search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 05:28
MENU CLOSE

«Παγκόσμια απειλή» η Βόρεια Κορέα, λέει η Διεθνή Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας

04.09.2017 15:07
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν μετέφερε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο στη δυτική ακτή της Β.Κορέας μέσα στη νύχτα - Media

 

Σοκ προκαλεί η δήλωση του επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Γιουκίγια Αμάνο, ότι η Βόρεια Κορέα, από περιφερειακή απειλή μετατράπηκε σε «παγκόσμιο κίνδυνο», μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ.

Υπενθυμίζεται ότι τα ΜΜΕ της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσαν ότι την Κυριακή πραγματοποιήθηκε επιτυχής δοκιμή θερμοπυρηνικού όπλου, μιας βόμβας υδρογόνου, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία.

Μιλώντας στο CNN ο Αμάνο τόνισε ότι ο ισχυρισμός της Πιονγκγιάνγκ ότι πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου αντιπροσωπεύει μια «νέα διάσταση απειλής. Νομίζω ότι η απειλή της Βόρειας Κορέας είναι πλέον παγκόσμια, από περιφερειακή που θεωρούταν ως πρόσφατα. Είναι μια παγκόσμια απειλή και συνδυάζει πυρηνικά όπλα και πυραύλους».

Ο Αμάνο παραδέχθηκε ότι η ΙΑΕΑ δεν έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει αν όντως η Βόρεια Κορέα δοκίμασε βόμβα υδρογόνου, ωστόσο, είπε ότι η ισχύς του όπλου είναι μεγαλύτερη από αυτά των προηγούμενων δοκιμών και, ως εκ τούτου «είναι ασφαλές να πούμε ότι έχει προχωρήσει σημαντικά». Ανεξάρτητη νορβηγική υπηρεσία ελέγχουν πυρηνικών όπλων εκτιμά ότι η βόμβα πρέπει να είχε ισχύ 120 κιλοτόνων.

Παράλληλα,, η υπηρεσία που ελέγχει την απαγόρευση πυρηνικών δοκιμών στον πλανήτη σημείωσε ότι με την τελευταία δοκιμή η Βόρεια Κορέα «πέρασε σε άλλο επίπεδο το πρόγραμμά της για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων».

Πεκίνο προς Πιονγκγιάνγκ: Σταματήστε τις λάθος ενέργειες

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ Λιού Τζιεγί κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να «σταματήσει να αναλαμβάνει ενέργειες που είναι λάθος» και κάλεσε όλα τα μέρη να «σκεφθούν σοβαρά» την πρόταση του Πεκίνου για ταυτόχρονη αναστολή των βαλλιστικών και πυρηνικών προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ και των στρατιωτικών ασκήσεων που διεξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με τη Νότια Κορέα.

«Καλούμε έντονα (τη Βόρεια Κορέα) … να σταματήσει να αναλαμβάνει ενέργειες που είναι λάθος, επιδεινώνουν την κατάσταση και δεν συνάδουν ούτε με τα δικά της συμφέροντα και πραγματικά να επιστρέψει στον δρόμο της επίλυσης του θέματος μέσω διαλόγου», δήλωσε ο Λιού στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
 
«Ψυχραιμία» συνιστά η Μόσχα

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε ότι οι στρατιωτικές λύσεις δεν μπορούν να διευθετήσουν τα ζητήματα στην κορεατική χερσόνησο και προειδοποίησε ότι υπάρχει μια «επείγουσα ανάγκη να διατηρηθεί μια ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να κλιμακώσει τις εντάσεις».

«Μια συνολική επίλυση στα πυρηνικά και σε άλλα ζητήματα που ταλανίζουν την κορεατική χερσόνησο μπορεί να βρεθεί αποκλειστικά μέσα από πολιτικούς διπλωματικούς διαύλους, όπως αξιοποιώντας τις προσπάθειες διαμεσολάβησης του Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Νεμπέντια στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ/CNN)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58