search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 12:09
MENU CLOSE

Χάος στο Μόναχο: Πολύνεκρο χτύπημα σε εμπορικό κέντρο – Ιρανογερμανός κάτοικος Μονάχου ο μοναδικός δράστης – Αυτοκτόνησε ο 18χρονος

22.07.2016 16:48
Χάος στο Μόναχο: Πολύνεκρο χτύπημα σε εμπορικό κέντρο - Ιρανογερμανός κάτοικος Μονάχου ο μοναδικός δράστης - Αυτοκτόνησε ο 18χρονος  - Media

Πολύνεκρη επίθεση στο Μόναχο στο εμπορικό κέντρο OEZ -Olympia-Einkaufszentrum. 

 

Τον εφιάλτη μαζικής επίθεσης στο Μόναχο βίωσε από το απόγευμα της Παρασκευής η Γερμανία, συγκλονίζοντας την παγκόσμια κοινή γνώμη.  

Το εμπορικό κέντρο OEZ – Olympia-Einkaufszentrum στο Μόναχο εκκενώθηκε καθώς ένοπλος άνοιξε πυρ. Πηγές της γερμανικής αστυνομίας έχουν επιβεβαιώσει ως τώρα 10 νεκρούς. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις οι τραυματίες είναι 21, εκ των οποίων τρείς σοβαρά. Ο δράστης ήταν ένας κι αυτοκτόνησε.Πρόκειται για 18χρονο Ιρανογερμανό από το Μόναχο. Τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα.

Το χρονικό της επίθεσης στο Μόναχο: 

Δείτε σε Live Streaming τις καταιγιστικές εξελίξεις στο Μόναχο από το Sky News

03.25: Η συνέντευξη Τύπου των τριών εκπροσώπων της γερμανικής αστυνομίας:

«Τα γεγονότα μας αφήνουν άφωνους. Συμπάσχουμε με τους συγγενείς των θυμάτων. Στις 17.50 (σ.σ. ώρα Γερμανίας) μας ειδοποίησαν από το εμπορικό κέντρο για επίθεση. Θεωρούσαμε ότι υπήρχαν τρεις δράστες, αρχικά. Δύο άτομα που είχαν εγκαταλείψει το κέντρο με αυτοκίνητο αναπτύσσοντας με μεγάλη ταχύτητα, υποθέσαμε ότι ήταν μέλη της ομάδας. Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν.

Στις 20.30 ανευρέθη ένας άντρας, ο οποίος αυτοκτόνησε. Βάσει στοιχείων που έχουμε συλλέξει θεωρούμε ότι πρόκειται για τον δράστη. Δεν προκύπτουν ενδείξεις ότι συμμετείχαν άλλοι δράστες.

Ο δράστης ήταν 18 χρονών, Ιρανογερμανός από το Μόναχο. Υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών με τον δράστη και δεν ξέρουμε πόσο σοβαρά είχε τραυματιστεί πριν αυτοκτονήσει.

Οι τραυματίες μέχρι τώρα είναι 21, εκ των οποίων οι 16 λιγότερο σοβαρά.

Οι έρευνες συνεχίζονται. Ο τόπος του συμβάντος θα παραμείνει αποκλεισμένος για περαιτέρω έρευνα και το πρωί του Σαββάτου.

Στις επιχειρήσεις της αστυνομίας συμμετείχαν 2.100 άτομα. Επίσης συνέβαλαν ειδική ομάδα από την Έσση, όπως και διάφορες ομάδες της Βαυαρίας και εφεδρικές ομάδες”. 

02.51: Με νέα ανακοίνωση η αστυνομία του Μονάχου αναφέρει: “Τέλος συναγερμού. Ο δράστης ήταν ένας και αυτοκτόνησε”. Νωρίτερα, η αστυνομία έκανε λόγο για τρεις καταζητούμενους. 

02.50: Σύμφωνα με την Bild ο αριθμός των τραυματιών ανεβαίνει στους 21.

02.42: Στους 10 οι νεκροί σύμφωνα με νέα ανακοίνωση της αστυνομίας. 

02.40: Η Daily Mail αναφέρει πως έγιναν τρεις συλλήψεις υπόπτων. 

02.36: Η αστυνομία ανακοίνωσε πως βρέθηκε ένας νεκρός άντρας, ο οποίος αυτοκτόνησε. Στην ανακοίνωση αναφέρει ότι υπάρχει η υπόθεση πως ήταν ο μοναδικός ένοπλος.

02.07: Πληροφορίες ότι έχει βρεθεί αυτοκίνητο που σχετίζεται με τους δράστες. 

02.05: Για τουλάχιστον 10 τραυματίες κάνει λόγο η αστυνομία, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η κατάσταση δεν είναι ξεκάθαρη. 

02.02: Με ρομπότ θα εξετάσει η αστυνομία το πτώμα άνδρα που βρέθηκε κοντά στο εμπορικό κέντρο του Μονάχου, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο το σακίδιό του να περιέχει εκρηκτικά.

01.26: Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» η ελίτ των ειδικών δυνάμεων της γερμανικής αστυνομίας έφτασε στο Μόναχο και συμμετέχει ενεργά στην επιχείρηση που πραγματοποιούν αυτήν την ώρα οι αρχές.

01.10: Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας της Γερμανίας συγκαλείται το Σάββατο υπό την προεδρία της Α. Μέρκελ.

01.08: Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για την επίθεση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

00.35: «Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να κρατήσουμε μακριά από τις ΗΠΑ την τρομοκρατία», δήλωσε ο Τραμπ, σχολιάζοντας την ένοπλη επίθεση στο Μόναχο.

23:50 Το σύνολο των νεκρών της επίθεσης στο Μόναχο ανήλθε σε εννέα, μετά την ανακάλυψη ενός ακόμη πτώματος μέσα στο εμπορικό κέντρο Olympia, όπου νωρίτερα ένοπλοι άνοιξαν πυρ, σύμφωνα με την αστυνομία της μεγαλούπολης αυτής της νότιας Γερμανίας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας του Μονάχου, οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν η σορός αυτή ανήκει σε κάποιον από τους τουλάχιστον τρεις δράστες.

23:43 Το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την επίθεση στο Μόναχο

 

23:40 «Η δολοφονική επίθεση στο Μόναχο με συγκλονίζει βαθύτατα. Η σκέψη μου βρίσκεται σε όλα τα θύματα και σε όλους όσοι είτε πενθούν, είτε φοβούνται για ένα αγαπημένο πρόσωπο», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ και πρόσθεσε ότι συμπαρίσταται «σε όσους βρίσκονται σε υπηρεσία προκειμένου να προστατεύσουν ανθρώπους και να σώσουν ζωές».

23:37 Σύμφωνα με τη γερμανική αστυνομία, ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 8 ανάμεσά τους και ένα 15χρονο κορίτσι. Αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμα αν ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκεται και κάποιος από τους δράστες.

23:35 Η υποψήφια του Δημοκρατικού κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι παρακολουθεί την «φρικιαστική κατάσταση» στο Μόναχο, όπου οι αρχές έχουν επιβεβαιώσει τον θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων σε μια επίθεση ενόπλων, ενώ κάνουν λόγο περί τρομοκρατικής ενέργειας.

«Στεκόμαστε στο πλευρό των φίλων μας στη Γερμανία καθώς καταβάλλουν προσπάθεια για να προσαχθούν οι υπεύθυνοι ενώπιον της δικαιοσύνης», ανέφερε η Κλίντον σε ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

23:25 Τον αποτροπιασμό και την απερίφραστη καταδίκη του για το αιματηρό τρομοκρατικό συμβάν στο Μόναχο εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ύστερα από εντολή του κ. Παυλόπουλου ,ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας πρέσβης Γεώργιος Γεννηματάς επικοινώνησε με τον Γερμανό πρέσβη στην Ελλάδα Πέτερ Σόοφ και του μετέφερε τα θερμά συλλυπητήρια του Έλληνα Προέδρου προς τον Γερμανό ομόλογό του κ. Joachim Gauck, τις οικογένειες των θυμάτων και τον Γερμανικό Λαό, εκφράζοντας συγχρόνως τον αποτροπιασμό και την απερίφραστη καταδίκη του Έλληνα Προέδρου για το αιματηρό τρομοκρατικό συμβάν στο Μόναχο.

23:20 Η γερμανική εφημερίδα Abendzeitung του Μονάχου αναφέρει πως η ομοσπονδιακή αστυνομία κάνει τώρα λόγο για 7 νεκρούς από την επίθεση στο εμπορικό κέντρο.

23:18 Γραμμή Έκτακτης Ανάγκης του Ελληνικού Προξενείου Μονάχου: 0049 174 674 48 98  

23:15 Σύμφωνα με δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, υπάρχουν 3 βαριά τραυματίες, εκ των οποίων ένα 15χρονο κορίτσι που πριν από λίγο υπέκυψε στα τραύματά του.

23:10 Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, ο οποίος επέστρεψε εκτάκτως από τις διακοπές του λόγω της επίθεσης στο τρένο του Βίρτσμπουργκ τη Δευτέρα το βράδυ, βρισκόταν απόψε σε πτήση προς τις ΗΠΑ.

23:00 Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ενδείξεις για ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας του Μονάχου

22:40 Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε απόψε ένα «προσωπικό μήνυμα στήριξης» στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, γνωστοποίησαν οι υπηρεσίες του, κι ενώ στην επίθεση στο Μόναχο έχουν χάσει την ζωή τους αρκετοί άνθρωποι.

22:35 Πόλη «φάντασμα» θυμίζει αυτή την ώρα το Μόναχο. Αυτή τη στιγμή, η κυκλοφορία με το μετρό, τα λεωφορεία και τα τραμ έχει διακοπεί πλήρως σε ολόκληρη την πόλη του Μονάχου. Τα τρένα με προορισμό το Μόναχο σταματούν έξω από την πόλη. Γύρω στις 9 ώρα Ελλάδος εκκενώθηκε και ο σιδηροδρομικός σταθμός του Μονάχου.

Οι κάτοικοι κλήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους. Προειδοποίηση συστήνει στους οδηγούς που κατευθύνονται προς την πόλη, να αποφύγουν την είσοδο.

22:30 Υποστηρικτές του ISIS πανηγύρισαν σήμερα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για την επίθεση στο εμπορικό κέντρο του Μονάχου.

«Ευχαριστούμε τον Θεό, μακάρι ο Θεός να φέρει ευημερία στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους» γράφει ένας χρήστης σε ένα μήνυμα που ανήρτησε στην αραβική γλώσσα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, σε έναν λογαριασμό του οποίου οι χρήστες συχνά διατυπώνουν τον ενθουσιασμό τους για τις επιθέσεις που διαπράττει η τζιχαντιστική οργάνωση.

«Το Ισλαμικό Κράτος εξαπλώνεται στην Ευρώπη» γράφει ένα άλλο tweet, επίσης γραμμένο στην αραβική γλώσσα, το οποίο αναρτήθηκε σε έναν άλλο λογαριασμό επίσης φίλα προσκείμενο στο Ισλαμικό Κράτος.

22:27 Λίγο μετά την επίθεση στο Μόναχο, ενεργοποιήθηκε από το Facebook, η εφαρμογή Safety Check. Είναι κάτι αντίστοιχο με το check in, ωστόσο τη συγκεκριμένη εφαρμογή την ενεργοποιεί το Facebook όταν υπάρχει κίνδυνος, όπως τρομοκρατική επίθεση, σεισμός κλπ. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσουν για να δηλώσουν ότι είναι ασφαλείς. 

https://www.facebook.com/safetycheck/munich-germany-shooting-jul22-2016/

22:22 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα προσφέρει βοήθεια και στήριξη προς τη Γερμανία.

«Δεν γνωρίζουμε προς το παρόν τι ακριβώς συνέβη εκεί, όμως προφανώς οι καρδιές μας χτυπούν για εκείνους που ενδεχομένως έχουν τραυματιστεί» επισήμανε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, προτού εκφωνήσει μια ομιλία σε συνάντηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Λευκό Οίκο. «Δεσμευόμαστε ότι θα προσφέρουμε όλη την υποστήριξη που ενδεχομένως θα χρειαστούν» υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

22:20 «Είμαι Γερμανός!» ακούγεται να φωνάζει ένας εκ των υπόπτων της επίθεσης στο εμπορικό κέντρο Olympia του Μονάχου σε βίντεο που κυκλοφόρησε τα τελευταία λεπτά, ενώ, αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL ότι ένας εκ των δραστών χρησιμοποίησε υβριστική έκφραση για τους ξένους—«παλιοξένοι», σε ελεύθερη απόδοση—και ότι φορούσε στρατιωτικού τύπου αρβύλες.

22:15 Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση στους Ρώσους υπηκόους που βρίσκονται στην πόλη του Μονάχου, στη νότια Γερμανία, να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους και να ακολουθούν τις οδηγίες της αστυνομίας, καθώς οι δράστες της επίθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη εκεί συνεχίζουν να διαφεύγουν τη σύλληψη.

22:12 Διαδικασία σύλληψης βρίσκεται πιθανόν σε εξέλιξη στην περιοχή του εμπορικού κέντρου «Olympia», σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό Focus. Σύμφωνα με τις ίδιες, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο δράστης έφερε σακίδιο με εκρηκτικά.

22:10 Το Μόναχο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» λόγω «μιας κατάστασης αμόκ», ενώ οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους και να χρησιμοποιούν το σύστημα προειδοποίησης «Κatwarn» μέσω των smartphones, ενώ τέθηκε σε ισχύ κατάσταση συναγερμού για «πιθανό μεγάλο αριθμό τραυματιών» στα νοσοκομεία της περιοχής, ο οποίος προβλέπει και ανάκληση των αδειών των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ και ο υπουργός Εσωτερικών Γιοάχιμ Χέρμαν συγκάλεσαν έκτακτη «συνάντηση (για τη διαχείριση της) κρίσης» της τοπικής κυβέρνησης.

22:05 ¨Εξι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, σύμφωνα με τις αρχές στο Μόναχο.

22:02 Η αστυνομία ζητά να μην δημοσιεύονται φωτογραφίες και βίντεο στο Διαδίκτυο καθώς είναι σε εξέλιξη το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών.

22:00 Τον τρόμο που έζησε τη στιγμή της επίθεσης στο Μόναχο περιέγραψε στην ΕΡΤ Ελληνίδα που βρισκόταν στο σημείο.

«Βρισκόμουν εκεί με τον πατέρα και την αδελφή μου και ψωνίζαμε. Είδαμε κόσμο πανικόβλητο να τρέχει και να προσπαθεί να φύγει. Αρχίσαμε να τρέχουμε κι εμείς και όπως βγαίναμε προς τα έξω, ακούσαμε 4-5 πυροβολισμούς» είπε η κ. Ακριτίδου.

21:50 Σύμφωνα με τη Bild, ένας από τους ενόπλους έχει αυτοκτονήσει!

21:45 Γενικό κάλεσμα σε γιατρούς και νοσοκόμες στο Μόναχο για να κατευθυνθούν σε νοσοκομεία όπου έχουν μεταφερθεί τραυματίες. 

21:40 Προσωπικό στο εμπορικό κέντρο κρύβεται ακόμη μέσα στο κτίριο, είπε μια υπάλληλος μιλώντας στο Ρόιτερς τηλεφωνικά. Ακούστηκαν «πολλοί πυροβολισμοί, δεν μπορώ να πω πόσοι, πάντως πολλοί», είπε η εμποροϋπάλληλος αυτή. «Όλος ο κόσμος που βρισκόταν έξω μπήκε ουρλιάζοντας μέσα στο κατάστημα και είδα έναν άνθρωπο να κείτεται στο έδαφος που ήταν τόσο βαριά τραυματισμένος που είναι βέβαιο ότι δεν σώθηκε», συνέχισε η ίδια.

«Δεν έχουμε καμιά επιπλέον πληροφορία, κρυβόμαστε στο πίσω μέρος, στον χώρο αποθήκευσης. Δεν μας έχει πλησιάσει κανένας αστυνομικός ακόμη», συμπλήρωσε η υπάλληλος.

21:33 Πριν από λίγο η Αστυνομία της Βαυαρίας, με ανάρτησή της στο Twitter, μετέδωσε τα εξής:

«Στις 17:50 αυτόπτες μάρτυρες ειδοποίησαν την Αστυνομία για πυροβολισμούς στον κεντρικό δρόμο κοντά στο εμπορικό κέντρο «Olympia» και κατόπιν για συνέχεια των πυροβολισμών στο ίδιο το εμπορικό κέντρο.

Μάρτυρες αναφέρθηκαν σε τρία άτομα με όπλα. Για τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών δεν υπάρχουν ασφαλή στοιχεία.

Η Αστυνομία επιχειρεί με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της και με την υποστήριξη ειδικών μονάδων αλλά και μονάδων της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας. Μέχρι τώρα δεν έχει καταστεί εφικτό να συλληφθούν οι δράστες, η έρευνα για τους οποίους διεξάγεται εντατικά. Λόγω της ακόμη ασαφούς κατάστασης, παρακαλούμε όλους όσοι βρίσκονται στην πόλη να παραμείνουν στα σπίτια τους ή να αναζητήσουν καταφύγιο στα πλησιέστερα κτίρια. Η λειτουργία των μαζικών μέσων συγκοινωνίας έχει για την ώρα διακοπεί».

21:25 Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, πηγές από την γερμανική αστυνομία κάνουν λόγο για «τρομοκρατική επίθεση».

21:20 Ημιαυτόματα όπλα έφεραν οι δράστες της επίθεσης στο εμπορικό κέντρο «Olympia» του Μονάχου, ενώ ένας εξ αυτών φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Tagesspiegel.

Μέχρι τώρα η Αστυνομία κάνει επισήμως λόγο για «δράστες», χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει τον αριθμό τους. «Οι ύποπτοι εξακολουθούν να διαφεύγουν. Παρακαλούμε αποφεύγετε τους δημόσιους χώρους», έγραψε πριν από λίγο η Αστυνομία στο Twitter, ενώ η Βαυαρική Ραδιοφωνία, επικαλούμενη πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP), μετέδωσε ότι πρόκειται για τρεις δράστες οι οποίοι «κυκλοφορούν» στο Μόναχο.

Στο μεταξύ έχει εκκενωθεί ο Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός της πόλης, ενώ έχει διακοπεί η λειτουργία των τρένων, του μετρό, του τραμ και των λεωφορείων.

21:18 Για «τουλάχιστον έξι» νεκρούς «και άγνωστο αριθμό τραυματιών» στο εμπορικό κέντρο «Olympia» κάνει λόγο το περιοδικό Focus, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην αστυνομία του Μονάχου. Στο μεταξύ από την αστυνομία ανακοινώθηκε ότι η επιχείρηση στην περιοχή Karlsplatz/Stachus στο κέντρο της πόλης αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν «λάθος συναγερμός».

21:15 Η αστυνομία αναφέρει πως οι δράστες είναι τρεις που συμμετείχαν σε τρία διαφορετικά περιστατικά στο Μόναχο. Παράλληλα, γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ένας από τους ενόπλους είναι ο ακροδεξιός Samuel Hydberg.

21:05 Η γερμανική αστυνομία δεν γνωρίζει που βρίσκονται οι δράστες, όπως αναφέρουν στο Twitter και καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τα δημόσια μέρη.

20:55 Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τη Γερμανία μετά την επίθεση στο εμπορικό κέντρο του Μονάχου, προειδοποιώντας τους Βρετανούς πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή και να ακολουθήσουν κατά γράμμα τις οδηγίες των γερμανικών αρχών.

20:52 Εν τω μεταξύ, το περιοδικό Focus αναφέρει ότι μαρτυρίες κάνουν λόγο για πυροβολισμούς και αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή Karlsplatz/Stachus, στο κέντρο του Μονάχου.

20:50 Η αστυνομία Μονάχου καλεί τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, αποφεύγοντας το κέντρο και την περιοχή γύρω από το εμπορικό κέντρο. Επιπλέον, μια σειρά από γραμμές του τραίνου, λεωφορείων και του τραμ έχουν προσωρινά ακινητοποιηθεί. Επισήμως οι νεκροί είναι τρεις.

20:45 Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν πυροβολισμοί και σε άλλο σημείο στο κέντρο του Μονάχου, ενώ η επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων είναι ακόμα σε εξέλιξη.

20:30 Στη δημοσιότητα κι άλλο βίντεο που δείχνει ένοπλο να ανοίγει πυρ έξω από McDonald’s. Συγκεγχυμένες οι πληροφορίες από τη Γερμανία.

 

20:28 Στο σημείο έχουν φτάσει οι ειδικές δυνάμεις, ενώ πληροφορίες από την αστυνομία αναφέρουν πως ακόμα υπάρχουν υπάλληλοι καταστημάτων που είναι ακόμα εγκλωβισμένοι στον χώρο και κρύβονται.

20:25 Το RT ανήρτησε βίντεο στο οποίο ακούγονται πυροβολισμοί στο εμπορικό κέντρο. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα η εγκυρότητά του.

 

20:22 Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, είδαν έναν ένοπλο να εισβάλλει σε φαρμακείο στον χώρο και να ανοίγει πυρ, ενώ η Die Welt αναφέρει πως πιθανότατα οι δράστες είναι περισσότεροι από ένας.

20:20 Όπως μεταδίδει το Reuters, η γερμανική αστυνομία επιβεβαιώνει πως υπάρχουν «αρκετοί νεκροί».

20:10 Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως ο ένοπλος μπήκε στο εμπορικό κέντρο και άνοιξε πυρ αδιακρίτως.

Παράλληλα, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δράστης κατόρθωσε να ξεφύγει, πιθανόν μέσω του μετρό.

20:05 Οι πρώτες εικόνες από το σημείο αποτυπώνουν τις στιγμές πανικού, καθώς άνθρωποι καταγράφονται να τρέχουν μακριά από το κτίριο που λέγεται ότι βρίσκεται ακόμα ο ένοπλος.

Το εμπορικό κέντρο Olympia βρίσκεται δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, όπου ο Μαύρος Σεπτέμβρης είχε πάρει ομήρους και κατόπιν σκοτώσει 11 ισραηλινούς αθλητές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972.

20:00 Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ η γύρω περιοχή έχει αποκλειστεί.

Όλα αυτά, έπειτα από την επίθεση που σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα όταν τζιχαντιστής μαχαίρωσε τέσσερις επιβάτες σε τρένο στη Γερμανία. 

Εξάλλου, σήμερα συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από τη σφαγή που είχε διαπράξει στη Νορβηγία ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος θεωρείται ήρωας από πολλούς οπαδούς της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη και στην Αμερική.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 12:00