search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:57
MENU CLOSE

Πού μπορείτε να παρακολουθήσετε (με ασφάλεια) την έκλειψη Ηλίου

20.03.2015 06:58
Όταν «έσβησε» ο Ήλιος: Εντυπωσιακά βίντεο από την δακτυλιοειδή έκλειψη (Videos) - Media

Το φαινόμενο στην Αθήνα αρχίζει στις 10:39 περίπου, κορυφώνεται στις 11:45 και λήγει γύρω στις 12:50 (συνολική διάρκεια της έκλειψης σχεδόν δύο ώρες κι ένα τέταρτο).

Οι Έλληνες, μαζί με τους άλλους Ευρωπαίους, καθώς επίσης πολλούς Αφρικανούς και Ασιάτες, έχουν την ευκαιρία σήμερα το πρωί να παρακολουθήσουν (με γυμνά μάτια απαγορεύεται αυστηρά) την μερική σκίαση του ηλιακού δίσκου, στο μέτρο που ο ουρανός δεν είναι συννεφιασμένος. Το φαινόμενο στην Αθήνα αρχίζει στις 10:39 περίπου, κορυφώνεται στις 11:45 και λήγει γύρω στις 12:50 (συνολική διάρκεια της έκλειψης σχεδόν δύο ώρες κι ένα τέταρτο).

Όσο πιο βόρεια είναι μια τοποθεσία στην χώρα μας, τόσο μεγαλύτερο μέρος του Ήλιου θα καλύπτεται από τη σκιά της Σελήνης: Στην Αθήνα περίπου το 31%, στη Φλώρινα σχεδόν το 41%, ενώ στο Ηράκλειο της Κρήτης σχεδόν το 24%.

Προσοχή στα μάτια σας

Αν θελήσετε να δείτε την έκλειψη, προσέξτε να μην το κάνετε με γυμνά μάτια, χωρίς καμία προστασία γιατί κινδυνεύετε! Μην επιχειρήσετε ούτε να δείτε το φαινόμενο μέσα από τη φωτογραφική σας μηχανή ή από την κάμερα του κινητού σας.

Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας δύναται να προκαλέσει εγκαύματα στον αμφιβληστροειδή, προειδοποίησε το υπουργείο Υγείας.

Συχνά οι επιπτώσεις δεν γίνονται άμεσα αισθητές, καθώς δεν προκαλείται αίσθημα πόνου ή άλλο ερέθισμα, μπορούν όμως να προκαλέσουν μόνιμη και μη αναστρέψιμη βλάβη.

Το φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί μόνο με τη χρήση εγκεκριμένων και πιστοποιημένων φίλτρων, καθώς τόσο τα γυαλιά ηλίου και οι κάμερες όσο και άλλα αυτοσχέδια γυαλιά δεν προσφέρουν καμία προφύλαξη. 

Πού μπορείτε να παρακολουθήσετε την έκλειψη με ασφάλεια

Η έκλειψη θα εκπέμπεται διαδικτυακά από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ζωντανά από τις εγκαταστάσεις του στην Πεντέλη, στη διεύθυνση: https://diavlos.grnet.gr/event/e495, συνεπώς ο καθένας μπορεί να την παρακολουθήσει από τον υπολογιστή του, πράγμα ιδιαίτερα χρήσιμο λόγω της πιθανής νέφωσης στον ουρανό.

Παράλληλα, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στην είσοδο του Πλανηταρίου, χάρη στα εγκατεστημένα τηλεσκόπια της Ένωσης Ερασιτεχνών Αστρονόμων, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την έκλειψη, με παράλληλη ενημέρωση από τους αστρονόμους.

To ίδιο συμβαίνει στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου στο Θησείο και την Πεντέλη, όπου λειτουργούν ειδικά τηλεσκόπια και διατίθενται στο κοινό ειδικά γυαλιά.

Στο Λόφο της Πνύκας, φορητά τηλεσκόπια θα βρίσκονται έξω από τον χώρο του τηλεσκοπίου του Δωρίδη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:56