search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:58
MENU CLOSE

Επόμενη στάση… Βικτώρια

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1857
25-03-2015
27.03.2015 04:00
39.jpg
Ένα θέατρο, μια γειτονιά, δυο παραστάσεις που αξίζει να δείτε. 

Ένα θέατρο, μια γειτονιά, δυο παραστάσεις που αξίζει να δείτε

 
Είναι καιρός που περπατώντας στην πλατεία Βικτωρίας ήθελα να γράψω για το θέατρο που φέρει το όνομά της. Το «Βικτώρια», τριακόσια μόλις μέτρα από τον σταθμό του ηλεκτρικού, ιδρύθηκε το 1995 από τον αείμνηστο σκηνοθέτη Γιώργο Θεοδοσιάδη και διαθέτει δυο αίθουσες: την 120 θέσεων Κεντρική Σκηνή και το 60 θέσεων Blackbox. Όπως μας λέει η «ψυχή» του θεάτρου, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κομνηνός, «έχει καθιερωθεί ως ένα ζωντανό κύτταρο θεατρικής δημιουργίας καθώς παρουσιάζει παραστάσεις που ψυχαγωγούν, ιντριγκάρουν, συγκινούν, αγγίζουν και σοκάρουν από τη σύγχρονη διεθνή αλλά και εγχώρια δραματουργία. Φέτος κλείνει 20 χρόνια λειτουργίας κι εγώ 9 χρόνια στο τιμόνι του».
 
Ένα από τα έργα που παρουσιάζονται φέτος είναι το «Αρκετά πια με την Αντέλα», η φανταστική συνέχεια της ιστορίας του «Σπιτιού της Μπερνάρντα Άλμπα» του F.G. Lorca, σε πρωτότυπο κείμενο του Δημήτρη Καρατζιά και σκηνοθεσία της Λίλλυς Μελεμέ, με τις Αθηνά Τσιλύρα, Νίκη Αναστασίου και Κική Μαυρίδου, που παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15 στο Blackbox.
 
Η σκηνοθέτις του, Λίλλυ Μελεμέ, μας λέει: «Τριάντα χρόνια μετά το τραγικό φινάλε του κλασικού αριστουργήματος του Λόρκα, ο Καρατζιάς επιχειρεί να συνθέσει το καθηλωτικό ψυχογράφημα μιας γυναίκας που, ενώ λαχτάρησε με πάθος τη ζωή και τον έρωτα, καταδικάστηκε να ζήσει σ’ενα σπίτι βυθισμένο σε μια θάλασσα πένθους. Ωστόσο, η Μαρτύριο διαθέτει έναν ισχυρό εσωτερικό μηχανισμό επιβίωσης. Παρά την ασθενική φύση της, είναι η μοναδική που έχει επιβιώσει και μοιάζει, κατά κάποιον τρόπο, “γαντζωμένη” απ’ τη ζωή – ίσως αυτή να είναι και η διά βίου τιμωρία της για το έγκλημα που έχει διαπράξει. Φυσικά, οι αναμνήσεις και οι τύψεις διαβρώνουν την ψυχή και το μυαλό αλλά ταυτόχρονα είναι και η μόνη της διέξοδος, οι μοναδικές αποσκευές της. Το “βασανιστήριο της μνήμης”, στο οποίο υποβάλλει καθημερινά τον εαυτό της, την κρατά σε εγρήγορση. Η εξομολόγηση δεν είναι εύκολη υπόθεση, και όταν τελικά αυτή συμβαίνει, δεν είμαι βέβαιη αν οδηγεί την ηρωίδα στη λύτρωση ή αν τη “θάβει” ακόμα πιο βαθιά στα ματωμένα θεμέλια του σπιτιού…».
 
Για την πρωταγωνίστρια Αθηνά Τσιλύρα, «η ανομία εξιστορείται, η αγαθότητα σιωπά. Πώς γίνεται να ζει κανείς κουβαλώντας μέσα του ένα παρελθόν γεμάτο ενοχές και τύψεις; Η Μαρτύριο, η πιο αινιγματική ηρωίδα του Λόρκα, 30 χρόνια μετά το αποτρόπαιο γεγονός, έχει ανάγκη να μιλήσει. Μια ένοχη συνείδηση έχει ανάγκη να εξομολογηθεί. Και το κάνει».

Από την άλλη, το εμβληματικό «La Strada» του Φελίνι, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, που παίζεται από Παρασκευή έως Κυριακή, στις 21:00, στην Κεντρική Σκηνή, (εναλλάξ με το «FIT» σε σκηνοθεσία του Δημ. Κομνηνού, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15 και μεταμεσονύκτια κάθε Παρασκευή στις 23:30), το επόμενο τριήμερο ολοκληρώνει τις παραστάσεις του.

 
 
Όπως μας εξηγεί ο σκηνοθέτης Bασίλης Νικολαΐδης, «η “Strada” καταγράφει την ιστορία τριών ανθρώπων, την περιπλάνηση σε ένα αφιλόξενο, έρημο τοπίο, χωρίς ζεστασιά, μια αναζήτηση χωρίς στόχο, χωρίς σκοπό, με πλαίσιο ένα υπαίθριο τσίρκο. Δεν αντέχουν και οι τρεις τον δύσκολο δρόμο. Αυτός τελικά που απομένει, συνειδητοποιεί το νόημα της ύπαρξής του, είναι όμως αργά, πολύ αργά, ή μήπως όχι;».
 
Η Kάτια Γέρου μας δίνει το πολιτικό νόημα της παράστασης: «Πάντα πίστευα ότι σε ένα δυνατό έργο το πολιτικό και το υπαρξιακό ζήτημα είναι βαθιά συνδεδεμένα και αλληλένδετα, και στο “La Strada” αυτό συμβαίνει. Μέσα σε ένα περιβάλλον στέρησης, περιφέρονται άνθρωποι σκληροί, κυνηγώντας μόνο την επιβίωση και τίποτε άλλο. Ξαφνικά αναδύεται ένα “θρασύ” και επίμονο αίτημα για ανθρωπιά, αγάπη και εγγύτητα. Όπως φαίνεται, εξακολουθεί να παραμένει το πιο δύσκολο και το πιο ανατρεπτικό αίτημα από όλα τα άλλα».
 
INFO
1. «Αρκετά πια με την Αντέλα»
Κείμενο: Δημήτρης Καρατζιάς
Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Μάνος Αντωνιάδης
Σκηνικά: Αριάδνη Βοζάνη
Επιμέλεια κοστουμιών: Γιώργος Λυντζέρης
Παίζουν: Αθηνά Τσιλύρα (Μαρτύριο), Νίκη Αναστασίου (Πόνθια), Κική Μαυρίδου (Αγκούστιας)
 
2. «La Strada»
Μετάφραση – Διασκευή: Ο Θίασος
Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης
Σκηνικός χώρος – Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Επιμέλεια κίνησης – Χορογραφία: Κωνσταντίνος Μίχος
Μουσική: Λεωνίδας Μαριδάκης
Παίζουν: Κάτια Γέρου, Θανάσης Κουρλαμπάς, Νίκος Νίκας, Έφη Κόντα, Μέλιος Κατσαμάκης, Ευγενία Μαραγκού, Λεωνίδας Μαριδάκης, Κίμων Παντερής
Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ κανονικό, 10 ευρώ γενική προπώληση (δίκτυο viva.gr), 8 ευρώ φοιτητικό/συνταξιούχων, 5 ευρώ ανέργων
 
Theatro Victoria
Μαγνησίας 5 και 3ης Σεπτεμβρίου 119
Τηλ. κρατήσεων: 210-8233125/6972964339 
www.theatrovictoria.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:54