search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 05:10
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Πυρά για τους κυβερνητικούς χειρισμούς έναν χρόνο μετά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2163
4-2-2021
04.02.2021 04:00
tsipras_syriza_main.jpg

 

Συμμόρφωση αλλά και σκληρή κριτική από ΣΥΡΙΖΑ αν ανακοινωθεί νέο λοκντάουν

Εν μέσω σεναρίων και διαρροών για το ενδεχόμενο ενός νέου αυστηρότερου λοκντάουν ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει το ζήτημα με τις πατέντες των εμβολίων αλλά και την ανάγκη για μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Στην Κουμουνδούρου περιμένουν ν’ ακούσουν ποια θα είναι τελικά τα μέτρα που θα εισηγηθούν οι ειδικοί και θα ανακοινώσει η κυβέρνηση. Από τη στιγμή που τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι κρίσιμα, ειδικά στην Αττική, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένεται να πάει κόντρα στο λοκντάουν. Δεν μπορεί άλλωστε να κάνει διαφορετικά, παρά να δώσει σήμα συμμόρφωσης στα όποια μέτρα, όπως έχει πράξει έναν χρόνο τώρα, ακόμη και αν ως συνήθως η τεκμηρίωση δεν είναι σαφής ή επαρκής. Πάντως δεν πρόκειται να ενθαρρύνει «σπάσιμο» παρά την κόπωση της κοινωνίας, καθώς ο υγειονομικός κίνδυνος παραμένει υψηλός, λόγω και των μεταλλάξεων.

Ωστόσο οι τόνοι της κριτικής για τη διαχείριση θα παραμείνουν υψηλοί. Εκ των πραγμάτων θεωρούν ότι μια τέτοια εξέλιξη συνιστά ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης, καθώς έναν χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας δείχνει «να κυνηγάει την ουρά της» επαναλαμβάνοντας την ίδια συνταγή, δηλαδή το παρατεταμένο κλείσιμο, το οποίο μάλιστα επωμίζεται ένα μέρος της οικονομικής δραστηριότητας, κατά κανόνα το λιανεμπόριο και η εστίαση. Δεν είναι δυνατόν, λένε, μέχρι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να αναγνωρίζει ότι παγκοσμίως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και οι χώροι εργασίας συνιστούν κρίσιμες εστίες για τη διασπορά του ιού συνιστώντας τη λήψη μέτρων και εδώ η κυβέρνηση να μην κάνει τίποτα.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρουν οργισμένο όσο και δραματικό κλίμα από τους εκπροσώπους της εστίασης με τους οποίους είχε τηλεδιάσκεψη την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς, όπως επισήμαναν, τα χρήματα της επιστρεπτέας είναι σταγόνα στον ωκεανό των οικονομικών υποχρεώσεων που καλούνται ν’ εξυπηρετήσουν προκειμένου να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους «ζωντανές».

Έτσι σε κάθε περίπτωση, όποια κι αν είναι τα νέα περιοριστικά μέτρα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξακολουθήσει να θέτει το θέμα της διασφάλισης των πατεντών των εμβολίων. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε και πρέπει να ακολουθήσει άλλη στρατηγική, η δε ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες να πιέσει μαζί με άλλες χώρες στην αλλαγή πλεύσης. Πολλώ δε μάλλον που το κλίμα είναι διαφορετικό πλέον, και παραπέμπουν στην απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης υπέρ της άρσης της πατέντας, αλλά και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε τις προηγούμενες ημέρες επικοινωνία με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, δρ Tedros Adhanom. Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, οι δύο άνδρες μίλησαν «για την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να διαχειριστεί το εμβόλιο ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό» και ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ «τόνισε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία μας για εξασφάλιση πατεντών και δημιουργία δεξαμενής πατεντών, για να υπάρξει μεγαλύτερη και ταχύτερη παραγωγή εμβολίων από όσο μεγαλύτερο αριθμό φαρμακοβιομηχανιών γίνεται». «Συμφωνήσαμε», κατέληγε στη δήλωσή του ο Τσίπρας αναφορικά με τη συγκεκριμένη επικοινωνία, «ότι σε αυτήν τη βάση, η Ε.Ε. πρέπει να συνεργαστεί με τον ΠΟΥ για να στηρίξει πιο αποτελεσματικά την πρωτοβουλία COVAX για ισότιμη και καθολική πρόσβαση στα εμβόλια».

Επίσης αναμένεται ο ΣΥΡΙΖΑ να επαναφέρει το θέμα περί των διμερών συμφωνιών μεταξύ κρατών (ακόμα και εκτός Ε.Ε.) για την εξασφάλιση εμβολίων, σύμφωνα με την πρόταση που είχε καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας – πέρα από την άρση της πατέντας – εξερχόμενος από τη συνάντηση με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου στις αρχές Ιανουαρίου. «Όταν εμείς τα λέγαμε μας λοιδορούσαν, τώρα που το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V παίρνει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και επευφημείται για την αποτελεσματικότητά του τα γυρίζουν», είναι πάνω κάτω το πνεύμα στην Κουμουνδούρου.

Σταθερά, όσον αφορά το υγειονομικό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ειδικά της πρωτοβάθμιας φροντίδας, και αναμένεται το επόμενο διάστημα να παρουσιάσει και τις προγραμματικές θέσεις του για το «νέο ΕΣΥ».

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η μεγαλύτερη οικονομική στήριξη στις επιχειρήσεις και ειδικά στο λιανεμπόριο και την εστίαση, είναι εκ των ων ουκ άνευ, ακόμη και αν αυτά θεωρητικά μπορούσαν να ανοίξουν αύριο το πρωί. Ξεφεύγει, λένε, το θέμα από την ανάγκη για στήριξη μόνο όσο η οικονομική δραστηριότητα (ή έστω ένα μέρος της) παραμένει κλειστή, πρέπει να στηριχθεί και όταν ανοίξει, διαφορετικά θα δούμε αθρόα λουκέτα και απολύσεις. Ως εκ τούτου θα συνεχίσουν να θέτουν το θέμα της ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους με μεγάλη διαγραφή της βασικής οφειλής και πολλές δόσεις, τη μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09