24/10/2019 06:45:08

Το Τουρκμενιστάν απαγορεύει το κάπνισμα δια… ροπάλου-Δέκα μισθοί το πρόστιμο σε όποιον πιαστεί να πουλά τσιγάρα

Το Τουρκμενιστάν απαγορεύει το κάπνισμα δια… ροπάλου-Δέκα μισθοί το πρόστιμο σε όποιον πιαστεί να πουλά τσιγάρα - Media

 

Οι αρχές του Τουρκμενιστάν υποχρέωσαν καταστήματα της πρωτεύουσας Ασγκαμπάτ να σταματήσουν την πώληση τσιγάρων μετά τις αντικαπνιστικές δηλώσεις του προέδρου της χώρας, ανέφεραν σήμερα πολλοί έμποροι.

Υπάλληλοι της υπηρεσίας καταπολέμησης των ναρκωτικών "ήρθαν πρόσφατα στο κατάστημά μας και μας ανάγκασαν να βγάλουμε όλα τα τσιγάρα από τα ράφια, απειλώντας μας με βαριά πρόστιμα", αφηγήθηκε ένας 34χρονος ιδιοκτήτης, ο Μπαϊράμ Σαρίεφ.

Η απαγόρευση της πώλησης τσιγάρων δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως από την κυβέρνηση, όμως πολλά καταστήματα φαίνεται ότι δέχτηκαν την επίσκεψη των υπαλλήλων μετά τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ κατά του καπνίσματος. Σε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, στις 5 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος απαίτησε να ληφθούν "μαζικά μέτρα για την εξάλειψη του καπνίσματος" και απείλησε να καθαιρέσει τον διευθυντή της υπηρεσίας καταπολέμησης των ναρκωτικών κρίνοντας ότι οι ενέργειές του στο ζήτημα αυτό δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές.

Οι έμποροι συνεχίζουν να διαθέτουν τσιγάρα αλλά "μόνο σε τακτικούς πελάτες και σε φίλους", είπε ένας από αυτούς, ο Βέπα, υποστηρίζοντας ότι οι αρχές απειλούν ότι θα επιβάλουν πρόστιμα ίσα "δέκα μισθούς" σε όποιον πιαστεί να πουλάει τσιγάρα.

Η ενέργεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα η τιμή των τσιγάρων που στον δρόμο πωλούνται από 25 μέχρι 50 μανάτ (6,5-13 ευρώ).

Ο Βέπα είπε επίσης ότι αντί για πακέτα πωλούνται ολοένα και περισσότερο μεμονωμένα τσιγάρα, έναντι 2 μανάτ το καθένα.

Ο πρώην πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Σαπαρμουράτ Νιάζοφ ήταν μανιώδης καπνιστής μέχρι που έκοψε το κάπνισμα αφού υποβλήθηκε σε επέμβαση στην καρδιά, το 2000. Λίγο μετά είχε υπογράψει ένα διάταγμα για την καταπολέμηση του καπνίσματος.

Το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους απαγορεύεται στο Τουρκμενιστάν από το 2013.

Τα αντικαπνιστικά μέτρα, τα οποία ενίσχυσε ο Μπερντιμουχαμέντοφ αφού ανέλαβε την εξουσία το 2006, είχαν ως αποτέλεσμα η χώρα του να έχει σήμερα τους λιγότερους καπνιστές στον κόσμο: μόλις το 8% του πληθυσμού καπνίζει, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.