search
ΣΑΒΒΑΤΟ 22.11.2025 07:58
MENU CLOSE

Σφολιάτα ήλιος με γέμιση πάστα ελιάς

22.11.2025 06:34
sfoliata_ilios.2png

Η tarte soleil είναι μια γαλλικής έμπνευσης συνταγή, εύκολη, γρήγορη και με εντυπωσιακή παρουσίαση για τα γιορτινά τραπέζια ή για τον μπουφέ σε πάρτυ και καλέσματα.

Αποτελείται από φύλλα σφολιάτας και οι επιλογές ως προς τις γεμίσεις της, αλμυρές ή γλυκές, είναι ανεξάντλητες.

Υλικά για τη Συνταγή

2 φύλλα σφολιάτας (αν είναι κατεψυγμένα, αφήστε τα στο ψυγείο όλη τη νύχτα για να ξεπαγώσουν ή ακολουθείστε τις οδηγίες της συσκευασίας)

1 βαζάκι πάστα μαύρης ή πράσινης ελιάς

1 κρόκο αυγού χτυπημένο με 1 κουταλάκι του γλυκού νερό, για την επάλειψη

Λίγο σουσάμι ή παπαρουνόσπορο για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1. Αρχικά προθερμάνετε το φούρνο στους 160ο C στον αέρα και στρώστε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

2. Ξεδιπλώστε προσεκτικά το πρώτο φύλλο σφολιάτας και απλώστε το στον πάγκο εργασίας. Κόψτε το σε στρογγυλό σχήμα (μπορεί να σας βοηθήσει ένα καπάκι κατσαρόλας για το πατρόν) με ένα κοφτερό μαχαίρι ή μια ροδέλα πίτσας. Τοποθετήστε το δίσκο αυτό στο ταψί με τη λαδόκολλα και καλύψτε όλη την επιφάνεια με την πάστα ελιάς. Απλώστε την ομοιόμορφα, αφήνοντας πολύ λίγο κενό στις άκρες.

3. Κόψτε με τον ίδιο τρόπο και το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και σκεπάστε προσεκτικά τη γέμιση από πάνω. Πατήστε λίγο τις άκρες για να κολλήσουν καλά και να μπορέσετε να περιστρέψετε τη ζύμη.

4. Τοποθετήστε στο κέντρο ένα ποτήρι ανάποδα και κόψτε από το γυαλί και πέρα 10 ίσα τριγωνικά μέρη, σαν την πίτσα. Στη συνέχεια κόψτε στη μέση αυτά τα μέρη, έτσι ώστε να έχετε συνολικά 20 χωρισμένα τμήματα. Αφαιρέστε το ποτήρι από το κέντρο. Πάρτε κάθε ένα κομμάτι και περιστρέψτε το απαλά με τα δάχτυλά σας μερικές φορές. Προσέξτε να μην κοπεί στο κέντρο, όπου είναι πιο λεπτό και άρα πιθανότερο να σπάσει. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο και με τα υπόλοιπα.

5. Βουρτσίστε ολόκληρη την επιφάνεια με τον κρόκο αυγού, πασπαλίστε με το σουσάμι και ψήστε για 25-35 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά η επιφάνεια.

Συμβουλές

  • Άλλες ιδέες για αλμυρή γέμιση είναι το σκορδοβούτυρο, η πέστο βασιλικού, η σάλτσα ντομάτας με τυριά, το κατσικίσιο τυρί με λιαστή ντομάτα, η πάστα ελιάς με ανθότυρο, το σπανάκι με φέτα κτλ.
  • Για γλυκιά γέμιση ταιριάζουν η σπιτική μαρμελάδα, η πραλίνα φουντουκιού, η αλμυρή καραμέλα, η κρέμα τυριού με κομποτέ φρούτων κτλ.

Διαβάστε επίσης:

Tenerina, το διάσημο κέικ σοκολάτας από τη Φεράρα

Κρεμώδη ζυμαρικά με κολοκύθα

Ψητά μήλα, το γλύκισμα των παιδικών μας χρόνων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 22.11.2025 07:46