13/07/2020 08:28:32

Φόρος στο κρασί - Αύξηση τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ-Τι γίνεται με τα κόκκινα δάνεια

Φόρος στο κρασί - Αύξηση τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ-Τι γίνεται με τα κόκκινα δάνεια - Media

 

«Η συμφωνία καλύπτει τα 48 προαπαιτούμενα , αλλά και ορισμένα θέματα χρηματοπιστωτικού τομέα, που ήρθαν μπροστά στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη τύπου, από κοινού με τον Γιώργο Σταθάκη.

Όπως τόνισε ο ΥΠΟΙΚ,  «Βρήκαμε λύση και για τον ΦΠΑ αν και υπάρχουν κάποιες τεχνικές δυσκολίες».

Ειδικότερα σύμφωνα με παράγοντες του Υπουργείου εξετάζεται η αύξηση της τιμής της στήλης κατά 5 λεπτά στα δελτία του ΟΠΑΠ καθώς και μια αύξηση της τιμής των οίνων… 

«Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση , στην οποία είχαμε μεγάλη πίεση χρόνου λόγω της ανακεφαλαιοποίησης» είπε ο υπουργός Οικονομικών,  ο οποίος προσέθεσε ότι «το EuroWorking Group επιβεβαίωσε ότι έγινε η συμφωνία. Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί έκαναν θετικές δηλώσεις και αυτό θα βοηθήσει τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης».

Πέραν αυτού όμως  επήλθε συμφωνία και στο μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευση που λέγονται κόκκινα δάνεια όπου επιτέλους συμφώνησε το υπουργείο Οικονομικών με το κουαρτέτο για το θέμα των πλειστηριασμών της α᾽ κατοικίας… Συγκεκριμένα προστατεύονται το 25% των δανείων (περίπου 100 εκατ. δανείων), για κατοικίες με αντικειμενική αξία 170.000 ευρώ, ενώ τα εισοδηματικά όρια (προ φόρων) είναι τα εξής:

– Για άγαμο: 8.180 ευρώ

– Για ζευγάρι: 13.917 ευρώ

– Για τετραμελή οικογένεια: 20.639 (3.361 ευρώ για κάθε παιδί)

Οι δανειολήπτες της κατηγορίας αυτής θα καλούνται να πληρώνουν μια ελάχιστη μηνιαία δόση 5% έως και 10% του ετήσιου εισοδήματος του, ωστόσο για όσους αποδεδειγμένα δεν θα μπορούν να καταβάλουν θα υπάρξει ένας κουμπαράς 100 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό για να καταβάλει τη δόση αυτή το κράτος.

Στη δεύτερη κατηγορία, η οποία αφορά σε ένα επιπλέον 35% των δανειοληπτών, προβλέπεται μια αξιολόγηση της θέσης του δανειολήπτη (τεστ αποτίμησης περιουσίας) που θα ενέχει τον κίνδυνο πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις και εάν ο δανειολήπτης κριθεί μη συνεργάσιμος μετά την υπαγωγή του στον νόμο.

Ο δανειολήπτης θα έχει σταθερή δόση για τρία χρόνια. Τα εισοδηματικά όρια (προ φόρων) για τη συγκεκριμένη κατηγορία είναι τα εξής:

– Για άγαμο: 13.906 ευρώ

– Για ζευγάρι: 23.659 ευρώ

– Για τετραμελή οικογένεια: 35.086 (5.714 ευρώ για κάθε παιδί)

Επισημαίνεται πάντως ότι εάν η εμπορική αξία είναι χαμηλότερη από την αντικειμενική η διαφορά θα διαγράφεται από την τράπεζα.

Συνολικά υπολογίζεται πως υπάρχουν 1,2 εκατ. στεγαστικά δάνεια εκ των οποίων τα 400.013 είναι «κόκκινα» και οι κάτοχοι των 170.000 έχουν αιτηθεί να υπαχθούν στον «Νόμο Κατσέλη». Ο μέσος όρος των στεγαστικών δανείων κυμαίνεται από 90.000 έως 100.000 ευρώ.

Το σχετικό πολυνομοσχέδιο (προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, τιμές γενόσημων φαρμάκων, ρύθμιση για τις 100 δόσεις, ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τέλη κυκλοφορίας) κατατίθεται σήμερα στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης.

Επίσης ήδη έχει ενημερωθεί το Euro Working Group για την επίτευξη της συμφωνίας, και την Παρασκευή θα συνέλθει εκ νέου για να εισηγηθεί θετικά στον ESM για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ αναμένεται να γίνει αργότερα από τον ESM, διότι πρέπει πρώτα να κλείσουν τα βιβλία προσφορών των τραπεζών, και το τελικό ποσό θα κυμανθεί ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Ξεκινούν οι συζητήσεις για το δεύτερο πακέτο με προαπαιτούμενα

Παράλληλα, από αύριο αρχίζουν οι συζήσεις με τους εκπροσώπους των πιστωτών για το περιεχόμενο του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων, το οποίο συναρτάται με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, η στρατηγική για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και την πώλησή τους σε ξένα funds παραπέμπεται σε άλλο νομοσχέδιο εντός του Δεκεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.