28/02/2021 12:04:41

Το «ΠΟΝΤΙΚΙ» απαντά στη Bild

Το «ΠΟΝΤΙΚΙ» απαντά στη Bild - Media

 

…Einigkeit und Recht und Freiheit sind des Glückes Unterpfand… (Ενότητα, δικαιοσύνη και ελευθερία είναι η βάση της ευτυχίας! - από τον γερμανικό Εθνικό Ύμνο)

Η γερμανική εφημερίδα Bild η οποία δεν μας έχει συνηθίσει σε… ευαισθησία απέναντι στη διαχείριση της επικαιρότητας - πολύ δε περισσότερο για την αισθητική της λεπτότητα έναντι των ελληνικών ζητημάτων - διαμαρτύρεται για το ότι η εφημερίδα μας, «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ» δημοσίευσε ένα σκίτσο που απεικονίζει την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση, υπό την απειλή του όπλου του κ. Σόιμπλε, να προχωρούν προς το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, στην είσοδο του οποίου αντί για την επιγραφή «Arbeit macht frei», αναγράφεται «There is no alternative» (δεν υπάρχει εναλλακτική)…

Δεν θα απαριθμήσουμε τα ακραία ρατσιστικά δημοσιογραφικά  ατοπήματα της Bild σε βάρος της χώρας μας και των πολιτών της, ούτε θα επικαλεστούμε τις αδικαιολόγητες και στοχευμένες επιθέσεις της, εναντίον της εθνικής μας υπόστασης. Θα επικαλεστούμε, ωστόσο, την στοιχειώδη ελευθερία του Τύπου, το να μπορούμε να σκεπτόμαστε και να διατυπώνουμε τις σκέψεις μας  ελεύθερα, δίχως τον φόβο να λάβουμε ένα ακόμα μάθημα καλής συμπεριφοράς από την Bild… Ούτε θα επικαλεστούμε το παράδειγμα της Charlie Hebdo που τόσο άδικα στοχοποιήθηκε για τα σκίτσα της. Η βία δεν ασκείται μόνο με σφαίρες και λιτότητα, αλλά και με υποδείξεις… 

Γι’ αυτό, ας  μας επιτρέψουν οι Γερμανοί συνάδελφοι να ασκούμε τα δημοσιογραφικά μας καθήκοντα σύμφωνα με τα δικαιώματα της ελευθερίας του Τύπου που απορρέουν από τον ευρωπαϊκό διαφωτισμό. Να τους θυμίσουμε ότι το Άουσβιτς, που ανήκει στην παγκόσμια ιστορική ΜΝΗΜΗ, εμείς το τιμούμε και θρηνούμε θύματα αυτού του καλαστηρίου - όπως εξάλλου και η σύγχρονη Γερμανία. Ο αιφνίδιος ηθικοπλαστικός τους προτεσταντισμός, ωστόσο, που μας απαγορεύει να τρώμε και να πίνουμε, ας μην μας απαγορεύσει και να σκεφτόμαστε, ούτε να ανατρέχουμε στην παγκόσμια ιστορία υπό τον φόβο της λογοκρισίας τους. Αντί η Γερμανία να είναι ο πρωτοπόρος στην επιβολή της λιτότητας στην Ευρώπη, καλό θα είναι, αυτή η μεγάλη χώρα να θυμηθεί τις σπουδαίες παραδόσεις της και να γίνει ο σημαιοφόρος μιας Ευρώπης της κοινωνικής πρόνοιας, της προστασίας των αδυνάτων και της αλληλεγγύης!   

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική εφημερίδα με αφορμή το επίμαχο σκίτσο κατηγόρησε το Ποντίκι για υποκίνηση κατά της Γερμανίας, με τίτλους όπως: «Εκτροχιασμός σε ελληνική εφημερίδα για την κρίση του ευρώ» και «Απίστευτη σύγκριση με το Άουσβιτς».

Η απάντηση του Soloup

Aπό την πλευρά του, ο σκιτσογράφος του «Π» σχολιάζει: 

''Υπάρχει μια συνήθεια σε κάποιες γερμανικές εφημερίδες να διαβάζουν τις ελληνικές γελοιογραφίες ανάποδα. Οι γελοιογράφοι προφανώς δεν είναι ενάντια στα θύματα της βίας και των προκαταλήψεων (τότε οι Εβραίοι - σήμερα οι Έλληνες), αλλά ενάντια στους θύτες. Τότε οι θύτες ήταν οι Ναζί, σήμερα η γερμανική πολιτική της λιτότητας. Τότε οι Ναζί έλεγαν ότι «για όλα φταίνε οι Εβραίοι», σήμερα κάποια ΜΜΕ, όπως η Bild, λένε ότι «όλοι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες».

Σήμερα, στις γελοιογραφίες πολλών Ελλήνων σκιτσογράφων, γίνεται ο παραλληλισμός με το οδυνηρό και μαρτυρικό παρελθόν (διά της υπερβολής), διότι, όταν δεν υπάρχει η μνήμη και οι λαοί δεν διδάσκονται από την Ιστορία, μπορούν πολύ εύκολα να επαναληφθούν τα ίδια λάθη.

Πολλοί Έλληνες συνταξιούχοι έζησαν στα νιάτα τους τη ναζιστική κατοχή και σήμερα ξαναζούν τις γερμανικές πολιτικές λιτότητας, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε συνταξιούχους στο όριο της φτώχειας ή και κάτω από αυτό, χωρίς φάρμακα, χωρίς αξιοπρέπεια.

Η υπογεννητικότητα σήμερα στην Ελλάδα έχει το ανάλογό της μόνο στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής. Τι δεν καταλαβαίνει η Bild; Εκτός αν θέλει να επιβληθεί και ένα μνημόνιο στο χιούμορ, ώστε στην Ελλάδα να υποχρεωθούμε να σκεφτόμαστε τον εαυτό μας με τον τρόπο που μας βλέπουν εκείνοι.''

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.