search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:33
MENU CLOSE

Συναγερμός για το προσφυγικό

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1905
25-02-2016
25.02.2016 04:00
sp2502agrot.jpg

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η κυβέρνηση για το προσφυγικό μετά την κατάρρευση των όσων συμφωνήθηκαν στην πρόσφατη σύνο­δο κορυφής, για τη διασφάλιση της ακεραιότητας της Σένγκεν ως την επόμενη έκτακτη σύνοδο στις 7 Μαρτίου (σύμφωνα με την ανακοίνωση Τουσκ), όπου θα είναι παρούσα και η Τουρκία. Η κρισιμότητα της κατά­στασης – δεδομένου ότι φαίνεται να καταρρέει όλο το Σχέδιο Δράσης Ε.Ε. – Τουρκίας – οδηγεί και σε πρωτοβουλίες πολιτικής συνεννόησης για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς στην ατζέντα μπαίνει η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ύστερα από το αίτημα της Φώφης Γεννηματά.

 

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η κυβέρνηση για το προσφυγικό μετά την κατάρρευση των όσων συμφωνήθηκαν στην πρόσφατη σύνο­δο κορυφής, για τη διασφάλιση της ακεραιότητας της Σένγκεν ως την επόμενη έκτακτη σύνοδο στις 7 Μαρτίου (σύμφωνα με την ανακοίνωση Τουσκ), όπου θα είναι παρούσα και η Τουρκία. Η κρισιμότητα της κατά­στασης – δεδομένου ότι φαίνεται να καταρρέει όλο το Σχέδιο Δράσης Ε.Ε. – Τουρκίας – οδηγεί και σε πρωτοβουλίες πολιτικής συνεννόησης για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς στην ατζέντα μπαίνει η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ύστερα από το αίτημα της Φώφης Γεννηματά.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση βρίσκε­ται αντιμέτωπη με μια κατάστα­ση ντε φάκτο κλεισίματος των χερσαίων συνόρων με την ΠΓΔΜ ύστερα από τις «μονομερείς» πρωτοβουλίες της Αυστρίας και των χωρών του Βίζεγκραντ για την αυστηροποίηση των συνοριακών ελέγχων. Με δεδομένο ότι οι ροές προς την Ελλάδα εντείνονται, αλλά το πέρασμα της βαλκανικής οδού ουσιαστικά κλείνει σταδιακά, χιλιάδες πρόσφυ­γες και μετανάστες εγκλωβίζονται στο εσωτερι­κό της χώρας με την κυβέρνηση να προσανατο­λίζεται σε σχεδιασμό δημιουργίας νέων χώρων φιλοξενίας ή και κράτησης.

Στο μεταξύ, τα τελευταία εικοσιτετράωρα το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρεί διά της πολιτι­κής και διπλωματικής οδού να αμυνθεί σε αυ­τούς τους σχεδιασμούς που παρακάμπτουν τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., ενώ αποδείχθηκε και η αδυναμία της Γερμανίας – η οποία θεωρητι­κά παρείχε διαβεβαιώσεις στον πρωθυπουργό – να παρέμβει καταλυτικά για την τήρηση των συμφωνηθέντων.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού διαμηνύ­ουν ότι γίνονται κινήσεις προς κάθε κατεύθυν­ση και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να ανακοπούν οι δυσμενείς εξελίξεις και να τηρη­θούν τα συμφωνηθέντα με Ευρώπη και Τουρ­κία στο προσφυγικό, ενώ δεν απέκλειαν το σε­νάριο της επικοινωνίας του πρωθυπουργού με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού (καταρχάς για το ζήτημα της αξιολόγησης και της εμπλο­κής με το ΔΝΤ).

Πάντως, η χθεσινή Διάσκεψη της Βιέννης με τη συμμετοχή της Αυστρίας και εννέα ακό­μη χωρών των δυτικών Βαλκανίων (Βουλγαρί­ας, Κροατίας, Σλοβενίας, Αλβανίας, Βοσνίας, Κοσόβου, Μαυροβουνίου, ΠΓΔΜ και Σερβί­ας) δεν κατέληξε σε ρητή αναφορά για κλείσι­μο των συνόρων, ωστόσο η κατεύθυνση είναι αυτή. Στο κοινό ανακοινωθέν γίνεται μια ανα­φορά στη σημασία της συνεργασίας με την Ελλάδα (αναφορά που μοιάζει περισσότερο να έχει χαρακτήρα «εξευμενισμού» μετά το διάβημα προς Αυστρία), ενώ τονίζεται η ανάγκη να μειωθούν δραστικά οι προσφυγικές ροές κατά μήκος της διαδρομής των Βαλκανίων και, σύμ­φωνα με την υπουργό Εξωτερικών της Αυστρί­ας, θα επιτρέπεται η διέλευση μόνο σε όσους θεωρείται ότι χρήζουν προστασίας, κάτι που όμως θα είναι στην ευχέρεια της κάθε χώρας να το καθορίσει.

Παρέμβαση για το προσφυγικό έγινε χθες και από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τάχθηκε κατά των εθνι­κών πρωτοβουλιών αντιμετώπισής του, στρέ­φοντας τα βέλη προς την Αυστρία, καθώς και από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος σημείωσε ότι στη σύνοδο της 7ης Μαρτίου θα κριθεί το μέλλον της Σένγκεν.

Δυσαρέσκεια

Στο μεταξύ, χθες ο πρωθυπουργός συνομί­λησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο εκφράζοντάς της την «έντονη δυσαρέσκειά του για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων». Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο ίδιος «ζήτησε και υπήρξε συμφωνία να στηριχθεί η Ελλάδα, να ενταθεί η προσπάθεια για την εφαρ­μογή όλων των συμφωνηθέντων και να ξεκινή­σει άμεσα η αποστολή του ΝΑΤΟ με στόχο την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών ανθρώπων και τη μείωση των προσφυγικών ροών».

Νωρίτερα το πρωί ο πρωθυπουργός είχε συ­νάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι, με τον οποίο συζήτησε αφενός τις δυνατότητες υποστήρι­ξης της ‘Υπατης Αρμοστείας προς τις ελληνικές αρχές, αφετέρου τη δυνατότητα προώθησης των διαδικασιών μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης στις χώρες – μέλη της Ε.Ε. Ο πρω­θυπουργός χαρακτήρισε το προσφυγικό «διε­θνές πρόβλημα» και διεμήνυσε στον συνομι­λητή του ότι στη διαχείρισή του δεν συμβάλλουν «μονομερείς και μη συντονισμένες ενέρ­γειες», αλλά χρειάζεται συνεργασία σε διεθνές κι ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δυσαρέσκεια εξέφρασε την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας και προς τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, στο πλαίσιο της ολλανδικής προ­εδρίας της Ε.Ε., για τη μη τήρηση των συμφω­νηθέντων στη σύνοδο κορυφής και για το γεγο­νός ότι δεν αποτράπηκαν ενέργειες όπως αυτή της Αυστρίας να συγκαλέσει συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών των χω­ρών των δυτικών Βαλκανίων χωρίς την Ελλάδα.

Είχε προηγηθεί το βράδυ της Δευτέρας δι­άβημα του υπουργείου Εξωτερικών προς το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας και την πρεσβεία της Αυστρίας στην Αθήνα. Το ΥΠΕΞ ουσιαστικά έθεσε στις αυστριακές αρχές το ζή­τημα ότι η πρωτοβουλία για τη διάσκεψη της Αυστρίας με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων ήρθε να υπονομεύσει τη συμφωνία της συνό­δου κορυφής λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωσή της. Στο μεταξύ ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς χαρα­κτήρισε τη συγκεκριμένη ενέργεια ως «μη φιλι­κή». Χθες, ενόσω εξελισσόταν η Διάσκεψη της Βιέννης, ο υπουργός Εξωτερικών αναζήτησε γερμανική στήριξη: σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ εκείνος είπε στον ‘Ελληνα υπουργό ότι δεν μπορεί ένα κράτος να εξαιρε­θεί από διαπραγματεύσεις που το αφορούν.

Συνέναιση στο εσωτερικό

Μέσα σε αυτό το σύνθετο όσο και κρίσιμο τοπίο ο πρωθυπουργός φαίνεται να αποδέχεται το αίτημα για Συμβούλιο των Πολιτικών Αρ­χηγών για το προσφυγικό, το οποίο εκδήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά σε τηλεφωνική τους συνομιλία, με δική της πρω­τοβουλία, την Τρίτη.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες υπήρξε νέα τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αντικείμενο ακριβώς τη διεξαγω­γή Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, η οποία όμως αναμένεται να γίνει λίγες μέρες πριν από τη σύνοδο της 7ης Μαρτίου, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε και στους δύο αρχηγούς πως δεν θεωρεί ότι συντρέχει λόγος σύγκλησης του Συμβουλίου άμεσα. Σε κάθε περίπτωση, το προσφυγικό είναι ζήτημα στο οποίο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει κατεβά­σει τους τόνους ακολουθώντας τακτική συναί­νεσης και θεωρείται ότι είναι ο λόγος που δεν παρέστη χθες στη Βουλή, στην ομιλία του πρω­θυπουργού, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση.

«Στοιχειωμένη» αξιολόγηση

Στη σκιά όλης αυτής της διαχείρισης του προσφυγικού η κυβέρνηση προσπαθεί να προωθή­σει και την υπόθεση της αξιολόγησης, η οποία δείχνει να έχει κολλήσει και σύμφωνα με το Μαξίμου γι’ αυτό ευθύνεται το Διεθνές Νομισματι­κό Ταμείο. Ωστόσο, ουδέν νεώτερον από το δυ­τικό μέτωπο υπήρξε χθες, τουλάχιστον έως την ώρα που έκλεινε η ύλη του «Π».

Εύλογα η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει το μέτωπο της αξιολόγησης, έτσι ώστε και να επι­κεντρωθεί στο προσφυγικό, το οποίο παίρνει δι­αστάσεις οξείας κρίσης, αλλά και να προχωρήσει ο υπόλοιπος σχεδιασμός (συζήτηση για το χρέ­ος, αναπτυξιακός νόμος κ.λπ.), διότι διαφορετι­κά ολόκληρη η οικονομία θα καταστεί όμηρος της αξιολόγησης και η υλοποίηση του προγράμ­ματος θα τιναχτεί στον αέρα. Με άλλα λόγια, όσο καθυστερεί η αξιολόγηση, σύμφωνα και με τις αγωνιώδεις προειδοποιήσεις του υπουργού Οικονομικών, η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να πιάσει τους στόχους που έχουν τεθεί.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τις τελευταίες μέ­ρες με δηλώσεις του ρίχνει την ευθύνη για την εμπλοκή της αξιολόγησης στο ΔΝΤ και προει­δοποιεί ότι το Ταμείο, το οποίο ζητά δημοσιο­νομικά μέτρα για την τριετία ύψους 7 με 9 δισ., πιέζει υπερβολικά τη χώρα, πέραν της συμφω­νίας του καλοκαιριού. Ο ίδιος διεμήνυσε ότι δεν μπορεί να γίνει νέα περικοπή συντάξεων, αν και οι πληροφορίες επιμένουν ότι στο παρασκήνιο συζητούνται διάφορα σενάρια περικοπών.

Προς το παρόν δεν υπάρχει σήμα ότι ξεμπλο­κάρει η αξιολόγηση κι ενώ τα τεχνικά κλιμάκια έχουν πιάσει εκ νέου δουλειά, δεν υπάρχει ημε­ρομηνία επιστροφής των επικεφαλής των θε­σμών στην Αθήνα. Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι δυσαρέσκεια για το ΔΝΤ εκ­δηλώνει και η πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών και πως οι Ευρωπαίοι ασκούν και αυτοί από την πλευρά τους πιέσεις στο Ταμείο για να προχω­ρήσει η αξιολόγηση. Χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις μάλλον έδει­ξε να πετά στην Αθήνα το μπαλάκι για την ολο­κλήρωση της αξιολόγησης, καθώς κάλεσε να εκπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο, προκειμένου να προ­χωρήσει η αξιολόγηση και να αρθεί η αβεβαιό­τητα λόγω και του προσφυγικού.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:32