόγο για 21 νεκρούς συνολικά και στις δυο τοποθεσίες.

Πάνω από 700 άνθρωποι – μέλη υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, εθελοντές – έχουν αναπτυχθεί στην Μπαντζαρνεγκαρά και συμμετέχουν στις προσπάθειες εντοπισμού των αγνοουμένων, σύμφωνα με τον κ. Μουχάρι.

Το εγχείρημα δυσχεραίνει ο κίνδυνος νέων κατολισθήσεων εξαιτίας των βροχοπτώσεων και της συγκέντρωσης υδάτων στην περιοχή.

Συνεργεία έρευνας χρησιμοποιούν εκσκαφείς και ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους στην επιχείρηση.

Παράλληλα, κάπου χίλιοι κάτοικοι βρίσκονταν στη διαδικασία εσπευσμένης απομάκρυνσης από τα σπίτια τους στην ίδια περιοχή.

Η περίοδος του μουσώνα στην Ινδονησία, κατά κανόνα από τον Νοέμβριο ως τον Απρίλιο, είναι συχνά συνώνυμη με κατολισθήσεις, ξαφνικές πλημμύρες και ασθένειες η εξάπλωση των οποίων διευκολύνεται από τα νερά.

Η ινδονησιακή μετεωρολογική, κλιματολογική και γεωφυσική υπηρεσία εξέδωσε πρόσφατα έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο κάνοντας λόγο για πιθανές ισχυρές βροχοπτώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν «υδρομετεωρολογικές καταστροφές» τις επόμενες εβδομάδες.

Η κλιματική αλλαγή επιτείνει τη σφοδρότητα των καταιγίδων, μεγεθύνοντας τη διάρκεια και την ένταση της περιόδου, αυξάνει τις ποσότητες κατακρημνίσεων και την ένταση των ανέμων.

Ξαφνικές πλημμύρες στην ινδονησιακή επαρχία Παπούα στις αρχές του μήνα στοίχισαν τη ζωή σε 23 ανθρώπους. Τον Σεπτέμβριο, τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας πλημμυρών στο Μπαλί, των χειρότερων της δεκαετίας στο τουριστικό νησί, σύμφωνα με τις αρχές.

Διαβάστε επίσης

Ο Ζελένσκι δεν απορρίπτει το σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία παρά τους… «πυροβολισμούς» της Ευρώπης

Ο Τραμπ θέλει τη θανατική ποινή για τους Δημοκρατικούς που κάλεσαν τον στρατό να μην ακολουθήσει «παράνομες εντολές»

«Ξηλώθηκε» κύκλωμα αρχαιοκαπήλων στη Βουλγαρία με πλοκάμια και στην Ελλάδα – Βρέθηκαν αντικείμενα αξίας 100 εκατ. ευρώ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21.11.2025 08:52