search
ΚΥΡΙΑΚΗ 15.02.2026 08:00
MENU CLOSE

Τρεις «νάρκες» στον δρόμο για την ανάκαμψη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2425
12/02/2026
15.02.2026 06:15
mitsotakis_1202_1920-1080_new

Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να απολαμβάνει το τελευταίο διάστημα δημοσκοπικές αλκυονίδες μέρες, ωστόσο, στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης δεν είναι λίγοι εκείνοι που θυμούνται και τις περσινές «Ειδούς του Μαρτίου».

Ήταν η περίοδος που η κυβέρνηση -ύστερα από ένα «δίμηνο του διαβόλου», κατά το οποίο κυριολεκτικά βρισκόταν σε περιδίνηση με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών- είχε αρχίσει και πάλι να… παίρνει τα πάνω της στις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Και μετά ήλθε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και ό,τι είχε χτιστεί έως τότε γκρεμίστηκε εν μία νυκτί και η κυβέρνηση βρέθηκε πάλι στα… χαμηλά, να προσπαθεί να ανακάμψει.

«Worst case scenarios»

Όσοι «γαλάζιοι» θυμούνται την περίοδο εκείνη και την κατήφεια, αλλά και την πίεση που ακολούθησε την ευφορία, υπογραμμίζουν ότι – όπως έχει αποδειχθεί περίτρανα έως σήμερα – η συγκυρία και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα μπορούν ανά πάσα στιγμή να έλθουν «τούμπα» και η κυβέρνηση να κληθεί και πάλι να καλύψει χαμένο έδαφος, σε ένα πολιτικό σκηνικό, αλλά και μια διεθνή κατάσταση που θυμίζει όλο και περισσότερο κινούμενη άμμο.

Στην ουσία, ενώ η κυβέρνηση μοιάζει το τελευταίο διάστημα να επιδιώκει να προωθεί μια ισχυρή μεταρρυθμιστική ατζέντα (από τη συζήτηση για το νέο λύκειο μέχρι τη συνταγματική αναθεώρηση), υπάρχουν κι εκείνοι που ασχολούνται με τα λεγόμενα «worst case scenarios», δηλαδή τους τομείς στους οποίους τα πράγματα μπορούν να στραβώσουν και να ανατρέψουν τις θετικές εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Μεταναστευτικό

Για παράδειγμα, η τραγωδία στη Χίο, με τους 15 νεκρούς και τους 25 τραυματίες μετανάστες, υπενθύμισε σε όλους ότι το μεταναστευτικό – το οποίο βρίσκεται στην προμετωπίδα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης (και μάλιστα με τρόπο που μοιάζει να απευθύνεται περισσότερο στους πιο «σκληροπυρηνικούς» δεξιούς ψηφοφόρους) – μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε φρικτά αποτελέσματα.

Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, μια παρόξυνση του μεταναστευτικού, με αύξηση των ροών προς την Ελλάδα, θα μπορούσε να αποτελέσει μια από τις εναλλακτικές («ασύμμετρες») μεθόδους που η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια Αθήνα και Άγκυρα μοιάζουν να έχουν βρει ένα κοινό modus operandi για το τεράστιο αυτό ζήτημα.

Και, βέβαια, αυτά καθαυτά τα ερωτήματα για το περιστατικό που παραμένουν αναπάντητα, αλλά και η αμηχανία που προκαλούν κάποια στοιχεία από την προανακριτική διαδικασία, δίνουν την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να «πυροβολήσει» για ένα θέμα που είναι συγκινησιακά φορτισμένο.

Πληθωρισμός – ακρίβεια

Από την άλλη, σε μόνιμο πρόβλημα μοιάζει να μετατρέπεται ο πληθωρισμός στη χώρα μας, που τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στο 2,8%, μειωμένος μεν κατά 0,1% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, αλλά πάνω από το όριο του 2% που αποτελεί τον στόχο της ΕΚΤ, ενώ το ΙΕΛΚΑ ανέφερε ότι ο δείκτης τιμών στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ διαμορφώθηκε στο +2,45% τον Ιανουάριο 2026, σε ετήσια βάση, με τα νωπά τρόφιμα να «οδηγούν» τις ανοδικές τάσεις.

Κακά τα ψέματα, όσο κι αν η κυβέρνηση επιμένει ότι οι αυξήσεις στους μισθούς μέσω της μείωσης της φορολογίας θα οδηγήσουν σε ανάσα τα νοικοκυριά, η ακρίβεια μοιάζει να… έχει έλθει για να μείνει και, παρά τις εξαγγελίες και τα ευχολόγια, θα συνεχίσει να «ροκανίζει» το εισόδημα των καταναλωτών, αλλά και να αυξάνει τη δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση – με το κόστος να λειτουργεί σωρευτικά, όπως και αυτό του πληθωρισμού στις τιμές.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ακόμα και σήμερα, με τα νέα μέτρα να έχουν μόλις αρχίσει να εφαρμόζονται, στο προσκήνιο έρχεται η συζήτηση για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που θα γίνει την 1η Απριλίου, ενώ στο παρασκήνιο συνεχίζεται η συζήτηση για νέο πακέτο μέτρων μέσα στην άνοιξη – δημοσιονομικού χώρου επιτρέποντος – όπως έγινε και πέρσι, όταν ανακοινώθηκε η επιδότηση ενός ενοικίου και το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

ΟΠΕΚΕΠΕ

Όπως προαναφέρθηκε, το «σκάσιμο» του σκανδάλου των παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων αποτέλεσε τον βασικό λόγο του μεγάλου… πισωγυρίσματος για τη Νέα Δημοκρατία πέρσι. Κι αν στην παρούσα φάση φαίνεται ότι η υπόθεση μοιάζει να έχει πάει λίγο πίσω, στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι το πράγμα δεν έχει τελειώσει ακόμα, καθώς μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται και νέα δικογραφία από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για το θέμα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει μια, ας πούμε, γενική εικόνα του τι θα περιλαμβάνει η νέα δικογραφία που θα σταλεί στη Βουλή. Μέχρι να δει ποια πρόσωπα αφορά, τις κατηγορίες και τις λεπτομέρειες, τηρεί στάση αναμονής, ωστόσο, «γαλάζιες» πηγές δεν κρύβουν ότι επικρατεί μεγάλη ανησυχία, ιδίως αν περιλαμβάνονται ονόματα υπουργών – μια εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει ακόμα και αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Το βέβαιο είναι ότι μετά το χάος της Εξεταστικής Επιτροπής – στην οποία το σχέδιο περί διαχρονικών ευθυνών μάλλον και πήγε πολύ καλά… – και τα «πυρά» για τη διαχείριση της πρώτης δικογραφίας, το τελευταίο πράγμα που θέλει η κυβέρνηση είναι να βρεθεί εκ νέου απολογούμενη για ένα σκάνδαλο που κατά γενική ομολογία τής έχει προκαλέσει τεράστια πολιτική αλλά και ηθική ζημιά.

Διαβάστε επίσης:

ΚΚΕ: Μάχη κατά του νομοσχεδίου για τις ΣΣΕ με φόντο την υπόθεση Παναγόπουλου

Σε τροχιά σύγκρουσης ο Περσικός Κόλπος – Τι επιδιώκει ο Τραμπ, μέχρι πού υποχωρεί η Τεχεράνη

Αλέξης Τσίπρας: Μάιο με Σεπτέμβριο η ανακοίνωση του νέου κόμματος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 15.02.2026 08:00