search
ΔΕΥΤΕΡΑ 10.08.2026 08:03
MENU CLOSE

ΔΕΗ: Εξαγοράζει τις θυγατρικές της ABOEnergy σε Πολωνία και Ουγγαρία με χαρτοφυλάκιο 2 GW

10.08.2026 06:45
ABOEnergy

Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Add topontiki.gr on Google

Νέα ώθηση στη διεθνή ανάπτυξή της δίνει η ΔΕΗ, διευρύνοντας την παρουσία της στην Κεντρική Ευρώπη με την εξαγορά των θυγατρικών της γερμανικής ABO Energy σε Πολωνία και Ουγγαρία και την απόκτηση χαρτοφυλακίου έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που ξεπερνά τα 2 GW.

Η κίνηση έχει διπλή σημασία για τον όμιλο, καθώς δεν αφορά μόνο την προσθήκη νέων ενεργειακών έργων. Η ΔΕΗ αποκτά ταυτόχρονα δύο οργανωμένες και πλήρως στελεχωμένες πλατφόρμες ανάπτυξης ΑΠΕ, αποκτώντας άμεση επιχειρησιακή παρουσία, ανθρώπινο δυναμικό και τεχνογνωσία σε δύο αγορές που βρίσκονται στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού της έως το 2030.

Η συμφωνία με την ABO Energy GmbH & Co. KGaA προβλέπει συγκεκριμένα την απόκτηση των ABO Energy Polska z.o.o. και ABO Energy Hungary Kft.

Μέσω της συναλλαγής περνούν στη ΔΕΗ συνολικά 29 εταιρείες ειδικού σκοπού (SPVs), στις οποίες περιλαμβάνονται 99 MW φωτοβολταϊκών που είτε βρίσκονται ήδη σε λειτουργία είτε είναι στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης.

Το σημαντικότερο κομμάτι της συμφωνίας αφορά, ωστόσο, το υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο. Αυτό ξεπερνά συνολικά τα 2 GW και περιλαμβάνει φωτοβολταϊκά, αιολικά πάρκα και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες, τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις ωρίμανσης.

Η νέα συμφωνία δεν αποτελεί μεμονωμένη κίνηση, αλλά έρχεται να συμπληρώσει τις εξαγορές και τις επενδύσεις που έχει ήδη δρομολογήσει η ΔΕΗ στις δύο χώρες.

Στην Ουγγαρία έχει συμφωνήσει την απόκτηση φωτοβολταϊκού πάρκου εγκατεστημένης ισχύος 57,5 MW, ενώ στην Πολωνία έχει προχωρήσει σε συμφωνία για χαρτοφυλάκιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνολικής ισχύος 277,3 MW.

Οι επενδύσεις αυτές εντάσσονται στον στρατηγικό σχεδιασμό 2026-2030, μέσω του οποίου η ΔΕΗ επιδιώκει να δημιουργήσει ισχυρή ενεργειακή παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στο συγκεκριμένο πλάνο, Πολωνία, Ουγγαρία και Σλοβακία αποτελούν βασικές αγορές για την ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης, είτε μέσω εξαγορών είτε μέσω οργανικής ανάπτυξης.

Η σημασία των δύο τοπικών ομάδων

Ένα από τα στοιχεία που διαφοροποιούν τη συμφωνία με την ABO Energy είναι η απόκτηση των ίδιων των πλατφορμών ανάπτυξης στις δύο χώρες.

Η ΔΕΗ εντάσσει στον όμιλο δύο τοπικές ομάδες με εμπειρία σε όλα τα στάδια δημιουργίας ενός έργου ΑΠΕ.

Οι ομάδες αυτές μπορούν να αναλάβουν τη διαδικασία από την αρχική επιλογή και εξασφάλιση της κατάλληλης έκτασης έως την αδειοδότηση, τη σύνδεση με τα ηλεκτρικά δίκτυα και την ωρίμανση ενός έργου μέχρι το στάδιο Ready-to-Build.

Παράλληλα, διαθέτουν εμπειρία στον σχεδιασμό και στην επίβλεψη της κατασκευής, αλλά και στη μετέπειτα λειτουργία, συντήρηση και οικονομική παρακολούθηση των ενεργειακών εγκαταστάσεων.

Η ΔΕΗ αποκτά με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα όχι μόνο να ολοκληρώσει τα έργα που βρίσκονται ήδη στο χαρτοφυλάκιο, αλλά και να αναπτύξει νέες επενδύσεις στις δύο αγορές τα επόμενα χρόνια.

Το χρονοδιάγραμμα της εξαγοράς

Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί σε διαφορετικό χρόνο για τις δύο χώρες. Για την ABO Energy Polska η ολοκλήρωση της εξαγοράς αναμένεται τον Σεπτέμβριο του 2026, ενώ η συναλλαγή που αφορά την ουγγρική θυγατρική προβλέπεται να κλείσει μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Προηγουμένως θα πρέπει να εκπληρωθούν οι συνήθεις όροι που συνοδεύουν τέτοιου μεγέθους συναλλαγές και να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΑΠΕ του Ομίλου ΔΕΗ, Κωνσταντίνος Μαύρος, χαρακτήρισε τη συμφωνία «ένα καθοριστικό ποιοτικό άλμα για τον Όμιλο ΔΕΗ στην Κεντρική Ευρώπη», επισημαίνοντας ότι μαζί με το χαρτοφυλάκιο αποκτώνται δύο έμπειρες τοπικές ομάδες σε Πολωνία και Ουγγαρία.

Η συμφωνία με την ABO Energy έρχεται να συνδυαστεί με τις πρόσφατες κινήσεις με την EDP Renewables και τη Greenvolt, μέσω των οποίων η ΔΕΗ διαμορφώνει σταδιακά την περιφερειακή πλατφόρμα πάνω στην οποία θα στηριχθεί η περαιτέρω επέκτασή της στην Κεντρική Ευρώπη.

Οι εξαγορές αποτελούν μέρος του ευρύτερου σχεδίου μετασχηματισμού της ΔΕΗ σε ενεργειακό όμιλο με ισχυρότερο διεθνές αποτύπωμα.

Βασικός στόχος είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς να φτάσει τα 24,3 GW έως το 2030, από 12,4 GW το 2025, δηλαδή να έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε μία πενταετία.

Για να επιτευχθεί ο στόχος, ο σχεδιασμός προβλέπει την προσθήκη περίπου 2,4 GW νέας ισχύος κάθε χρόνο, με τις ΑΠΕ, την αποθήκευση και τις μονάδες ευέλικτης παραγωγής να βρίσκονται στον πυρήνα των επενδύσεων.

Η γεωγραφική επέκταση ακολουθεί την παρουσία που έχει ήδη δημιουργήσει ο όμιλος σε Ελλάδα και Ρουμανία. Η Πολωνία και η Ουγγαρία αποτελούν τα επόμενα βασικά σημεία ανάπτυξης, ενώ επενδυτικές κινήσεις προωθούνται παράλληλα σε αγορές όπως η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Κροατία.

Ο βαθμός διεθνοποίησης του ομίλου αναμένεται να είναι σημαντικά μεγαλύτερος στο τέλος της δεκαετίας. Σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό, το 45% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της ΔΕΗ θα βρίσκεται εκτός Ελλάδας έως το 2030.

Το χαρτοφυλάκιο θα συνδυάζει διαφορετικές τεχνολογίες παραγωγής και αποθήκευσης, από φωτοβολταϊκά, αιολικά και υδροηλεκτρικά έως φυσικό αέριο και μπαταρίες. Η συμφωνία με την ABO Energy προσθέτει πλέον περισσότερα από 2 GW στον υπό ανάπτυξη «πράσινο» σχεδιασμό και, κυρίως, δίνει στη ΔΕΗ τις τοπικές δομές για να επιταχύνει την ανάπτυξή της σε δύο από τις βασικές αγορές της Κεντρικής Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης:

Fourlis: Συμφωνία για την πώληση της συμμετοχής του στο Sofia South Ring Mall

Όμιλος Qualco: Αποκτά το 50,1% της Multiverse και ενισχύεται την Ευρωπαϊκή Αγορά ΑΙ

CrediaBank: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και νέα ρεκόρ επιδόσεων – €53,6 εκατ. επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη και €2 δισ. νέες εκταμιεύσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 10.08.2026 08:03