Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google
Add topontiki.gr on GoogleΗ Λιβερία συμφώνησε να δεχθεί έως και 1.200 μετανάστες που θα απελαθούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα στους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο συμφωνίας με την Ουάσινγκτον, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας.
Σύμφωνα με τη λιβεριανή κυβέρνηση, οι πρώτοι 20 απελαθέντες από τις ΗΠΑ αναμένεται να φθάσουν στη χώρα την Πέμπτη.
Η συμφωνία αποτελεί την πιο πρόσφατη από μια σειρά αντίστοιχων διευθετήσεων που έχει συνάψει η Ουάσινγκτον με κυβερνήσεις αφρικανικών κρατών, προκειμένου να μεταφέρει εκεί μετανάστες τους οποίους δεν μπορεί νομίμως να απελάσει στις χώρες καταγωγής τους.
Αιτία είναι δικαστικές αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες, σε περίπτωση επαναπατρισμού τους, οι συγκεκριμένοι μετανάστες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν απειλές για τη ζωή, τη σωματική τους ακεραιότητα ή την ελευθερία τους.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει υπερασπιστεί τη νομιμότητα των συμφωνιών αυτών.
Ωστόσο, οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν έλλειψη διαφάνειας στη διαδικασία και επισημαίνουν ότι, σε αρκετές περιπτώσεις, οι απελαθέντες καταλήγουν τελικά στις χώρες προέλευσής τους.
Η κυβέρνηση της Λιβερίας αναφέρει ακόμη ότι ορισμένοι από όσους θα απελαθούν από τις ΗΠΑ «ενδέχεται να επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο στη Λιβερία».
Ανάλογες συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη συνάψει και άλλες αφρικανικές χώρες.
Μεταξύ αυτών βρίσκονται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Γκάνα και η Σιέρα Λεόνε.
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.