search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 20:19
MENU CLOSE

Europol: Ο πλανήτης δέχτηκε πρωτόγνωρη κυβερνοεπίθεση – Θα γίνει διεθνής έρευνα (Χάρτης)

13.05.2017 15:28
Europol: Ο πλανήτης δέχτηκε πρωτόγνωρη κυβερνοεπίθεση - Θα γίνει διεθνής έρευνα (Χάρτης) - Media

 

Η κυβερνοεπίθεση της Παρασκευής που έπληξε οργανισμούς και επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο ήταν «άνευ προηγουμένου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Europol, τονίζοντας πως απαιτείται μια «περίπλοκη διεθνής έρευνα» προκειμένου να βρεθούν οι ένοχοι. «Η ευρωπαϊκή υπηρεσία για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο (EC3) συνεργάζεται με τις μονάδες του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο από τις πληγείσες χώρες».

Για την επίθεση χρησιμοποιήθηκε κακόβουλο λογισμικό που  κρυπτογραφεί τα δεδομένα των υπολογιστών, εμποδίζοντας την πρόσβαση έως ότου το θύμα πληρώσει «λύτρα» για να λάβει το κλειδί αποκρυπτογράφησης. Από την κυβερνοεπίθεση επλήγησαν 75.000 υπολογιστές σε 99 χώρες.

Όπως αναφέρει το BBC, η απειλή δεν έχει ακόμα εξαλειφθεί. Σύμφωνα με την Washington Post, Κινέζοι φοιτητές δεν μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στις εργασίες τους, Βρετανοί γιατροί ακυρώνουν επεμβάσεις, ενώ οι επιβάτες σε σιδηροδρομικούς σταθμούς της Γερμανίας έβλεπαν το μήνυμα της κυβερνοεπίθεσης στις οθόνες των σταθμών.

Από την κυβερνοεπίθεση επηρεάστηκε, επίσης, η ισπανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telefonica, καθώς και μία νορβηγική ομάδα ποδοσφαίρου. Παράλληλα, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault είναι μεταξύ των εταιριών που δέχθηκαν κυβερνοεπίθεση .

Στη Ρωσία, επλήγη το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Υγείας, οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι και η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Megafon. Ορισμένοι εκτιμούν ότι ίσως το γεγονός πως η Ρωσία επλήγη τόσο πολύ να οφείλεται στο γεγονός πως χρησιμοποιεί «ξεπερασμένο λογισμικό».

Το κακόβουλο λογισμικό είναι γνωστό ως Wanna Decryptor 2.0 και χρησιμοποιεί ένα κενό ασφαλείας το οποίο ανακαλύφθηκε και αναπτύχθηκε από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA).

Οι New York Times δημοσίευσαν ένα διαδραστικό χάρτη, που δείχνει ποιες χώρες επλήγησαν και σε ποιο βαθμό.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 20:14