search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 08:05
MENU CLOSE

Συνελήφθησαν δύο Έλληνες στρατιωτικοί από Τούρκους στον Έβρο

02.03.2018 08:03
Συνελήφθησαν δύο Έλληνες στρατιωτικοί από Τούρκους στον Έβρο - Media

 

Δυο Έλληνες στρατιωτικοί που περιπολούσαν στις Καστανιές του Έβρου,  συνελήφθησαν από Τούρκους, καθώς λόγω σφοδρής κακοκαιρίας έχασαν τον προσανατολισμό τους και βρέθηκαν στην τουρκική πλευρά των συνόρων.

Το περιστατικό συνέβη στο προγεφύρωμα Κάραγατς, το μόνο σημείο στο οποίο τα σύνορα των δύο χωρών δεν οριοθετούνται από τον ποταμό Έβρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, συμβαίνει συχνά, περίπολοι και από τις δύο χώρες να παρεκκλίνουν της πορείας τους και να εισέρχονται άθελά τους στο έδαφος της άλλης χώρας.

Όταν κάτι τέτοιο γίνει αντιληπτό, η άτυπη πρακτική που ακολουθείται είναι, είτε με μία ριπή στον αέρα είτε με συνθηματικά, η μία περίπολος ενημερώνει την άλλη ότι βρίσκεται στη λάθος πλευρά τον συνόρων και ακολούθως αλλάζει πορεία.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ελληνική πλευρά αναφέρει ότι στην περιοχή επικρατούσε σφοδρή κακοκαιρία, με περισσότερο από ένα μέτρο χιόνι και πυκνή ομίχλη που περιόριζε δραστικά την ορατότητα.

Σε κάθε περίπτωση, οι στρατιωτικοί που ανήκουν στην ταξιαρχία «Ρίμινι», βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατηγορία παράνομης εισόδου στη γειτονική χώρα, ενώ ανάλογα με τον τρόπο που θα χειριστούν την υπόθεση οι Τούρκοι, εν δυνάμει θα μπορούσαν να κατηγορηθούν ακόμη και για κατασκοπεία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου της κυβέρνησης Δημήτρη Τζανακόπουλου, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από τοις τουρκικές αρχές είναι απολύτως τυπική και περιλαμβάνει δίκη για παράνομη είσοδο στη χώρα, με την ολοκλήρωση της οποίας αναμένεται η επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Η ελληνική πλευρά επισημαίνει ότι ένα περιστατικό ήσσονος σημασίας τείνει λόγω των χειρισμών των Τούρκων που φαίνεται πως έψαχναν αφορμή, να μετατραπεί σε επεισόδιο μείζονος σημασίας

 

Η ανακοίνωση του ΓΕΣ:

Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.

Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές.

Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα. Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 08:03