search
ΤΕΤΑΡΤΗ 31.12.2025 10:41
MENU CLOSE

Τέλος στην «ανάσα» μεταξύ των δόσεων: Πώς ο ΕΝΦΙΑ του 2026 γίνεται μόνιμο μηνιαίο έξοδο

31.12.2025 08:40
enfia_new

Μια σημαντική ανατροπή στον προγραμματισμό των ελληνικών νοικοκυριών φέρνει το 2026, καθώς ο ΕΝΦΙΑ αλλάζει πρόσωπο και μετατρέπεται σε έναν φόρο που θα μας συνοδεύει κάθε μήνα, όλο το χρόνο.

Η κυβερνητική απόφαση να «σπάσει» ο φόρος σε 12 δόσεις μπορεί να ακούγεται ως διευκόλυνση, στην πραγματικότητα όμως δημιουργεί έναν αέναο κύκλο πληρωμών που δεν αφήνει περιθώρια για οικονομική ανάσα.

Το «στοίχημα» του Φεβρουαρίου

Η μεγάλη διαφορά ξεκινά από την ταχύτητα της ΑΑΔΕ. Ξεχάστε τις εκκαθαρίσεις που γίνονταν την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Το 2026, τα ειδοποιητήρια για περίπου 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα αναρτηθούν στο myAADE μέσα στον Φεβρουάριο. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τις 31 Μαρτίου 2026, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν καταβάλει την πρώτη δόση. Η στρατηγική είναι ξεκάθαρη: ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να εισπράττεται παράλληλα με το τρέχον έτος, ώστε το Δημόσιο να έχει σταθερή ροή εσόδων (περίπου 2,3 δισ. ευρώ συνολικά).

Ποιοι θα δουν «κούρεμα» στο λογαριασμό;

Παρά τη μονιμότητα των δόσεων, υπάρχουν κατηγορίες που θα βγουν κερδισμένες. Τα νούμερα λένε την αλήθεια:

• Οι ασφαλισμένοι: Περίπου 400.000 ιδιοκτήτες που έχουν φροντίσει να ασφαλίσουν τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές θα δουν την έκπτωσή τους να διπλασιάζεται, φτάνοντας το 20%. Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα της Πολιτείας προς την ιδιωτική ασφάλιση.

• Οι κάτοικοι μικρών χωριών: Για πρώτη φορά, σε οικισμούς κάτω των 1.500 κατοίκων, ο φόρος μειώνεται στο μισό (50%), με την προοπτική να μηδενιστεί τελείως το 2027. Πρόκειται για μια προσπάθεια στήριξης της περιφέρειας που αφορά χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες.

Η παγίδα του Ε9 και το «κλειδί» της διόρθωσης

Προσοχή όμως: το νέο μοντέλο απαιτεί και μεγαλύτερη συνέπεια από τον πολίτη. Η 31η Ιανουαρίου 2026 είναι η καταληκτική ημερομηνία για τυχόν διορθώσεις στο Ε9. Αν κάποιος ξέχασε να δηλώσει μια αλλαγή στα τετραγωνικά ή τον όροφο, το σύστημα θα τον χρεώσει με βάση τα παλιά στοιχεία και η διαδικασία επιστροφής ή συμψηφισμού θα είναι χρονοβόρα.

Στην πράξη, από το 2026 και μετά, η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα θυμίζει περισσότερο μια συνδρομή ή έναν λογαριασμό κοινής ωφέλειας. Μόλις θα πληρώνουμε τη 12η δόση του ενός έτους (τον Φεβρουάριο), θα βγαίνει αμέσως το νέο εκκαθαριστικό για την 1η δόση του επόμενου.

Διαβάστε επίσης

Αυξήσεις στο νερό με την αρχή της χρονιάς – Τι ισχύει με τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ από 1η Ιανουαρίου 2026

Βουνό οι φορολογικές υποχρεώσεις στο τέλος του έτους: Τι πρέπει να πληρωθεί και να δηλωθεί έως αύριο

Νέο κύμα αυξήσεων στα διόδια από την 1η Ιανουαρίου 2026

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 31.12.2025 10:40