search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:13
MENU CLOSE

Στη Μόσχα για τα ελληνικά συμφέροντα ο Τσίπρας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1858
02-04-2015
05.04.2015 03:00
tsipras_putin.jpg

Το φυσικό αέριο, τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και βεβαίως η γενικότερη σύσφιξη των ελληνορωσικών σχέσεων εν μέσω των πολυτάραχων ελληνικών διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη, περιλαμβάνονται στην πρωθυπουργική ατζέντα της επίσημης επίσκεψης στη Μόσχα, ύστερα από πρόσκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στον Αλέξη Τσίπρα.

 
Το φυσικό αέριο, τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και βεβαίως η γενικότερη σύσφιξη των ελληνορωσικών σχέσεων εν μέσω των πολυτάραχων ελληνικών διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη, περιλαμβάνονται στην πρωθυπουργική ατζέντα της επίσημης επίσκεψης στη Μόσχα, ύστερα από πρόσκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στον Αλέξη Τσίπρα. Το ταξίδι επισπεύστηκε κατά έναν μήνα (η αρχική πρόσκληση ήταν για τις 9 Μαΐου, κατά τον εορτασμό της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών), αλλά οι λόγοι της επίσπευσης δεν φαίνεται να έχουν να κάνουν με κάποια υποτιθέμενη πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει χρηματοδοτική βοήθεια, όπως εκτιμούν πολλοί, παρόλο που το τάιμινγκ επιτρέπει τέτοιες υποθέσεις. 
 
Η επίσκεψη Τσίπρα ουσιαστικά επικυρώνει τη νέα γραμμή στις ελληνορωσικές σχέσεις και την πρόθεση της Αθήνας να μην απεμπολήσει το «χαρτί» της Ρωσίας, καθώς θεωρεί ότι αυτό ενισχύει τον γεωπολιτικό και διαμεσολαβητικό ρόλο της Ελλάδας, και κατά συνέπεια ελπίζει ότι μπορεί να αναπληρώσει σε κάποιο βαθμό την οικονομική της αδυναμία κι εξάρτηση από την ευρωζώνη. Η κυβέρνηση έδωσε το στίγμα των προθέσεών της με το που… ορκίστηκε, όταν αντιτάχθηκε στην επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για το Ουκρανικό. Τη στάση αυτή της Αθήνας θύμισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που έδωσε στο ρωσικό πρακτορείο TASS τη Δευτέρα, ενώ σημείωσε ότι ο οικονομικός πόλεμος είναι μια «αδιέξοδη πολιτική», στέλνοντας παράλληλα εκ νέου το μήνυμα προς τους εταίρους ότι η Ελλάδα «δεν είναι δεδομένη».
 
Στην ίδια συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα του ρωσικού εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα ως αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων, και έδειξε να ποντάρει σε άρση του, λέγοντας «μπορούμε να έχουμε μία ουσιώδη συνεργασία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξάγει τα αγροτικά της προϊόντα στη Ρωσική Ομοσπονδία». Κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα ο Αλέξης Τσίπρας βέβαια θα επιβεβαιώσει και την πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, και συγκεκριμένα για συμφωνία στο θέμα της επέκτασης του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου επί ελληνικού εδάφους. Το έδαφος προετοίμασε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης στην πρόσφατη επίσκεψή του, ο οποίος σε ενημερωτική συνέντευξη Τύπου μετά το ταξίδι αναφέρθηκε και στη δυνατότητα μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου, αν ευδοκιμήσει ο αγωγός, προϊδεάζοντας για το αίτημα που μπορεί να θέσει στο τραπέζι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. 
 
Σημειώνεται ότι στη Μόσχα ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει, εκτός από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ αλλά και τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:12