search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 01:30
MENU CLOSE

Νέα Σμύρνη: Μιλάει το θύμα του ξυλοδαρμού – «Με χτύπησαν με το μεταλλικό, πτυσσόμενο κλομπ»

09.03.2021 14:06
Νέα Σμύρνη: Μιλάει το θύμα του ξυλοδαρμού - «Με χτύπησαν με το μεταλλικό, πτυσσόμενο κλομπ» - Media

 

Για την κακοποίηση που υπέστη την περασμένη Κυριακή από αστυνομικούς στην πλατεία Νέας Σμύρνης, αλλά και για το τι πραγματικά συνέβη, απαντώντας στους ισχυρισμούς της ΕΛ.ΑΣ., μιλάει ο 29χρονος, θύμα του ξυλοδαρμού.

Σε αναλυτική συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο νεαρός υποστηρίζει ότι το επεισόδιο άρχισε όταν απρόκλητα άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. άρχισαν να κόβουν πρόστιμα σε πολίτες που βρίσκονταν στην πλατεία Νέας Σμύρνης και ο ίδιος μαζί με άλλους πήγαν να διαμαρτυρηθούν.

Επίσης, δηλώνει ότι τα όργανα της τάξης αγνόησαν τα χαρτιά μετακίνησης που είχε στα χέρια του και ότι τον στοχοποίησαν και έπεσε θύμα αστυνομικής βίας, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά σε βάρος του βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Κυρανάκη, ο οποίος αποκάλυψε το όνομά του στην τηλεόραση.

Παρακάτω ακολουθούν αποσπάσματα από την συνέντευξη:

Πώς άρχισαν όλα

Στην πλατεία Νέας Σμύρνης υπήρχε αρκετός κόσμος, καθόταν στα παγκάκια, στα πεζουλάκια, σχετικά αραιά και όχι μεγάλες ομάδες. Ξαφνικά εμφανίζονται 4 μηχανές ΔΙΑΣ, σταθήκαν σε σημείο που είχε δύο παγκάκια, και επί 10 λεπτά δημιουργούσαν σκηνικό έντασης με τους πολίτες, υπήρχαν φωνές και αντεγκλήσεις από τον κόσμο που ελεγχόταν, κυρίως μητέρες με παιδιά.Ξεκίνησαν να γράφουν πρόστιμα. Μετά από δέκα λεπτά, 4 – 5 άτομα αυθόρμητα πήγαμε και διαμαρτυρηθήκαμε εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας προς την οικογένεια που έτρωγε το πρόστιμο των 300 ευρώ.
 
Οι αστυνομικοί τους είπαν «απαγορεύεται να κάθεστε στο παγκάκι», οι γυναίκες απάντησαν «περπατήσαμε δύο χιλιόμετρα και θέλαμε να ξαποστάσουμε λιγάκι». Τα πρόστιμα κόπηκαν. Πήγαμε για να δείξουμε αλληλεγγύη προς την οικογένεια καθώς και να κάνουμε μια δημόσια διαμαρτυρία, ότι δεν είναι δυνατόν να κόβονται πρόστιμα σε ανθρώπους που απλά κάθονται σε παγκάκια. […] Ήταν μια αυθόρμητη κίνηση της στιγμής να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σε κάποιους ανθρώπους που θεωρούσαμε ότι άδικα εξοντώνονται οικονομικά.
 
Οι αστυνομικοί μας ζητούσαν τις βεβαιώσεις μετακίνησης. Τους δείχναμε τα χαρτιά μετακίνησής μας και επειδή ένας αστυνομικός αντιλήφθηκε πως μια κοπέλα άρχισε να βιντεοσκοπεί με το κινητό της, τής όρμηξε, μαζί με έναν ακόμα, φωνάζοντας σβήστο, με απειλές. Δημιουργήθηκε μεγαλύτερη ένταση, σπρώξανε ακόμα δύο άτομα, που έπεσαν κάτω. Τον έναν από αυτούς τον ακινητοποίησαν στο έδαφος με το γόνατο στην πλάτη.Τους ρωτούσαμε «γιατί τα κάνετε αυτά; Απαγορεύεται να είμαστε εδώ και να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας για την επιβολή ενός προστίμου απέναντι σε κάποιες οικογένειες;». «Σήκω φύγε ρε!» μας απαντούσαν.
 

Ο ξυλοδαρμός

Εγώ εκείνη την ώρα τους έλεγα: «Απαγορεύεται να βρίσκομαι στην πλατεία; Εχουμε τα χαρτιά μετακίνησης, για ποιο λόγο δημιουργείτε αυτήν την ένταση;» Τότε ο δεύτερος αστυνομικός βγήκε μπροστά και με στοχοποίησε. Με τραβάει από το μπουφάν. Του λέω «δεν έχω κάνει κάτι». Άρχισαν να με βαράνε πιο χοντρά, με κλωτσιές σε όλο μου το σώμα.
 
Εχω μώλωπες και εκδορές παντού, στον αστράγαλο, στην κνήμη, στους μηρούς, στους γλουτούς, στην πλάτη. Μου έκαναν κεφαλοκλείδωμα για να μην μπορώ να αναπνεύσω, τραβήχτηκε ο αυχένας μου. Και το αποκορύφωμα όλων ήταν ότι με χτύπησαν με το μεταλλικό, πτυσσόμενο κλομπ, το οποίο γύρισαν ανάποδα, στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου. Εκεί ο πόνος ήταν αφόρητος. Aπό την πλατεία με πήρανε 3-4 αστυνομικοί σηκωτό.
 
Για να μην αντιστέκομαι ο ένας μου γύρισε τον καρπό κάπως πολύ επιδέξια, τον πίεζε προς τα μέσα χωρίς να ήταν εμφανές στον κόσμο τριγύρω, δημιουργώντας έναν αφόρητο πόνο, του έλεγα πάλι «πονάω», μέχρι που τους είπα θα περπατήσω μέχρι το περιπολικό προκειμένου να μη μου γυρίσει τελείως τον καρπό.

Ο ισχυρισμός της αστυνομίας για επίθεση

Εγώ κατάλαβα αργότερα στη ΓΑΔΑ στις 6 το απόγευμα τι έχει γίνει με τις αντιδράσεις. Το καταλάβαμε από τη στάση των αστυνομικών εκεί, αυτοί που μας είχαν συλλάβει ήταν εξαιρετικά ανήσυχοι όσο περνούσε η ώρα, έλεγαν «εδώ υπάρχουν βίντεο..», κατάλαβαν ότι η σκευωρία που πήγαν να στήσουν, δεν θα περνούσε. Όταν είδαν μια κοπέλα να τραβάει βίντεο, αμέσως επιχείρησαν να της αφαιρέσουν το κινητό, την απείλησαν να σβήσει το βίντεο. Διότι γνωρίζουν πως έχουν μια ασυλία από τα ΜΜΕ, τα περισσότερα τουλάχιστον, που θα καλύψουν τις όποιες αυθαιρεσίες κάνουν, και την πολιτική ευθύνη που πρόερχεται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. […] Δεν περιμέναμε ότι θα υπάρχει τόσο βίαιη αντίδραση. Περίμενα ότι θα μας αγνοήσουν απλά, θα μας πουν είναι η δουλειά μας και εμείς μετά θα φεύγαμε. Όμως ακόμα και η απλή εκφορά δυσαρέσκειας απέναντι σε αυτό που κάνουν, τούς ενοχλεί πάρα πολύ.Αποτελεί ένα δείγμα του πόσο έχουν αποθρασυνθεί με τις υπερεξουσίες που τους δίνει το δικαίωμα επιβολής προστίμου.
 

Περί Κυρανάκη

Επιχειρούν να αλλάξουν την κουβέντα από το ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή ένστολοι στις γειτονιές οι οποίοι δεν έχουν κανένα ενδοιασμό να χτυπήσουν οποιονδήποτε που μπορεί να τους αντιμιλήσει. […] Δεν ήμουν ποτέ μέλος καμιάς πολιτικής συλλογικότητας, οργάνωσης, κόμματος ή ομάδας, παρ’ όλα αυτά είμαι πολύ ενεργός σε διάφορες καταστάσεις, στις εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις ή σε κινητοποιήσεις που γίνονται σε επίπεδο γειτονιάς, συμμετείχα πάντα στον φοιτητικό μου σύλλογο και στις συνελεύσεις κατοίκων και στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, του οποίου είμαι μέλος.
 
Ο Κυρανάκης και η Νέα Δημοκρατία μετά την κατακραυγή, προσπαθούν τώρα όπως όπως να «απανθρωποιήσουν» τους συλληφθέντες και όσους χτυπηθήκαμε, ότι δεν είμαστε άνθρωποι σαν και εσάς, που θα μπορούσαν να είναι σαν και εσάς. Είναι μια κίνηση μακριά από την πορεία της Δημοκρατίας, όπως αυτή υπάρχει στην Ελλάδα μετά το 1974. Γυρνάμε σε μια εποχή που στοχοποιούνται αγωνιστές αλλά και απλοί πολίτες, επειδή απλά δεν αρέσει η συμπεριφορά τους στην Αστυνομία ή στους κυβερνώντες. Η δηλωση Κυρανάκη είναι απαράδεκτη και επιφυλάσσομαι να κινηθώ νομικά.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42