search
ΠΕΜΠΤΗ 27.11.2025 16:08
MENU CLOSE

«Νίκος Ξυλούρης – Ο Αρχάγγελος της Κρήτης» της Ζαχαρένιας Πετράκη στο θέατρο ΗΒΗ – Σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη

27.11.2025 14:14
protopsalti-parastasi-new

Η Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα παρουσιάζουν για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή τη ζωή και το έργο ενός μεγάλου Έλληνα, ενός καλλιτέχνη-σύμβολο: του Νίκου Ξυλούρη.

Μια υψηλών αξιώσεων παραγωγή, η οποία φιλοξενείται από την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2025 στο Θέατρο ΗΒΗ, με τη σκηνοθετική υπογραφή του Νικορέστη Χανιωτάκη και το κείμενο της φιλολόγου και συγγραφέως Ζαχαρένιας Πετράκη, βασισμένη σε πολυετή έρευνα και αρχειακό υλικό.

Ο «Αρχάγγελος της Κρήτης», όπως αποκαλείτο ο Ψαρονίκος, ζωντανεύει για πρώτη φορά θεατρικά, μέσα από μια παράσταση που συνδυάζει ζωντανή μουσική, αδημοσίευτες φωτογραφίες, πολύτιμα ηχητικά ντοκουμέντα και αφήγηση. Μια βιωματική εμπειρία, που ενώνει τη μαρτυρία, την τέχνη και τη συγκίνηση.

Το έργο επιχειρεί να συστήσει τη μορφή του Ξυλούρη όχι μόνο ως φωνή-σύμβολο, αλλά ως εσωτερικό σύμπαν ενός ανθρώπου που τραγουδούσε με την ψυχή ενός λαού. Στο επίκεντρο της αφήγησης βρίσκονται η πορεία του από τα Ανώγεια και την Κρήτη της Κατοχής, μέχρι τις μπουάτ της Αθήνας και το αποκορύφωμα της δημόσιας παρουσίας του, που ταυτίστηκε με τον αγώνα, την αξιοπρέπεια και την ελπίδα μιας ολόκληρης εποχής.

Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τα εμβληματικά τραγούδια του Ξυλούρη, σε νέες ενορχηστρώσεις του Ανδρέα Κατσιγιάννη, ερμηνευμένα από σημαντικές φωνές της σύγχρονης ελληνικής μουσικής (οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα).

Η Ουρανία Ξυλούρη, σύντροφος ζωής του Νίκου και θεματοφύλακας της μνήμης του, έχει συνεισφέρει ουσιαστικά στην τελική διαμόρφωση του κειμένου.

Στη σκηνή του Θεάτρου ΗΒΗ, θα αναβιώσουν και προσωπικότητες-σταθμοί της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής ζωής της χώρας, όπως η Τζένη Καρέζη, ο Κώστας Καζάκος, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Χρήστος Λεοντής κ.ά.

Συντελεστές:

  • Κείμενο: Ζαχαρένια Πετράκη
  • Σκηνοθεσία : Νικορέστης Χανιωτάκης
  • Σύμβουλος Δραματουργίας : Ουρανία Ξυλούρη
  • Ενορχηστρώσεις/Μουσική διδασκαλία : Ανδρέας Κατσιγιάννης
  • Μουσική επιμέλεια κρητικού προγράμματος : Ross Daly
  • Σκηνικά : Μανόλης Παντελιδάκης
  • Κοστούμια : Ιωάννα Καλαβρού
  • Χορογραφίες/Επιμέλεια κίνησης : Έλενα Γεροδήμου
  • Φωνητική διδασκαλία : Γιάννης Μαθές
  • Φωτισμοί : Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη αφηγείται και ερμηνεύει, ενώ ο Αιμιλιανός Σταματάκης υποδύεται τον Νίκο Ξυλούρη.

Παίζουν (αλφαβητικά) : Μιχάλης Αεράκης, Γιάννης Ασκάρογλου, Ξανθή Γεωργίου, Νίκος Γκέλια, Γιάννης Καλαντζόπουλος, Γιάννης Μαθές, Μέμος Μπεγνής, Λίζυ Ξανθοπούλου, Ελευθερία Πάλλα, Γιάννης Πέτρου, Αναστασία Τσιλιμπίου, Γιώργος Φλωράτος 

Θέατρο ΗΒΗ

Ημέρες & Ώρες παραστάσεων (από 3 Δεκεμβρίου)

  • Τετάρτη        19.00
  • Πέμπτη        20.00
  • Παρασκευή   21.00
  • Σάββατο       18.00 & 21.00 (διπλή παράσταση)
  • Κυριακή       19.00

Διαβάστε επίσης:

«Το αμάρτημα της μητρός μου» στο θέατρο Ραντάρ

Τα Μαγικά Χριστούγεννα του Πινόκιο επιστρέφουν στο Christmas Theater (Photos)

Βασίλης Μπισμπίκης για το τροχαίο στη Φιλοθέη: «Έκανα ένα λάθος και το πλήρωσα ακριβά» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 27.11.2025 16:08