search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 09:23
MENU CLOSE

Φόβοι για lockdown και στην Αττική μετά από Θεσσαλονίκη-Σέρρες

03.11.2020 14:28
Καμπανάκι Σύψα: Ένα βήμα πριν το σκληρό lockdown ο κεντρικός τομέας Αθήνας - Media

 

Ανοιχτό άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown, αν δεν αποδώσουν τα μέτρα, την ώρα που ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για 2000 κρούσματα σήμερα. Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.

Ήδη, σε ισχύ από τις 6 το πρωί είναι τα νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην κόκκινη ζώνη της χώρας με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Λουκέτο μπήκε από σήμερα στους χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας, πολιτισμού και αθλητισμού, ενώ σε lockdown τέθηκαν η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες. Οι δύο περιοχές καταγράφονται από σήμερα με γκρι στον επιδημιολογικό χάρτη. Με sms οι μετακινήσεις, υποχρεωτική και η τηλεκπαίδευση από σήμερα και για 14 ημέρες σε όλα τα Λύκεια και τα ΑΕΙ στις δύο περιφερειακές ενότητες.

Στη Θεσσαλονίκη ασφυκτική πίεση δέχονται τα νοσοκομεία με τους ασθενείς με COVID-19 σε κλινικές και ΜΕΘ να αυξάνονται συνεχώς.

Εντωμεταξύ, συναγερμός έχει σημάνει και στα Γιάννενα, καθώς στο «κόκκινο» βρίσκεται, ιδιωτικό Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων, όπου διαγνώστηκαν συνολικά τις τελευταίες ημέρες, 55 θετικά κρούσματα της νόσου Covid-19.

«Είδαμε μια επιθετική έξαρση το προηγούμενο διάστημα, κυρίως, στη Βόρεια Ελλάδα και γι’ αυτό πήραμε τα πρώτα μέτρα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων, όχι επιθετική ευτυχώς ακόμη. Και ελπίζουμε να μπορέσουμε με τα μέτρα που έχουμε πάρει να αναχαιτίσουμε αυτό το κύμα, να το φέρουμε σε μια επίπεδη κατάσταση και σιγά-σιγά σε πτωτική πορεία. Αν γίνει αυτό, τότε θα λήξουν τα μέτρα, πιο γρήγορα» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στην τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ». Πρόσθεσε ότι αν τηρήσουμε όλοι τα μέτρα, τότε θα μπορέσουμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι για τον Δεκέμβριο. «Αν δεν τα τηρήσουμε θα πηγαίνουμε σε μία πορεία σκλήρυνσης και όχι χαλάρωσης».

Για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, μίλησε στην ΕΡΤ ο Ηλίας Μόσιαλος καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μόσιαλος: «Mόνο η Γερμανία έχει αυτή τη στιγμή επαρκή αριθμό ΜΕΘ γι αυτό και χρειάζονται τα μέτρα για να μην υπερφορτώσουμε το σύστημα Υγείας, το οποίο ακόμα αντέχει. Mε σύνεση πρέπει να ισορροπούμε μεταξύ της αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και του κινδύνου της οικονομικής καταστροφής, της κοινωνικής απομόνωσης, της ψυχολογίας των πολιτών που έχουν πιεστεί. Υπάρχουν ασθενείς που δεν πάσχουν από τον κορονοϊό και δεν πρέπει να μπλοκαριστεί το σύστημα υγείας πχ για τους καρδιοπαθείς και τους καρκινοπαθείς, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, αλλά μπορούμε με καλύτερη καταγραφή να πάρουμε καλύτερες αποφάσεις».

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα δήλωσε ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για όλη τη χώρα. Η βόρεια Ελλάδα έχει πιο πολλές περιοχές που μπήκαν στο κόκκινο σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, ελπίζουμε –όπως έχουμε δει και σε άλλες περιοχές- η εφαρμογή των μέτρων να φέρουν αποτελέσματα. Βεβαίως το σύστημα υγείας έχει δεχθεί πίεση.

Ο κ. Αρκουμανέας τόνισε ότι «σε όλη την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε μία τεράστια πίεση. Αυτή τη στιγμή και στη χώρα μας -όπου ναι μεν έχουμε καλύτερα νούμερα σε σχέση με άλλες χώρες- ελπίζουμε ωστόσο με τα μέτρα που πήραμε να αποδώσουν σε δύο εβδομάδες και κυρίως στην περιφέρεια που είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσουμε τα κρούσματα. Η αποτελεσματικότητα των μέτρων εξαρτάται από την επιτήρησή τους. Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι η μετακίνηση είναι ο «νούμερο ένα» λόγος της διασποράς. Ειδικά τώρα που έρχεται ο χειμώνας πρέπει κράτος και πολίτες να δείξουμε υπευθυνότητα».

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε ότι όλο στο σύστημα υγείας έγιναν 6.000 προσλήψεις, οι κινητές μονάδες ΕΟΔΥ είναι 450 σε όλη τη χώρα, οι ΜΕΘ από 550 πλησιάζουν τις 1000 και προτίθενται και άλλες, γίνεται μια τεράστια προσπάθεια. «Όμως -όπως συμβαίνει και σε συστήματα πιο εξελιγμένα από το δικό μας- πιέζονται πάρα πολύ γιατί αυτό το δεύτερο κύμα είναι πολύ δυνατό αλλά και γιατί μπαίνουμε προς τον χειμώνα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αναμονή για ΜΕΘ στη χώρα μας, σε λίγους μήνες θα φτάσουμε και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην διάθεση κλινών ΜΕΘ».

Ο κ. Αρκουμανέας σχετικά με την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις δήλωσε ότι είναι «καλοδεχούμενη η κριτική, ακόμα και σε περίοδο πανδημίας, αλλά δεν μπορεί να πει κανείς για καθυστερήσεις γιατί προφανώς κάτι που δεν έχει γίνει επί δεκαετίες δεν μπορεί να γίνει σε λίγους μήνες. Σε όλη την Ευρώπη η προετοιμασία που υπάρχει για τη δεύτερη φάση δεν έχει καμία σχέση με την πρώτη, το σύστημα αυτή τη φορά είναι αρκετά πιο προετοιμασμένο. Είμαστε σε όλα τα επίπεδα πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι ακόμη και τα τεστ είναι πολλά περισσότερα, από 800 στην αρχή της πανδημίας, την προηγούμενη εβδομάδα φτάσαμε στις 30.000 σε μία ημέρα».

Για τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων και τα έκτακτα μέτρα μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος. «Υπήρχε μια προσπάθεια να προχωρήσουμε με ισχυρές συστάσεις αλλά αυτό δεν πέτυχε. Αυτό δεν σημαίνει ότι για όλα φταίνε οι πολίτες». Όπως τόνισε ο καθηγητής, είμαστε κοντά, ιδιαίτερα η Αττική, στο να γίνουμε «Θεσσαλονίκη».

Ο κ. Γώγος επεσήμανε, επίσης, ότι δεν αποκλείεται η παράταση των μέτρων. Ο στόχος είναι να ελαττωθεί η κυκλοφορία του κοινού, για να ελαττωθεί και η κυκλοφορία του ιού. «Εξετάζουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων και τις καθημερινές παραμέτρους». 

Στη Θεσσαλονίκη, εξήγησε, έγινε ξαφνικό lockdown γιατί γέμισαν οι κλινικές COVID. Αν κάποια στιγμή δούμε ότι γεμίζουν οι ΜΕΘ και οι κλινικές, θα υποχρεωθούμε να κάνουμε lockdown και στην Αττική, είπε ο καθηγητής. «Υπάρχει σημαντική επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Χρειάζονται και άλλες ΜΕΘ». Επίσης, χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό, προσλήψεις και εκπαίδευση.

Τα παιδιά του Λυκείου μεταδίδουν περίπου το ίδιο με τους ενήλικες, γι’ αυτό αποφασίστηκε να κλείσουν τα Λύκεια στη Θεσσαλονίκη, είπε και προσέθεσε ότι με το δεδομένο ότι υπάρχει χειμώνας, υπάρχει κίνδυνος με τη συγκεκριμένη διασπορά τα προβλήματα να διαρκέσουν για περισσότερο από ένα μήνα. 

Μπορεί και τα Χριστούγεννα να χρειαστεί να υπάρξουν μέτρα. Αν τα μέτρα τηρηθούν, μπορεί να γλιτώσουμε. «Από τώρα θα κριθεί τι θα γίνει και τον Φεβρουάριο. Πρέπει να τηρήσουμε πιστά τα μέτρα και να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας». Ο κ. Γώγος τόνισε μάλιστα ότι μέχρι τον Μάρτιο μπορεί να χρειαστεί μια τήρηση μέτρων. Πολλά από τα μέτρα θα παραταθούν μέχρι τότε.

Με το κλείσιμο που γίνεται τώρα, υπάρχει ελπίδα να ανοίξει η εστίαση σε ένα μήνα, είπε κλείνοντας.

Στο MEGA μίλησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, τι να περιμένουμε για τις γιορτές που πλησιάζουν και πόσα είναι τα πραγματικά κρούσματα στη χώρα.

Απαντώντας στο τι θα γίνει μέχρι τις γιορτές, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε: «Σαφώς τις τελευταίες εβδομάδες είδαμε ότι η κατάσταση ξέφευγε και ήταν απαραίτητο να παρθούν περισσότερα μέτρα, που ελπίζουμε να οδηγήσουν σε φρενάρισμα της επέκτασης του ιού. Βλέπουμε με το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης πόσο γρήγορα εξελίσσονται τα πράγματα. Επομένως είναι προτιμότερο να παίρνει κανείς ό,τι προληπτικό μέτρο μπορεί».

Σχετικά με το αν αντέχουν τα νοσοκομεία την αυξημένη πίεση, ο ίδιος τόνισε: «Τον τελευταίο χρόνο υπήρξε σαφής ενίσχυση του Συστήματος Υγείας με ΜΕΘ, τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή όσο και σε προσωπικό. Βεβαίως χρειαζόμαστε μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό σε μεγαλύτερους βαθμούς και με ταχύτερες διαδικασίες. Η ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας είναι ότι ακόμα και σε περιοχές μεγάλου ιικού φορτίου, η κάλυψη των ΜΕΘ που αφορούν στην Covid-19 είναι γύρω στο 70%. Επομένως υπάρχει ακόμα περιθώριο και για τις συγκεκριμένες κλίνες. Υπάρχουν πολύ περισσότερες κλίνες εντατικής θεραπείας, που πρέπει να διατίθενται και για άλλα νοσήματα».

«Μελέτες που έχουν γίνει, δείχνουν ότι τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια του αριθμού που βρίσκουμε. Ο πολλαπλασιασμός είναι επί έξι, χωρίς να είναι κανείς απόλυτα σίγουρος, με βάση μοντέλα που στηρίζονται στον προσδιορισμό τμημάτων του ιού στα λύματα. Το σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι όντως πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα και ότι χρειάζεται μια συνεχής ενίσχυση του συστήματος υγείας της χώρας ιδιαίτερα στο προσωπικό, αλλά και ενίσχυση των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται άμεσα», εξήγησε ο κ. Δημόπουλος.

Μιλώντας για το κατά πόσο οι φοιτητές οδήγησαν στη διασπορά του ιού, ο ίδιος σημείωσε: «Δεν νομίζω ότι έχουμε τέτοια στοιχεία. Νομίζω ότι σε έρευνα που έγινε για τον αριθμό φοιτητών που νόσησαν, τα νούμερα δεν είναι τέτοια που να υποστηρίζουν ότι οι φοιτητές ήταν η κύρια αιτία για τη διασπορά», ενώ πρόσθεσε ότι «σε όλη την Ευρώπη νομίζω ότι είναι εμφανές πως μετά την επιστροφή από τις διακοπές του καλοκαιριού υπήρξε διασπορά του ιού στην κοινότητα, σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες, την επιστροφή στους χώρους εργασίας, τα ΜΜΜ».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, ο κ. Δημόπουλος είπε ότι «αυτά είναι αποφάσεις που παίρνονται σε υψηλό επίπεδο και θα εξαρτηθεί από την πορεία του αριθμού των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες».

Σκληρό lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Από τις 6 σήμερα το πρωί και για τις επόμενες 14 ημέρες οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και των Σερρών αναγκάζονται να ξαναζήσουν σε διαφορετικές όμως συνθήκες τις… ημέρες του σκληρού και πολυήμερου lockdown της περασμένης άνοιξης καθώς επανέρχεται στην καθημερινότητά τους η ανάγκη αποστολής SMS για όλες τις μετακινήσεις τους, το λιανεμπόριο αναστέλλει και στις δύο περιοχές την δραστηριότητά του, δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν και πάλι το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και την σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ των δύο πόλεων και μόνο όσοι έχουν λόγους υγείας ή εργασίας θα μπορούν να μετακινούνται τις νύχτες (9μμ-5πμ).

Ανοικτά παραμένουν χονδρεμπόριο, βιομηχανία, ξενοδοχεία, καθώς και τα δημοτικά σχολεία και τα γυμνάσια με τα μέτρα προστασίας που ίσχυαν από την αρχή του σχολικού έτους. Είναι υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση σε όλα τα λύκεια, καθώς και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις

Για τις μετακινήσεις από τις 5 το πρωί έως τις 9 το βράδυ οι κάτοικοι θα μπορούν να μετακινούνται με προηγούμενη (δωρεάν) αποστολή SMS στο 13033, όπως γινόταν στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη. Δεν χρειάζεται SMS.

Συγκεκριμένα: για το διάστημα 5 το πρωί έως 9 το βράδυ επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για τους παρακάτω λόγους:   

1. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). [SMS- Επιλογή 1]

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. [SMS- Επιλογή 2]

3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. [SMS- Επιλογή 3]

4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα [SMS- Επιλογή 4]

5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. [SMS- Επιλογή 5]

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. [SMS- Επιλογή 6]

Από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας [με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς SMS], υγείας [SMS- Επιλογή 1] και η ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο [SMS- Επιλογή 6].

Η μετάβαση ανήλικων τέκνων από και προς τις σχολικές μονάδες επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS- Επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή-τριας.

Απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός των Περιφερειακών ενοτήτων Θεσσαλονίκης και Σερρών. Αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές αναστέλλονται προς το εξωτερικό, ενώ επιτρέπονται μόνο για αυστηρά επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας στις μεταφορές εσωτερικού.

Επιπλέον, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου (εξαιρούνται τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, όπως super-market, mini-market κλπ, καθώς και τα pet shop), των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής. Η εστίαση παραμένει σε αναστολή λειτουργίας, ενώ επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery. Τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν έως τις 20:30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο.

Στις μεταφορές, προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι 1 άτομο πλέον του οδηγού (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα).

Στην αναστολή λειτουργίας των παιδότοπων, συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας / θεματικά πάρκα.

Στους χώρους λατρείας, οι λειτουργίες πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως 9 άτομα.

Απαγορεύονται οι πτήσεις για μη ουσιώδεις λόγους από και προς τη Θεσσαλονίκη

Νέα notam που αφορά προσωρινή απαγόρευση διεθνών και εσωτερικών επιβατικών πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», από σήμερα Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020 στις 18:00 έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης 17 Νοεμβρίου 2020, εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Η αεροπορική οδηγία για το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» προβλέπει ότι όλες οι πτήσεις επιβατών διεθνών και εσωτερικών δρομολογίων (αφίξεις και αναχωρήσεις) αναστέλλονται προσωρινά έως τις 17 Νοεμβρίου 2020, εκτός από τις ουσιώδεις πτήσεις (Essential travel) που περιλαμβάνουν ταξίδι για θέματα υγείας, για επαγγελματικούς/επιχειρηματικούς σκοπούς, για αντικειμενικούς οικογενειακούς λόγους και για άτομα που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας. Από τη notam εξαιρούνται οι ακόλουθες πτήσεις:

-Πτήσεις υποστήριξης του Ελληνικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (Hellenic national healthcare system flights).

-Πτήσεις που εγκρίθηκαν από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για επαναπατρισμό Ελλήνων πολιτών και μελών των οικογενειών τους, για κατόχους ειδικής κάρτας ομογενών και για κατόχους με άδεια τόπου κατοικίας στην Ελλάδα (repatriation flights).

-Κρατικές πτήσεις (state flights).

-Πτήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary flights).

-Οι πτήσεις ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian flights).

-Πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency flights).

-Οι στρατιωτικές πτήσεις (military flights).

-Πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo flights).

-Οι πτήσεις πυροσβεστικών αεροσκαφών (fire fighting flights).

-Οι πτήσεις της Frontex (frontex flights).

-Τεχνικές πτήσεις ανεφοδιασμού χωρίς αποβίβαση επιβατών (technical landing where passengers do not disembark).   

-Οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights).   

Όπως ανακοίνωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αναστέλλεται από σήμερα και μέχρι νεωτέρας η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών μεταξύ Θεσσαλονίκης – Σερρών – Θεσσαλονίκης

Σέρρες: Lockdown, μία «…νέα, γκρίζα πραγματικότητα» από τις 6 το πρωί

Σε καθεστώς καθολικού lock down μπήκε από τις έξι, σήμερα, το πρωί και για τις επόμενες δεκατέσσερις ημέρες η Περιφερειακή Ενότητας Σερρών, όπως ανακοινώθηκε χθες από την κυβέρνηση, λόγω της μεγάλης έξαρσης των κρουσμάτων του κορονοϊού και σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η περαιτέρω μετάδοση της νόσου.

Στα νέα μέτρα συμπεριλαμβάνονται το καθολικό κλείσιμο όλων των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων εστίασης, αποστολή SMS για όλες τις μετακινήσεις και απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις εννέα το βράδυ μέχρι τις πέντε το πρωί της επόμενης ημέρας, ενώ εξαιρούνται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας και υγείας. Επίσης, απαγορεύεται η μετακίνηση από και προς τις περιοχές που έχουν χρωματιστεί «κόκκινες» στον υγειονομικό χάρτη της χώρας.

Τα σχολεία, εκτός από τα λύκεια και τα ΑΕΙ, στα οποία θα εφαρμοστεί η τηλε-εκπαίδευση, θα παραμείνουν ανοικτά, με όλα τα μέτρα προστασίας που ισχύουν από την έναρξη του σχολικού έτους, ενώ αναστέλλονται όλες οι αθλητικές δραστηριότητες, η λειτουργία των γυμναστηρίων και όλων των χώρων ψυχαγωγίας, πολιτισμού και διασκέδασης.

Η λαϊκή αγορά των Σερρών θα λειτουργήσει σήμερα όπως είναι προγραμματισμένη αλλά μόνο με το 50% των συμμετεχόντων πωλητών (παραγωγών και επαγγελματιών). Ειδικότερα, θα δραστηριοποιηθούν οι πωλητές των οποίων ο αριθμός της θέσης ο οποίος αναγράφεται στην άδειά τους λήγει σε μονό αριθμό. Επίσης, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται στα πέντε μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό και ελεύθερο από αντικείμενα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 09:22