search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 19:16
MENU CLOSE

Αυξήθηκε η επιχορήγηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

19.08.2015 12:19
Ο «άλλος ισπανικός κινηματογράφος»: Δωρεάν ταινίες διαδικτυακά - Media

Αύξηση τής επιχορήγησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και άλλα μέτρα υπέρ της παραγωγής ελληνικών ταινιών 

 

Σχετικά με την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Θεαμάτων, από το Υπουργείο Πολιτισμού διευκρινίζεται ότι:

–   Η διάταξη για την κατάργηση της ειδικής εισφοράς από τα εισιτήρια του κινηματογράφου υπέρ της παραγωγής ταινιών, θα γίνει αντικείμενο επαναδιαμόρφωσης σε συνεννόηση με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος αναφέρθηκε ήδη σχετικά στη Βουλή, στο πλαίσιο της συνεδρίασης για την ψήφιση της συμφωνίας. Ενήμερος, εξάλλου, για το θέμα και σύμφωνος για τους σχετικούς χειρισμούς είναι και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης.

–  Σε πρώτη φάση, ο απολεσθείς φόρος θα υποκατασταθεί με αύξηση της επιχορήγησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου υπέρ της παραγωγής των ταινιών. Προς τούτο θα ενισχυθεί ο ειδικός κωδικός κατά την επικείμενη αναμόρφωση του Τακτικού Προϋπολογισμού από τον Υπουργό Οικονομικών.

– Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου θα μεριμνήσει πάραυτα για την είσπραξη των εκκρεμουσών επί μακρόν οφειλών από τα συμβατικά του έσοδα, ώστε να ενισχυθεί η θέση του.

– Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού θα διαβουλευθεί με τη διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και τους επαγγελματικούς φορείς της κινηματογραφικής κοινότητας για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης.

 

Την ίδια ώρα το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου δεσμεύεται να προχωρήσει σε άμεση αξιολόγηση των προτάσεων που εκκρεμούν.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΕΚΚ:

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων σε σχέση με την κατάργηση του ειδικού φόρου θεαμάτων, το Δ.Σ. του Ε.Κ.Κ., με την ανάληψη ήδη των καθηκόντων του Γενικού Διευθυντή, δεσμεύεται να προβεί σε πρωτοβουλίες που συζητήθηκαν σε σύσκεψη που είχε ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ.

-Άμεση αξιολόγηση των νέων προτάσεων, που εκκρεμούν ήδη για μεγάλο διάστημα.

-Εφαρμογή του εσωτερικού κανονισμού και οργανογράμματος του Ε.Κ.Κ. Σημειώνεται ότι ο εσωτερικός κανονισμός προβλέπεται στον ιδρυτικό νόμο  ήδη από το 2010, αλλά δεν υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα.

-Προκήρυξη  για την πλήρωση των θέσεων των επικεφαλής των διευθύνσεων οι οποίες προβλέπονται από το νόμο (μεταξύ αυτών και το Film Commission) και οι οποίες επίσης ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.

-Συναντήσεις με τους Φορείς της κινηματογραφικής κοινότητας, για να συζητηθούν οι προτάσεις τους και να βρεθούν από κοινού τρόποι γεφύρωσης των διαφορών και επίλυσης των προβλημάτων του χώρου.

-Επικαιροποίηση χρηματοδοτικών κανονισμών και συμβάσεων προκειμένου να καταστεί αποδοτικότερη και διαφανής η συνεργασία του Ε.Κ.Κ. με την κινηματογραφική κοινότητα.

-Σχεδιασμός νέων δράσεων που θα ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα στη σημερινή, δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία.

Επίσης,  ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στο Δ.Σ. του Ε.Κ.Κ. και τον αν. Υπουργό Πολιτισμού το πρώτο μέρος του πορίσματος στο οποίο κατέληξαν οι ορκωτοί λογιστές, αφού διενήργησαν τον διαχειριστικό έλεγχο (2011-2014) που αποφάσισε το νέο Δ.Σ. του Ε.Κ.Κ. και ο οποίος συνεχίζεται. Σύμφωνα με το πρώτο αυτό μέρος του πορίσματος, διαπιστώνονται σοβαρές οργανωτικές δυσλειτουργίες και παραλείψεις που χρήζουν άμεσης διόρθωσης. Από την ημέρα του διορισμού του, τον Μάρτιο του 2015, το παρόν Δ.Σ. αντιμετώπισε τις συνέπειες αυτής της δυσλειτουργίας (που σχετιζόταν και με την παρατεινόμενη έλλειψη Γενικού Διευθυντή), διεκπεραιώνοντας ανειλημμένες και εκκρεμείς υποχρεώσεις που υπήρχαν απέναντι στην ελληνική κινηματογραφική κοινότητα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 18:03