search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:50
MENU CLOSE

Απορρίπτουν οι δανειστές το σχέδιο Κατρούγκαλου – Επιμένουν σε μειώσεις συντάξεων έως 15%

02.02.2016 16:50
Απορρίπτουν οι δανειστές το σχέδιο Κατρούγκαλου - Επιμένουν σε μειώσεις συντάξεων έως 15% - Media

Με συνοπτικές διαδικασίες απέρριψε τελικά το κουαρτέτο την πρόταση Κατρούγκαλου για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5% στον κλάδο επικούρησης.

 

Με συνοπτικές διαδικασίες απέρριψε τελικά το κουαρτέτο την πρόταση Κατρούγκαλου για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5% στον κλάδο επικούρησης.

Αυτό σημαίνει ότι τα 500 εκατ. ετησίως που προσδοκούσε να εξοικονομήσει η κυβέρνηση από αυτό το μέτρο θα πρέπει να εξασφαλιστούν από εναλλακτικές προτάσεις ή περικοπές συντάξεων.

Οι δανειστές θεωρούν πως το πρόγραμμα δεν θα βγει χωρίς νέα μείωση συντάξεων ενώ διεμήνυσαν για μια ακόμη φορά  πως μόνον όταν λάβουν κοστολογημένο σχέδιο θα το επεξεργαστούν.  Μάλιστα θέλουν η κυβέρνηση να παρουσιάσει μελέτη για το πως θα βγάλει τον στόχο για εξοικονόμηση 1,8 δισ ευρώ φέτος και περίπου 2,6 δισ ευρώ ως το 2018 από συντάξεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, επιμένουν πως ο μόνος δρόμος είναι η μείωση των κύριων συντάξεων, μεσοσταθμικά έως 15%, για να καλυφθεί η μνημονιακή δέσμευση για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισεκ ευρώ, κατά το τρέχον έτος.

Εάν πάντως η Κυβέρνηση συναινέσει σε αυτό υπάρχει και ταυτόχρονη δέσμευση για επιπλέον μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,5% του ΑΕΠ ή 2,7 δισεκ ευρώ, έως το τέλος του 2019. Πράγμα που σημαίνει ότι ο «φαύλος κύκλος» για πιθανές νέες μειώσεις στις συνταξιοδοτικές παροχές, δεν φαίνεται να κλείνει.

Ωστόσο ο Γιώργος Κατρούγκαλος και  το Κουαρτέτο θα συναντηθούν ξανά αύριο προκειμένου ο υπουργός να παρουσιάσει τις αναλογιστικές μελέτες που διαθέτει στους δανειστές στην προσπάθεια του να κάμψει τις αντιρρήσεις .

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:49