search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 15:45
MENU CLOSE

Η Μπερνάρντα Άλμπα στο Θησείο…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1873
16-07-2015
16.07.2015 03:00
pod_1607_028_cmyk.jpg
«Ένα έργο πένθους γεμάτο αδιέξοδα.Καταφύγιο η τέχνη, ίσως το μόνο όπλο να αντισταθούμε, να αντιμετωπίσουμε τη σκληρή πραγματικότητα, τις ελπίδες, το φως που αχνοφαίνεται.Το κύκνειο άσμα του Λόρκα, στην ταραγμένη Ισπανία του ’36, σήμερα σε μια τόσο ιστορική στιγμή. Με ταπεινότητα και ψυχραιμία, αντιστεκόμεθα με την ποίησή του» λέει ο σκηνοθέτης Ένκε Φεζολάρι, λίγο μετά την πρεμιέρα της περασμένης Τετάρτης.
Ο Ένκε Φεζολάρι χρησιμοποιεί τον Λόρκα για να αφηγηθεί μια βαλκανική τραγωδία, στο Βρυσάκι
 
«Ένα έργο πένθους γεμάτο αδιέξοδα.Καταφύγιο η τέχνη, ίσως το μόνο όπλο να αντισταθούμε, να αντιμετωπίσουμε τη σκληρή πραγματικότητα, τις ελπίδες, το φως που αχνοφαίνεται.Το κύκνειο άσμα του Λόρκα, στην ταραγμένη Ισπανία του ’36, σήμερα σε μια τόσο ιστορική στιγμή. Με ταπεινότητα και ψυχραιμία, αντιστεκόμεθα με την ποίησή του» λέει ο σκηνοθέτης Ένκε Φεζολάρι, λίγο μετά την πρεμιέρα της περασμένης Τετάρτης.
 
Ανδαλουσία. Μετά την κηδεία του άνδρα της, η 60χρονη Μπερνάρντα Άλμπα επιβάλλει στις πέντε κόρες της πολύχρονο κατ’ οίκον εγκλεισμό λόγω πένθους. Σε ένα σπίτι, χωρίς αντρική παρουσία, εισβάλλει ο Έρωτας και τα ανατρέπει όλα… Μία βαλκανική τραγωδία εννέα γυναικών, με αέρα αλμοδοβαρικό, σε μία από τις πιο όμορφες αυλές της Αθήνας: στο Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης, τον Ιούλιο, κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη.
 
Πώς έφτασε σ’ αυτό το ανέβασμα ο ταλαντούχος σκηνοθέτης;
 
«Μικρός, ένα βράδυ του καλοκαιριού, μόλις είχαμε έρθει στην Ελλάδα, αργά στην ΕΡΤ είδα το ομώνυμο έργο σε ταινία. Συγκλονίστηκα, άυπνος όλο το βράδυ, είχα την εντύπωση βλέποντας την ταινία ότι εκτυλισσόταν στην Αλβανία ή σε κάποιο χωριό των Βαλκανίων, ήταν πραγματικά σαν ντοκιμαντέρ… Έπειτα τα χρόνια πέρασαν και εδώ και δυο χρόνια παλεύω να ανεβάσω το έργο – όνειρο».
Ποια είναι τα δυνατά σημεία αυτού του έργου για τον Φεζολάρι;
 
«Καταρχάς θεωρώ ότι είναι ένα έργο – σταθμός στην παγκόσμια δραματουργία, είναι το κύκνειο άσμα του αδικοχαμένου και άταφου ποιητή Φεδερίκο, ο οποίος ύμνησε τη ζωή και τον Έρωτα όσο κανείς άλλος συγγραφέας στη λεκάνη της Μεσογείου. Δεύτερον είναι πολιτικό κείμενο και ποιητικό συνάμα, ταξικό και ερωτικό, έχει μυρωδιά της επαρχίας, έχει μέσα πολλά προσωπικά βιώματα δικά μου. Και εδώ θα σταθώ στη θεία της μητέρας μου, τη Ζάντε, η οποία είχε τέσσερις κόρες γεροντοκόρες. Τα καλοκαιριά μικρός τα περνούσα εκεί, οπότε μου είναι οικείο το περιβάλλον από μια άλλη σκοπιά, σαν μια επιστροφή σε έναν τόπο των παιδικών μου χρόνων, ένα αρκαδικό ιδεώδες, μια αναπόληση της αθώας ζωής, νοσταλγία για τις αγνές αξίες της ζωής και της Τέχνης εν γένει. Από την άλλη, είναι η μοίρα και ο αγώνας για επιβίωση, η πορεία του κάθε ανθρώπου για ολοκλήρωση. Και, τέλος, ο Έρωτας που μαστίζει και θερίζει κορμιά και τρώει καρδιές… Το έργο έχει πόνο, λαχτάρα για ζωή και ελευθερία, έχει χιούμορ (κυρίως από τις υπηρέτριες), πένθος και εγκλεισμό σαν την εποχή που ζούμε» λέει, φανερά συγκινημένος…
 
INFO: Κείμενο: Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Μετάφραση: Μαρία Σκαφτούρα. Διανομή: Δώρα Στυλιανέση / Μπερνάρντα Άλμπα, Μαρία Σκαφτούρα/ Πόνθια,  Αντιγόνη Κουλουκάκου, Ανγκούστιας,  Ελεονώρα Αντωνιάδου,  Αδέλα, Δανάη Παπουτσή, Μαρτίριο, Αγάπη Παπαθανασιάδου/Μαγκνταλένα, Βέφη Ρέδη (Vefi Redhi),  Μαρία Χοσεφα, Φρύνη Θετάκη , Υπηρέτρια, Ξανθή Κρανίδη – Αμέλια Σκηνοθεσία, μουσική επιμέλεια, φωτισμοί: Ένκε Φεζολάρι. Δραματολογική Επεξεργασία: Ναταλί Μηνιώτη. Κοστούμια και επιμέλεια σκηνικού χώρου: Χριστίνα Κωστέα. Βοηθός σκηνοθέτη: Στεφανία Βλάχου. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (γενική είσοδος), 5 ευρώ (μειωμένο για φοιτητές, σπουδαστές). Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης & Δράσης (Bρυσακίου 17, Πλάκα – Πληροφορίες/Κρατήσεις: 210 3210179 // www.vryssaki.gr // www.facebook.com/vryssaki) // e-mail: [email protected]
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 15:45