search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:34
MENU CLOSE

Θεοδωράκης: Η πλειοψηφία του κοινοβουλίου μπορεί να είναι μαζί σας (Video)

20.03.2015 14:29
Θεοδωράκης: Η πλειοψηφία του κοινοβουλίου μπορεί να είναι μαζί σας (Video) - Media

Επικαλούμενος ρήσεις του Ελευθέριου Βενιζέλου αλλά και ένα απόσπασμα από άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη στο protagon ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έβγαλε «κίτρινη κάρτα» στην κυβέρνηση για την τακτική της στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, καλώντας την να προχωρήσει σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις.   

Επικαλούμενος ρήσεις του Ελευθέριου Βενιζέλου αλλά και ένα απόσπασμα από άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη στο protagon ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έβγαλε «κίτρινη κάρτα» στην κυβέρνηση για την τακτική της στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, καλώντας την να προχωρήσει σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις.   

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο Σταύρος Θεοδωράκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «o ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε λόγω της απέχθειας του κόσμου για το παλιό πολιτικό σύστημα και η εντολή που έχει πάρει είναι να οδηγήσει τη χώρα σε μια αναπτυξιακή πορεία μέσα στην Ευρωζώνη επιδιώκοντας μια καλή συμφωνία, έναν συμβιβασμό, με τους εταίρους μας.  Κάθε άλλη σκέψη είναι παρερμηνεία και παραβίαση της λαϊκής εντολής».

«Καταλήξτε σε οριστική συμφωνία με τους εταίρους», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Εμείς σας είπαμε είμαστε εδώ. Και θα μου επιτρέψετε να πω όχι μόνο εμείς.  Η πλειοψηφία του κοινοβουλίου μπορεί να είναι μαζί σας αν πραγματικά τολμήσετε να κάνετε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Κάποιοι ίσως επειδή έχουν καταλάβει τα λάθη τους, κάποιοι ίσως γιατί φοβούνται την στιγμή που θα ξεσπάσει ο θυμός της κοινωνίας. Αρπάξτε λοιπόν την ευκαιρία».

«Προωθώντας ένα τολμηρό και μελετημένο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μπορούσαμε να επιτύχουμε μια συμφωνία ακόμη και για μηδενισμό για δυο χρόνια της υποχρέωσης για πρωτογενή πλεονάσματα. Κάτι τέτοιο θα εξασφάλιζε αναπτυξιακούς αλλά και κοινωνικούς πόρους για την καθολική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης.  

Και περιέγραψε τους βασικούς στόχους της πολιτικής που προτείνει το Ποτάμι:  

-Να εξασφαλίσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για την χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος

-Να διευθετηθεί το χρέος

-Να σταματήσει ο βραχνάς της λιτότητας

-Να δείξουμε ότι είμαστε η χώρα, που θέλει τις επενδύσεις

-Παράλληλα με το αμείλικτο κυνήγι της φοροδιαφυγής μέσα από έναν ισχυρό και ανεξάρτητο φορέα είσπραξης εσόδων.

«Είχα την ευκαιρία να εκθέσω αυτές τις απόψεις μου στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μαζί και με άλλες προτάσεις για την πορεία της χώρας. Από ό,τι φαίνεται από την μέχρι σήμερα πορεία της κυβέρνησης ή δεν έχω καταφέρει να τον πείσω ή οι αντιμεταρρυθμιστικές δυνάμεις στο εσωτερικό της κυβέρνησής του είναι ισχυρότερες από τα επιχειρήματά μου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης.

 

Το σενάριο της δραχμής δια χειρός… Βαρουφάκη στο protagon

Αναφορικά με όσα ακούγονται για επιστροφή της χώρας στην δραχμή ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε: «Πολλοί το τελευταίο διάστημα από το ευρύτερο κυβερνητικό στρατόπεδο βγαίνουν και μιλούν για χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ. Ένας βουλευτής μάλιστα, μπήκε στον κόπο να μας εξηγήσει πως θα γίνονται τα γενικευμένα συσσίτια και πως θα δίδονται τα δελτία φαρμάκων».

Και προχώρησε στην παρακάτω περιγραφή: «Ο εφιάλτης όμως θα είναι κάπως έτσι: “Σε είκοσι λεπτά θα είχαν στεγνώσει όλα τα ΑΤΜ – οι ουρές στις τράπεζες θα ήταν ατελείωτες και μετά από μια ώρα οι τράπεζες θα κατέβαζαν τα ρολά – η οικονομία θα κατέρρεε – η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα απέσυρε την υποστήριξη και οι τράπεζες δε θα ξανάνοιγαν τις πόρτες τους- η χώρα θα είχε βυθιστεί στο απόλυτο σκότος – η φτώχεια θα εισέβαλε στο 80% των νοικοκυριών – το ρολόι θα γύρναγε πίσω πολλές δεκαετίες”. Και πριν αρχίσετε να αντιδράτε σας λέω ότι είναι άρθρο του κ. Βαρουφάκη στο protagon τον Απρίλιο του 2011», εξήγησε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης.

 

Αποσπάσματα από Ελευθέριο Βενιζέλο

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ολοκλήρωσε την ομιλία του με ένα απόσπασμα από ομιλία του Ελευθέριου Βενιζέλου: «Μόνο η αύξηση του εθνικού μας εισοδήματος μπορεί να μας βοηθήσει. Αλλά για να πραγματοποιήσουμε όλες τις αναγκαίες αλλαγές, οφείλουμε να πιστεύουμε στις δυνατότητές μας. Πρέπει να σταματήσουμε να διακηρύσσουμε προς όλους ότι είμαστε φτωχοί. Πρέπει με κάθε τρόπο να επιδιώκουμε την αύξηση του εθνικού μας εισοδήματος. Να αφιερωθούμε σε μια περισσότερο εκλογικευμένη, δίκαιη, λειτουργική διαρρύθμιση του κρατικού μηχανισμού. Πρέπει να γίνουμε λαός πρωτίστως δημιουργικός, Λαός παραγωγικός».   

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:34