search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 07:21
MENU CLOSE

Νομοσχέδιο ΑΕΙ: Όχι στην αστυνομία στα πανεπιστήμια από 683 πανεπιστημιακούς του εξωτερικού (PDF)

03.02.2021 19:51
Νομοσχέδιο ΑΕΙ: Όχι στην αστυνομία στα πανεπιστήμια από 683 πανεπιστημιακούς του εξωτερικού (PDF) - Media

 

Διεθνή διάσταση παίρνει η απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει ειδικό σώμα της αστυνομίας (ΟΠΠΙ) μέσα στα πανεπιστήμια, καθώς εκατοντάδες πανεπιστημιακοί και ερευνητές του εξωτερικού καλούν το υπουργείο Παιδείας να μην προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.

Σε κείμενο που συνοδεύεται από 683 υπογραφές διακεκριμένων επιστημόνων από όλο τον κόσμο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «δεν συμφωνούμε στην λειτουργία εντός ΑΕΙ οιασδήποτε δύναμης ασφαλείας που δεν υπόκειται στον έλεγχο της πανεπιστημιακής κοινότητας. Επίσης, θεωρούμε βαθύτατα προκλητική την απόφαση για χρηματοδότηση αστυνομικών δυνάμεων για τα πανεπιστήμια, δεδομένης της ισχνής χρηματοδότησης των ελληνικών πανεπιστημίων για εκπαίδευση, έρευνα και υποδομές».

Οι υπογράφοντες καλούν «τις πανεπιστημιακές αρχές, τις ενώσεις του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού και τους φοιτητές να μην αποδεχθούν τα κυβερνητικά σχέδια για μία ακόμα “δύναμη ασφάλειας” (κάτι που έχει γίνει συνήθης πρακτική της κυβέρνησης), αλλά να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να τα αποτρέψουν», τονίζοντας ότι «η σύσταση του συγκεκριμένου σώματος, το οποίο θα βρίσκεται εκτός ελέγχου της πανεπιστημιακής κοινότητας, προσβάλλει την συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοδιοίκηση και αυτοτέλεια των ΑΕΙ, και αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή ακαδημαϊκή παράδοση».

Υπενθυμίζουν, δε, ότι στο σχέδιο αυτό έχουν αντιταχθεί η Σύνοδος των Πρυτάνεων και η ΠΟΣΔΕΠ, αλλά η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη τις αντιρρήσεις τους, ούτε «για τα μάτια του κόσμου».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 07:20