search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 17:39
MENU CLOSE

Τσίπρας: Θεσμική τομή το νομοσχέδιο για την αναδοχή – Φλερτάρει με τον ακροδεξιό λαϊκισμό ο Μητσοτάκης

09.05.2018 11:00
4452709.jpg

 

Θεσμική τομή χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το νομοσχέδιο για την επίσπευση των διαδικασιών αναδοχής και υιοθεσίας παιδιών σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια λίγο πριν την ψήφισή του. Ο Αλέξης Τσίρπας αναφέρθηκε σε πτυχές του νομοσχεδίου, παρείχε διευκρινίσεις για τη διαφορά της υιοθεσίας από την αναδοχή, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη για το γεγονός ότι ενώ προβάλλει το προφίλ του φιλελεύθερου δε στηρίζει το νομοσχέδιο.

Ο πρωθυπουργός σημείωσ εότι το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει τη γραφειοκρατία και τα θεσμικά κενά προκειμένου να μην γίνονται εμπόδιο απροσπέλαστο μεταξύ υποψήφιων γονέων και των παιδιών που βρίσκονται στα ιδρύματα. Το χαρακτήρισε “θεσμική τομή”, ενώ έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες. “Ποια σκοπιμότητα μπορεί να ωθήσει ορισμένους, να πούνε όχι σε μια προσπάθεια τομής να δώσει αγάπη και φροντίδα” διερωτήθηκε.

 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το νομοσχέδιο επιλύει δύο βασικά ζητήματα:

–Το πρώτο που λύνει είναι ότι τα παιδιά σε ιδρύματα παύουν να είναι αόρατα απ’ την πολιτεία. Σε κανένα κράτος και συντεταγμένη πολιτεία δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εν δυνάμει απόκληροι της κοινωνίας, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι θλιβερό, είπε, ότι αδυνατούμε ως πολιτεία να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό που φιλοξενούνται στα ιδρύματα. Δημιουργούμε έναν ηλεκτρονικό φάκελο με τα στοιχεία κάθε παιδιού χωριστά για να γνωρίζουμε πόσα και ποια είναι, με στόχο μακροπρόθεσμα κανένα παιδί να μην είναι στο περιθώριο, κανένα παιδί σε ίδρυμα. Θα διευκολυνθεί η διαδικασία αναδοχής ή υιοθεσίας με απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη ηλεκτρονικού φακέλου για κάθε παιδί- όταν ενηλικιωθεί θα μπορεί να ανατρέξει σε αυτά τα στοιχεία και να αναζητήσει τις ρίζες του.

–Το δεύτερο αφορά τους υποψήφιους γονείς, που μέχρι σήμερα υποχρεώνονται σε πολυετή αναμονή που φτάνει μέχρι και τα 6 χρόνια, ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν αγάπη και που βρίσκουν ένα παιδί που μπορεί να μην έχει πάει στο σχολείο κ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία το παιδί έχει πάει στο γυμνάσιο. Θα επισπευσθούν οι διαδικασίες και η ολοκλήρωση θα γίνεται μέσα σε 8 – 12 μήνες (στις περιπτώσεις υιοθεσίας θα ακολουθεί δικάσιμος).

“Μετατρέπουμε μια υπόθεση που σήμερα είναι φθορά ψυχής αρκετών χρόνων σε μια υπόθεση που θα μπορεί να διεκπεραιώνεται επιτυχώς μέσα σε ένα μόνο έτος.Πρόκειται “για σημαντική συνεισφορά απέναντι στους συνανθρώπους μας” και “ανθρώπινο χρέος από την πλευρά της Πολιτείας’ τόνισε ο πρωθυπουργός.

 

Διάκριση μεταξύ υιοθεσίας και αναδοχής

Βεβαίως δεν παρέλειψε την αναφορά στο θέμα που, όπως είπε, προκάλεσε πολύ σύγχυση στη δημόσια συζήτηση τις τελευταίες εβδομάδες. “Κάποιοι λανθασμένα ταυτίζουν την υιοθεσία με αναδοχή. Η αναδοχή προβλέπει ότι το παιδί έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στους φυσικούς του γονείς που κατά τη διάρκεια της αναδοχής θα έχει επαφή μαζί τους. Επιλέγουν μόνο να δώσουν χωρίς να αποκτήσουν δικαιώματα και συνάπτεται μέσα από συμβολαιογραφική πράξη αφού έχουν προχωρήσει οι προβλεπόμενες διαδικασίες”.

Γίνεται ενιαίο το πλαίσιο για κάθε πολίτη, υπογράμμισε, μέσα από μια αδιάβλητη και με επιστημονικά κριτήρια διαδικασία όπου οι γονείς ελέγχονται και περνούν και από μια δοκιμασία γονεϊκότητας

Αυτή είναι η ουσία του νομοσχεδίου να διευκολύνουμε τους συνανθρώπους μας να δώσουν αγάπη στα παιδιά που τη στερούνται.

Και στο σημείο αυτό διερωτήθηκε: “γιατί δεν συζητάμε για την ουσία του νομοσχεδίου που αποτελεί μια μεγάλη κοινωνική τομή και συζητάμε το σεξουαλικό προσανατολισμό των υποψήφιων προς αναδοχή γονέων”;

“Μια μερίδα συναδέλφων μας το κάνει επειδή αρέσκεται στο να αναπαράγει στερεότυπα και φοβικά σύνδρομα, ανέφερε και συνέχισε:

“Η άλλη μερίδα το κάνει επειδή αυτό που τη θρέφει είναι το μίσος για το διαφορετικό ξένο αλλόθρησκο ακόμη και η υποτιθέμενη αγάπη προς την πατρίδα, ψεύτικη, επιτηδευμένη και φαλκιδευμένη

Μια μερίδα αντιδράσεων προέρχεται από αυτούς που το μίσους τους τρέφει δεν μπορούν να κατανοήσουν.

Άλλη μια κατηγορία που αναπαράγει με υποκρισία φοβικά σύνδρομα και στερεότυπα, στο όνομα μάλιστα μιας θρησκεία που είναι δομημένη στην αγάπη για το συνάνθρωπο, εξ ου και η υποκρισία

Η πολιτεία μας είμαστε υποχρεωμένοι εκ του Συντάγματος να αντιμετωπίζουμε τους συνανθρώπους μας ισότιμα, είναι υποχρεωμένη να διασφαλίζει συνθήκες ώστε τα παιδιά να βρεθούν στο κατάλληλο περιβάλλον φροντίδας” κάτι στο οποίο είπε δεν πρέπει να είναι εμπόδιο ο σεξουαλικός προσανατολισμός.

 

Κλείνοντας την παρέμβασή του επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ:

“Η ΝΔ του Μητσοτάκη μπορεί αν θέλει να μας παραδώσει ένα μάθημα για το ποιος είναι πραγματικά λαϊκιστής και λογαριάζει μόνο το πολιτικό κόστος και ποιος είναι φιλελεύθερος όχι με την πολιτική αλλά με την κοινωνική διάσταση του όρου, ποιος συντηρητικός και προοδευτικός.

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι “στην πραγματικότητα είναι βαθιά συντηρητικός και φλερτάρει επικίνδυνα με τον ακροδεξιό λαϊκισμό”. Εμείς, είπε, θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με βάση τις αρχές μας. Από την ιθαγένεια μέχρι την επέκταση του σύμφωνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια “εμείς θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε τις αρχές της ισότητας και της προόδου, σε μια κοινωνία αλληλεγγύης και ανθρώπινης αξιοπρέπειας”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 17:24