search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14.08.2026 07:38
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Πυρά κατά Ε.Ε. και κυβέρνησης Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2451
13/08/2026
14.08.2026 06:30
papadakis_kke

Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Add topontiki.gr on Google

Την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Ισπανίας έβαλε στο στόχαστρό της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με ερώτηση του ευρωβουλευτή Κώστα Παπαδάκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για «μία ακόμη εκατόμβη θυμάτων προσφύγων και μεταναστών» τις προηγούμενες ημέρες στον ισπανικό θύλακο της Θέουτα στο Μαρόκο, με 99 νεκρούς και δεκάδες αγνοούμενους, τέσσερα χρόνια μετά τη «σφαγή της Μελίγια» με τους πάνω από 30 νεκρούς μετανάστες.

Το ΚΚΕ κατηγορεί συνολικά τις κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε. όλων των ιδεολογικών αποχρώσεων για τα «εύσημα» που έδωσαν στην ισπανική κυβέρνηση στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών τους. Κάνει δε λόγο για «την άγρια καταστολή της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης Σάντσεθ» κατά των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, που «κατατρεγμένοι από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τη φτώχεια και την εκμετάλλευση στις χώρες τους» επιχείρησαν να περάσουν μαζικά στην Ισπανία.

Θεωρεί δε την καταστολή αυτήν ως «μια ακόμα τρανή απόδειξη ότι δεν υπάρχει “προοδευτική” διαχείριση της βαρβαρότητας των προβλέψεων του άθλιου “Σύμφωνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο” και συνολικά της αντιδραστικής μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε., που παίρνουν “σάρκα και οστά” με το λουτρό αίματος,  τις μαζικές επαναπροωθήσεις – απελάσεις και τις στρατιές πάμφθηνων εργατών για το κεφάλαιο».

Σύμφωνα με την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Περισσού, ακόμη μία φορά «οι ξεριζωμένοι αναδεικνύονται θύματα της εργαλειοποίησης από όλες τις πλευρές για γεωπολιτικούς και άλλους σκοπούς, εν μέσω σφοδρών ανταγωνισμών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως και στο ίδιο το εσωτερικό τους. Σε αυτούς τους ανταγωνισμούς εντάσσεται και η άρση και επαναφορά των όρων της Σένγκεν, αυτή τη φορά ανάμεσα σε  Ισπανία και Ιταλία».

Από την κριτική της δεν ξεφεύγει ούτε η κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Η δε πλειοδοσία από την κυβέρνηση της Ν.Δ. σε δήθεν “καινοτόμες” προτάσεις, ώστε να θεσπιστεί νομικά αυτό που ήδη συντελέστηκε στη Θέουτα, στον Έβρο το 2020 και στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία το 2021, δηλαδή η στρατιωτική αντιμετώπιση μεταναστών και προσφύγων ως “εισβολείς”, χωρίς καμία διαδικασία ασύλου, με άμεσες επαναπροωθήσεις, αποκαλύπτει επικίνδυνους σχεδιασμούς σε περίοδο πολεμικής προετοιμασίας, ακόμα και για πλήρη κατάργηση του δικαιώματος στο άσυλο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

«Ανάλογα επικίνδυνη» θεωρεί και τη στάση των «κομμάτων της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας», τα οποία «αφενός εξωραΐζουν την Ε.Ε. και το απαράδεκτο “Σύμφωνό” της, ισχυριζόμενοι ότι οι σφαγές, η καταστολή, τα κέντρα απελάσεων συνιστούν δήθεν παρέκκλιση και όχι αυτό που είναι στην πραγματικότητα, δηλαδή ο ορισμός αυτής της ευρωενωσιακής πολιτικής, ενώ επικροτούν τους όρους  εργασιακής γαλέρας για όσους γλιτώσουν από την απάνθρωπη καταστολή στα σύνορα».

Με βάση τα παραπάνω o Κώστας Παπαδάκης ερωτά την Κομισιόν πώς τοποθετείται:

● «Στο γεγονός ότι η κυβέρνηση της Ισπανίας προχώρησε σε καταστολή με νεκρούς και αγνοούμενους κι άμεσες μαζικές επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών, με την πλήρη στήριξη των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων, χωρίς να έχει προηγηθεί εξέταση ασύλου και άλλες στοιχειώδεις διαδικασίες υποδοχής, κατά παράβαση της Σύμβασης της Γενεύης για τους πρόσφυγες».

● «Στην απαράδεκτη πρόταση της κυβέρνησης της Ν.Δ. για την πλήρη κατάργηση ουσιαστικά του δικαιώματος στο άσυλο επικαλούμενη άλλη μια περίπτωση  “έκτακτης ανάγκης” από μαζική μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών που θα μπορεί να ορίζεται ως “υβριδική επίθεση”».

● Τι περιλαμβάνουν ακριβώς τα μέτρα που προανήγγειλε η Επιτροπή, για περαιτέρω «αύξηση αρμοδιοτήτων» των κατασταλτικών μηχανισμών Frontex και Europol στα σύνορα, δεδομένου ότι ήδη στο πλαίσιο της Σένγκεν εφαρμόζεται καθεστώς γενικευμένου φακελώματος που με απόφαση κυβερνήσεων ενίοτε ενισχύεται και με επιπρόσθετους συνοριακούς ελέγχους καταπατώντας τα δικαιώματα των λαών όπως και των προσφύγων και μεταναστών»;

Διαβάστε επίσης:

Αιχμηρό spot: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για την Αριστερά και τους ανθρώπους, επιστρέφουμε, προχωράμε! (video)

Ο «νέος» Τσίπρας απέναντι στον παλιό εαυτό του – Επιστροφή με σχέδιο ή αναμονή της φθοράς των άλλων;

ΕΛΑΣ για τα σχόλια κυβερνητικών για την συνέντευξη Τσίπρα:«Αυγουστιάτικη παρέλαση τοξικότητας»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14.08.2026 07:36