search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:53
MENU CLOSE

Πόλεμος ψυγείου – τηλεόρασης στην Ρωσία – Ανήσυχο το Κρεμλίνο για κοινωνικές αναταράξεις, ποντάρει στην δημοφιλία Πούτιν

13.01.2016 17:20
Πόλεμος ψυγείου - τηλεόρασης στην Ρωσία - Ανήσυχο το Κρεμλίνο για κοινωνικές αναταράξεις, ποντάρει στην δημοφιλία Πούτιν - Media

Η δημοφιλία του Πούτιν παραμένει στο απίστευτο σχεδόν 80%, με σύμμαχο την τηλεόραση, όμως τα οικονομικά προβλήματα μεγαλώνουν καθημερινά

Η ρωσική οικονομία χειροτερεύει και το Κρεμλίνο προετοιμάζεται καλού – κακού για πιθανές κοινωνικές αναταράξεις. Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, οι δυτικές οικονομικές κυρώσεις σε συνδυασμό με την χαμηλή τιμή του πετρελαίου έχουν ζορίσει σοβαρά την οικονομία της χώρας. Το ρούβλι έχει χάσει πάνω από την μισή του αξία, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε από το 5% στο 16% και η αγοραστική δύναμη των Ρώσων έπεσε στα επίπεδα της δεκαετίας του 1990.

Στις 11.1 ο Πούτιν παραδέχθηκε στην γερμανική εφημερίδα Bild ότι «οι κυρώσεις βλάπτουν σοβαρά την Ρωσία». Ακόμα, όμως, και σ’ αυτό το δύσκολο διάστημα, η δημοφιλία του Πούτιν παραμένει σε ένα απίστευτο σχεδόν 80%. Αυτό συμβαίνει, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, λόγω του κοκτέιλ στρατιωτικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό και πατριωτικού αφηγήματος στο εσωτερικό.

Τελευταία, όμως, υπάρχουν σημάδια ότι το Κρεμλίνο προετοιμάζεται για ένα πιθανό κύμα κοινωνικής δυσαρέσκειας, ενδεχομένως και αναταραχής.

Τον Δεκέμβριο, η Δούμα πέρασε νόμο που επιτρέπει σε αστυνομικούς κι αξιωματούχους ασφαλείας να πυροβολούν κατά παιδιών, ατόμων με αναπηρία και γυναικών “σε περιπτώσεις τρομοκρατικής επίθεσης ή ένοπλης επίθεσης”. Η μοναδική εξαίρεση στο νόμο αφορά γυναίκες που “δείχνουν να είναι έγκυες”.

Ο ίδιος νόμος επίσης δίνει το δικαίωμα στους αστυνομικούς να εισέρχονται σε ιδιωτικό χώρο “για την διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης”, αλλά “και κατά την διάρκεια μαζικών κοινωνικών αναταραχών”.

Στις 15 Δεκεμβρίου, εγκαταστάθηκε ολοκαίνουργια αγκαθωτή περίφραξη ασφαλείας γύρω από το Ostakino, στον κεντρικό πύργο ραδιοφωνίας και τηλεόρασης της Μόσχας, η υψηλότερη ελεύθερα (δίχως επιπλέον υποστήριξη από καλώδια κλπ.) στεκόμενη κατασκευή στην Ευρώπη εδώ και 42 χρόνια, ύψους 540 μ. Μια κίνηση που δυνητικά αποτρέπει πλήθη από το να εισβάλουν, όπως είχε συμβεί τον Οκτώβριο του 1993 στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Επίσης, οι άντρες security του στούντιο, αντικαταστάθηκαν από ειδικά εκπαιδευμένα μέλη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, διάδοχος υπηρεσία της παλιάς KGB.

Η τηλεόραση παίζει ζωτικής σημασίας ρόλο στην δημοφιλία του Πούτιν, σε ένα τάιμινγκ που οι τιμές ανεβαίνουν και το επίπεδο ζωής πέφτει. Οι ίδιοι οι Ρώσοι αποκαλούν αυτή την κατάσταση «ο πόλεμος μεταξύ της τηλεόρασης και του ψυγείου». Αυτή την στιγμή, το ψυγείο δείχνει να κερδίζει. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ανεξάρτητου Κέντρου Ερευνών και Κοινής Γνώμης Levada Center της Μόσχας “η εμπιστοσύνη των Ρώσων στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων έχει πέσει από 79% το 2009 σε 41% σήμερα”.

Τα οικονομικά προβλήματα περιορίζουν την όποια ευελιξία της κυβέρνησης και φέτος δεν προβλέπονται χρήματα για επιπλέον κοινωνικές παροχές, αυξήσεις σε δασκάλους, γιατρούς, πυροσβέστες κλπ. Η κυβέρνηση κατανοεί ότι αυτή η χρονιά θα είναι δύσκολη οικονομικά και πολιτικά, με τον Πούτιν να έχει θέσει πια ως προτεραιότητα τις προεδρικές εκλογές του 2018.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, το 75% των Ρώσων συνεχίζουν να θεωρούν την Δύση υπεύθυνη για τα οικονομικά τους προβλήματα. Όμως, όπως προειδοποίησαν οι Ρώσοι επιστήμονες, μέσα σε 12-18 μήνες από τώρα, αυτό το κλίμα πιθανότατα θα αλλάξει  και οι πολίτες θα αρχίσουν να κατηγορούν την κυβέρνησή τους.  

Το 60% δήλωσε ότι στην διάρκεια του 2015 το επίπεδο ζωής τους έπεσε. Επίσης, μόνο το 38% έδειξε διάθεση και αντοχές για “να δεχθεί περεταίρω θυσίες ώστε να ηττηθούν οι εχθροί της Ρωσίας”.

Γιατροί, δάσκαλοι και οδηγοί φορτηγών κατέβηκαν τις τελευταίες εβδομάδες σε απεργίες. Κατηγορίες που κυκλοφόρησαν στο ίντερνετ για την επιχειρηματική αυτοκρατορία του γιου του ρώσου Γενικού Εισαγγελέα, και στενού συμμάχου του Πούτιν, δημιούργησαν γενική δυσαρέσκεια.

Η μεγάλη πτώση στο επίπεδο ζωής της πλειοψηφίας του κόσμου έχει θορυβήσει το Κρεμλίνο που ανησυχεί για πιθανή ανάλογη πτώση της υποστήριξης των πολιτών στον Ρώσο πρόεδρο και αντιδράσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Moscow Times, το Κρεμλίνο ανέθεσε πρόσφατα στην Ομοσπονδιακή Φρουρά να παρακολουθεί τυχόν αλλαγές στο βαρόμετρο της κοινής γνώμης. Οι εντολές της Ομοσπονδιακής Φρουράς είναι να παρακολουθεί τα επίπεδα της κοινωνικής δυσαρέσκειας, κυρίως σε περιοχές που έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από την ύφεση.

Επικεφαλής του πρότζεκτ τοποθετήθηκε η Ιρίνα Μακίγιεβα, πρώην στέλεχος της κρατικής τράπεζας. Η ομάδα της μελετά και προσπαθεί να προβλέψει πιθανές κοινωνικές αναταραχές σε όλη την επικράτεια της Ρωσίας.

Η ίδια έχει παραδεχτεί ότι “προετοιμαζόμαστε για επιδείνωση σε κάποιους τομείς. Πραγματοποιούμε διαρκή έλεγχο, κυρίως στις προβληματικές περιοχές”.

Η ομάδα έχει αναπτύξει ένα σύστημα κατάταξης των πιθανών κοινωνικών αναταραχών με πράσινο, κίτρινο και κόκκινο. Έχει ακόμη σχεδιάσει κι ένα πλάνο πρώτης ανάγκης: Έναν συνδυασμό οικονομικής ενίσχυσης και αστυνομικών επιχειρήσεων σε περίπτωση που γίνουν διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις.

Προς το παρόν, πάντως, το βασικό ερώτημα όλων είναι αν και κατά πόσο οι Ρώσοι θα συνεχίσουν να εμπιστεύονται την τηλεόρασή τους, όταν τα ψυγεία αδειάσουν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:50